10 Stappenplan dak met gipsplaten beplaten

Steeds meer huishoudens laten hun dak beplaten met gipsplaten. Dit is niet zonder reden; gipsplaten zijn namelijk duurzaam, stevig, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te plaatsen en naar wens te stijlen. Met gipsplaten op het dak heb je overigens minder last van geluiden van buitenaf en daarnaast blijft je woning langer warm. Gipsplaten op het dak plaatsen laat je door een expert doen. Wil je echter zelf een poging wagen om je dak met gipsplaten te leggen om te besparen op de kosten? Lees dan eerst de tekst hieronder goed door om te weten welke stappen je moet nemen als je je dak wilt beplaten met gipsplaten.

 

Dak beplaten met gipsplaten

Gipsplaten zijn ideaal voor plaatsing op het dak. Het maakt in principe niet uit of het gaat om een hellend dak of een schuin dak, je kunt altijd gipsplaten gebruiken aangezien ze op verschillende manieren te gebruiken zijn. Gipsplaten hebben een simpele en strakke uitstraling die je zelf kunt aanpassen naar wens. De gipsplaten kun je dus onbeschilderd laten voor een stoere en minimalistische uitstraling, maar je kunt ook kiezen om de gipsplaten te schilderen waardoor het dak past bij de rest van de stijl van het pand. 

 

Gipsplaten op het dak

Wil je het dak met gipsplaten leggen, dan ga je gebruik moeten maken van onder andere staanders, liggers en natuurlijk de gipsplaten zelf. Je kunt makkelijk en snel het dak op een nette manier afwerken terwijl je direct ook zorgt voor het comfortabeler en moderner maken van de ruimte. Het is echter verstandig om een expert in te huren als je het dak met gipsplaten wilt decoreren. Het leggen van gipsplaten kan namelijk een arbeidsintensieve taak zijn die weggelegd is voor echte professionals met ervaring en kennis.

 

Waarom kiezen voor gipsplaten?

Er zijn talloze redenen om voor een gipsplaten dak te kiezen. De meest relevante voordelen van een gipsplaten dak zijn:

  • Je kunt zorgen voor een strak en net dak, ideaal voor afwerking naar wens.
  • Gipsplaten zijn gemakkelijk te schilderen of behangen. Je kunt de platen dus in elke gewenste kleur en stijl verven.
  • Je profiteert van extra geluidsisolatie vanwege de liggers en de staanders gecombineerd met de gipsplaten.
  • Gipsplaten zijn niet duur in aanschaf en vrij eenvoudig te plaatsen op het dak.
  • Je kunt je dak direct isoleren waardoor het comfort omhoog gaat in huis.
  • Gipsplaten hebben een vrij lange levensduur, ze zijn onderhoudsvriendelijk en stevig.

 

Kosten

Als je zelf de gipsplaten op het dak wilt plaatsen, dan hoef je slechts te betalen voor de materialen. Je bespaart dus ruim 40% op de kosten als je het werk zelf doet, aangezien de arbeidskosten wegvallen als je zelf aan de slag gaat. Ga je alsnog een expert inschakelen voor het werk, dan betaal je een uurtarief of een tarief per vierkante meter. De meeste specialisten variëren enorm als het om de prijzen gaat, maar je kunt uitgaan van gemiddeld € 35 tot € 65 per m2.

 

Extra kosten

Wil je de gipsplaten na het plaatsen nog gaan schilderen, dan komen hier natuurlijk extra kosten bij kijken. Voor het schilderen van je dakplaten ga je namelijk een extra bedrag betalen. Andere zaken die de kosten van het beplaten van je dak verhogen zijn onder andere de plaatsing van zonnepanelen, van sfeervolle verlichting of van verwarming.

 

Zaken die de kosten bepalen

De kosten voor het beplaten van je dak met gipsplaten hangen af van een aantal factoren. Zaken die bepalen hoe hoog de daadwerkelijke kosten voor het plaatsen van gipsplaten op het dak zijn onder andere het aantal gipsplaten, de afmetingen van het dak, het materiaal van je dak, de huidige staat van je dakconstructie en het tarief van de dakspecialist die je inschakelt.

 

Benodigdheden

Als het om de materialen gaat, heb je ten eerste natuurlijk gipsplaten nodig om je dak te kunnen beplaten. Naast de gipsplaten ga je nog meer spullen nodig hebben. Hieronder is een lijstje te zien met alle benodigdheden om je dak van gipsplaten te voorzien:

  • Schroefboormachine
  • Huishoudtrap
  • Rolmaat
  • Blikschaar
  • Gereedschapsmes
  • Waterpas 
  • Latten
  • Schuurblok of schuurmachine
  • Klimaatfolie
  • Isolatie
  • Afdichtingsband
  • Voegenvuller
  • Wapeningsband 
  • Schroeven
  • Staanders en liggers

Bescherm jezelf overigens goed tijdens het beplaten van het dak. Draag beschermende kleding, stevige werkschoenen, handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje.

 

Voorbereiding

Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent wanneer je het dak gaat beplaten. Werk bij goed weer en zorg ervoor dat het buiten niet te heet of te vochtig is. Houd het weersbericht dus goed in de gaten. Zorg er ook voor dat je eventuele gaten en scheuren dicht om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Je kunt jezelf ook voorbereiden op het werk door de ruimte te legen en opruimen zodat je voldoende plek is om te werken. 

 

Stappenplan 

Het dak beplaten met gipsplaten kun je beter aan een vakspecialist overlaten. Wil je het werk toch zelf doen en op de arbeidskosten besparen, gebruik dan het onderstaand stappenplan en zorg ervoor dat je alle instructies volgt:

Stap 1: Inspecteer de huidige staat van je dak.

Stap 2: Indien noodzakelijk, repareer het dak en vul gaten en kieren op.

Stap 3: Maak de oppervlakte schoon en droog.

Stap 4: Plaats een metalen frame voor de platen.

Stap 5: Breng isolatie aan indien gewenst.

Stap 6: Snij de gipsplaten op maat.

Stap 7: Beplaat het dak met de gipsplaten.

Stap 8: Werk alle voegen glad af.

Stap 9: Werk het geheel netjes af.

Stap 10: Regel het onderhoud voor je dak tijdig.

 

Offertes vergelijken

Lukt het je alsnog niet om zelf je dak te beplaten met gipsplaten? Dan kun je altijd nog de hulp inschakelen van een ervaren en erkende professional. Een echte deskundige beschikt over de juiste ervaring en kennis om je van professioneel advies te voorzien en om de gipsplaten op de juiste manier te leggen. De beste deal kun je vinden door meerdere offertes te vergelijken met elkaar om zo na te gaan bij welke specialist je kunt profiteren van de deal die het goedkoopst is en waarbij de kwaliteit het best is.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons