Regels aanleggen elektra

Als u van plan bent om zelf elektra aan te gaan leggen, dan zal u te maken krijgen met een aantal regels. Deze regels zijn belangrijk, omdat ze de veiligheid van u en de andere bewoners waarborgen. U kunt hier lezen welke regels dit exact zijn en waarmee u rekening moet houden als u elektra aan gaat leggen.

Regel 1: werk alleen aan uw eigen elektra

Het is een erg belangrijke regel dat de elektra die voor de elektriciteitsmeter is aangebracht eigendom is van het energiebedrijf. Het is dan ook verboden om daar aan te werken. Alles wat zich aan de andere kant van de elektriciteitsmeter bevindt is uw eigen eigendom en daar mag u probleemloos aan werken, mocht u dit willen.

Regel 2: verzamel de leidingen per kamer in een centraaldoos

In nieuwere woningen worden per ruimte alle draden en leidingen verzameld in een centraaldoos. Van daar lopen ze dan aan de ene kant naar de elektriciteitskast en aan de andere kant naar de stopcontacten en schakelaars in de woning. Elke centraaldoos staat voor een groep in de meterkast. Het is dan in keukens en bijkeukens ook heel goed mogelijk dat daar meerdere groepen aanwezig zijn. Er zijn daar apparaten die veel stroom verbruiken en die zelfs hun eigen groep aangewezen krijgen. De vermogens van de apparaten vindt u in de productomschrijvingen en de maximale belasting van één groep mag niet meer zijn dan 3680 Watt. Houd hier rekening mee als u stopcontacten gaat aanleggen, bijvoorbeeld.

Regel 3: gebruik de juiste behuizing

Als u zeker wilt zijn van de kwaliteit van de behuizingen die u gebruikt, ga dan altijd op zoek naar het Kema-keurmerk. Zo weet u altijd zeker dat u behuizing aanschaft van goede kwaliteit. U heeft de volgende behuizingen nodig:

  • Een elektrabuis: voor het leiden en beschermen van de draad.
  • Moffen en bochtstukken: voor het leiden en beschermen van de draad en het verbinden van de elektrabuizen met elkaar.
  • Lasdozen: deze gebruikt u als u aftakkingen gaat maken van de leiding.
  • Inbouwdozen: hierin kunt u schakelaars en stopcontacten plaatsen.
  • Centraaldozen: om alle draden in een kamer te verzamelen.
  • Opbouwdozen: dit zijn schakelaars en stopcontacten die op de muur worden vastgezet en niet in de muur.

Regel 4: de kleurcodering van de draden

Bij elektra in een woning worden vier soorten draden gebruikt en deze herkent u door de kleurcodering. Het is belangrijk dat u het juiste soort draad op de juiste plek gebruikt. Het onderstaande schema geeft aan welke draad waarvoor bestemd is.

  • Fasedraad: deze is bruin en regelt de stroom aanvoer.
  • O-draad: deze is blauw en regelt de stroom afvoer.
  • Schakeldraad: deze is zwart en regelt de aanvoer van strook van een schakelaar naar een lichtpunt.
  • Aardedraad: deze is geel/groen en regelt de afvoer en ontlading van spanning.

Regel 5: de beste kabels

Als u lang van uw nieuwe elektra wilt genieten, dan is het belangrijk dat u hiervoor kwalitatieve kabels gebruikt. U kunt dan op zoek gaan naar het KabelKeur keurmerk van NLKabel. Zo weet u zeker dat u kwaliteit in huis haalt.

Regel 6: waar plaatst u de stopcontacten?

Uiteraard bent u min of meer vrij in waar u uw stopcontacten wilt plaatsen. Er zijn echter een paar regels die u het beste in acht houdt en waarmee u gemakkelijker kunt bepalen waar de stopcontacten moeten komen in de muur.

  • De standaardhoogte voor stopcontacten in de keuken is 105 centimeter. Hetzelfde geldt voor lichtschakelaars.
  • Het is beter om stopcontacten niet lager dan 30 centimeter van de vloer te plaatsen.
  • De leidingen die naar de stopcontacten lopen worden eigenlijk altijd horizontaal aangelegd. Dat betekent dat ze of recht van boven of recht van beneden komen. Ook moeten de leidingen zo kort mogelijk zijn. Dit moet u goed in uw achterhoofd houden als u gaat bepalen waar het stopcontact of de schakelaar moet komen.

Regel 7: de zones van een badkamer

Omdat badkamers vochtig zijn, zijn hier speciale regels ontworpen voor het plaatsen van elektriciteitsleidingen. Dat wordt gedaan door de badkamer in zones te verdelen.

  1. Zone 0: dit is de zone waarin de douchebak en de badkuip zich bevinden. Hier kunt u geen elektrisch apparaat plaatsen.
  2. Zone 1: dit zijn de aangrenzende muren. Ook hier mogen geen schakelaars of stopcontacten komen, maar u mag er wel een 12V klasse III spatdichte verlichting plaatsen.
  3. Zone 2: deze zone bevindt zich met een cirkel van 60 centimeter rondom zone 1. Ook hier mag u nog geen stopcontacten en schakelaars plaatsen, maar wel verlichting met een IP-waarde van minimaal 44.
  4. Zone 3: dit is de zone vanaf zone 2. Hier kunt u schakelaars en stopcontacten plaatsen mits deze geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zitten. Hier mogen ook lampen geplaatst worden met een lagere beschermingswaarde.

Enkele andere aandachtspunten

Behalve deze regels zijn er enkele aandachtspunten die u nog mee kunt nemen als u gaat werken aan uw elektra.

  • Elektriciens zijn beschermd: het beroep elektricien is beschermd. Dat betekent dat niemand zonder de juiste kwalificaties en diploma’s zich elektricien mag noemen. Erkende elektriciens mogen een verzegeling plaatsen in uw meterkast en een rapport uitbrengen over de veiligheid van uw installatie. Nadat u aan uw elektra gewerkt heeft, kan het zeker geen kwaad om dit nog even te laten controleren en testen door een vakman.
  • Licht alle bewoners in: als u aan uw elektra gaat werken schakelt u uiteraard uw elektriciteit uit. Laat iedereen in huis weten waar u mee bezig bent, want anders kan iemand de schakelaar weer aanzetten terwijl u aan het werk bent.
  • Veiligheid: veiligheid staat altijd voorop. Bij twijfel schakelt u het beste gewoon een specialist in.

Vergelijk offertes

Wilt u een elektricien inschakelen voor de klusjes aan de elektra in uw woning? Dan bent u niet de enige. Om veiligheidsredenen is dit ook vaak de betere optie. Vul daarom uw opdracht in in onze vergelijkingstool en ontvang snel offertes van betrouwbare elektriciens uit uw omgeving. Door een vergelijking te maken, vindt u de scherpste prijs en de beste vakman.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen