KlussenKlussen

Plafond verlagen

Er zijn verscheidene redenen te bedenken waarom u uw plafond zou willen verlagen. Misschien is uw huidige plafond aan renovatie toe en wilt u deze op die manier nieuw leven in blazen. Een andere reden kan zijn dat u iets in uw plafond wilt verwerken, zoals airco, ventilatiebuizen of leidingen. Wat ook de reden voor het verlagen van uw plafond, de meest gemakkelijke manier om dit te doen is door gipsplaten te gebruiken. Hier vindt u een stappenplan waarmee u deze klus zelf kunt ondernemen.

Wat heeft u nodig?

Voordat u begint heeft u flink wat materialen en gereedschappen nodig. Als u een ervaren klusser bent, dan heeft u deze mogelijk al in huis. Voordat u naar de bouwmarkt gaat maakt u altijd eerst een exact plan waaruit u kunt opmaken wat u moet aanschaffen en hoe veel. Geen enkel plafond is immers hetzelfde. Het onderstaande lijstje kan u daar dan bij assisteren.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Voorstrijkmiddel €9 per liter Schuurpapier €3 per rol
Gipsplaten €3 per m2 Hamer €10
Gipsplaatschroeven €10 per 200 Handzaag €12
Hardboard €2 per m2 Waterpas €20
Nadenvuller €8 per bus Rasp €10
Spaanplaatschroeven €3 per 10 Rolmaat €20
Plamuur €15 per ½ l Schroefmachine/boormachine €100
Schaaf €15

Tip: koop altijd wat ruimer in dan u denkt daadwerkelijk nodig te hebben. Als u bijvoorbeeld een foutje maakt of uw plannen moeten worden gewijzigd, dan hoeft u niet wederom naar de bouwmarkt. Bewaar het bonnetje goed en u krijgt binnen 30 dagen uw geld gewoon terug voor de materialen die u terugbrengt en niet gebruikt heeft.

Stap 1: de voorbereidingen

Haal de kamer helemaal leeg, want dat werkt het gemakkelijkste. Huur eventueel stijgers van uw bouwmarkt, zodat u gemakkelijk en veilig toegang heeft tot uw plafond. Voor het huren van een speciale kamersteiger betaalt u gemiddeld €25 per dag.

Tip: als u van plan bent om uw plafond naderhand te stucen, dan zijn er speciale stucplaten te koop. Deze zijn daarnaast ook veel handelbaarder omdat ze kleiner zijn en smaller.

Stap 2: de hoogte van uw nieuwe plafond bepalen en aftekenen

U bepaalt hoe laag u uw nieuwe plafond wilt hebben en vaak kunt u uw oude plafond dan gewoon laten zitten. Het is handig om een paar kijkgaten in uw huidige plafond aan te brengen om te zien waar de plafondbalken exact lopen. Deze tekent u vervolgens af op het plafond. Met een waterpas bepaalt u de hoogte van het nieuwe plafond en ook dit tekent u af tegen de muur. Een infrarood waterpas is dan bijzonder behulpzaam.

Tip: het is geen slecht idee om nu ook isolatie te plaatsen tussen het rachelwerk en het oude plafond. Niet alleen blijft de warmte dan beter bewaard, maar u kunt ook geluidsoverlast van boven aanzienlijk verminderen.

Stap 3: een rachelwerk maken en aanbrengen

Eerst maakt u een rachelwerk en dit bevestigt u tegen de oude regels van het plafond. Houd een hartafstand van 60 centimeter per regel aan bij gewone gipsplaten en 30 centimeter bij stucplaten. Controleer regelmatig of de rachels nog op de juiste hoogte zitten en of ze nog waterpas zijn. Het is ook een goed idee om een klein stukje gipsplaat te gebruiken om de afstand tussen de regels na te lopen. Als uw rachelwerk af is en op de juiste hoogte is aangebracht kunt u beginnen met het aanbrengen van de gipsplaten.

Stap 4: de gipsplaten bevestigen

Met de gipsplaatschroeven bevestigt u vervolgens de gipsplaten tegen het rachelwerk. Dit doet u het beste met zijn tweeën, zodat de één de gipsplaat kan vasthouden en de ander deze kan vastschroeven. U schroeft de plaat in het midden vast met een rij schroeven en aan de zijkanten. Als het goed is komt uw plaat aan de zijkanten half op een lat te liggen en kan de volgende plaat op dezelfde lat nauw aansluitend worden bevestigd.

Stap 5: plafondlijsten maken

Van stroken gipsplaten kunt u vervolgens plafondlijsten maken en deze rondom het plafond vastschroeven. Zo zorgt u voor een strak en mooi afgewerkt resultaat.

Stap 6: de gipsplaten afwerken

Gebruik nadenvuller om de naden tussen de platen in te vullen en behandel de gipsplaten daarna met een voorstrijkmiddel. Nu is het mogelijk om uw nieuwe plafond af te werken met stuc of verf.

Tip: wilt u uw plafond van gipsplaten een oud en statisch uiterlijk geven, dan kunt u gipsen kooflijsten, rozetten en andere versieringen aanbrengen tegen uw plafond. Dit kan uw kamer echt verrijken en u het idee geven dat u in een herenhuis staat.

Vergelijk offertes

Het verlagen van een plafond is niet voor iedereen weggelegd en veel mensen besteden deze klus dan ook uit. U kunt hier in contact komen met verscheidene vakmensen die dit voor u kunnen doen en bij hen direct offertes opvragen. Open daarom onze vergelijkingstool, vul uw benodigdheden in en u ontvangt snel een aantal op maat gemaakte offertes die u kunt gebruiken bij het aanwijzen van uw vakman.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen