KlussenKlussen

Parket onderhouden

Een mooie houten vloer kan een echte blikvanger zijn in huis. Houten vloeren en parketvloeren staan er echter bekend om wat meer onderhoud nodig te hebben dan andere soorten vloerbekleding. Dit is ook zo, want het parket moet eens in de zoveel tijd behandeld en beschermd worden. Dit is echter zeer de moeite waard, want er zijn weinig vloeren mooier dan een kwalitatieve en goed onderhouden vloer van hout. Leest u de onderstaande informatie door als u een houten vloer heeft of overweegt en wilt weten hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Wat te doen bij parketonderhoud?

Het onderhouden van parket bestaat uit twee onderdelen. Allereerst zijn er de maatregelen die u dagelijks neemt om er zorg voor te dragen dat uw parket zo mooi mogelijk blijft. Daarna zijn er de periodieke onderhoudsbeurten die u moet (laten) uitvoeren en die bestaan uit een behandeling met olie, lak of was. Als u zich hier goed aan houdt, dan zal u slijtage aan uw vloer tot een minimum kunnen houden en dus de levensduur van uw vloer verlengen.

Dagelijkse maatregelen parketonderhoud

Er zijn een boel veranderingen die u dagelijks kunt doorvoeren en waardoor uw parketvloer aanzienlijk mooier zal blijven. Deze dragen ook bij aan een goed onderhoud van uw parketvloer.

  • Schoenen uit: alle soorten schoenen kunnen schade aanrichten aan uw houten vloer. Vooral hoge hakken kunt u het beste pas aandoen als u de deur uitgaat en bij de deur weer uitdoen. Maar ook andere schoenen richten mogelijk schade aan als u een steentje heeft meegenomen in uw profiel of als er zand onder de zolen aanwezig is. Als u de schoenen niet uit wilt doen thuis, investeer dan in ieder geval in een goede buiten- en binnenmat, zodat u zo weinig mogelijk vuil mee naar binnen neemt.
  • Vilt onder de poten: er zijn stikkers te koop van vilt die u gemakkelijk onder de poten van uw meubilair aan kunt brengen. Deze beschermen uw parketvloer tegen krassen en deuken. Plaats deze onder alle meubels, groot of klein. Ook lichte meubelen kunnen een kras veroorzaken, vooral als deze regelmatig op verschillende plekken staan.
  • Stofzuigen: stofzuig uw parketvloer vaak. De regelmaat is afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden en hoe vaak u het huis verlaat. Zand en ander losliggend vuil kan krassen veroorzaken.
  • Vloeistof direct verwijderen: heeft u vloeistof gemorst op uw parket of etensresten? Verwijder dit dan direct met een stukje keukenpapier of een droge doek. Daarna maakt u de vlek schoon met water, een beetje afwasmiddel en een doekje.
  • Dweilen: het is ook goed om uw parketvoer af en toe te reinigen met een zeep. Het is dan belangrijk dat u de juiste zeep gebruikt voor het soort parketvloer dat u heeft. Let hier dus goed op, want sommige schoonmaakmiddelen kunnen uw vloer uitdrogen of beschadigen. De specialist die uw vloer legt kan u hier ongetwijfeld over adviseren.
  • Planten en bloemen: zet plantpotten en bloempotten nooit direct op de parketvloer, maar plaats hier een onderzetter of een schotel onder. Onder de potten kan de lucht erg vochtig worden en dat beschadigt de vloer. Doe wederom een vilten stikker onder de onderzetter of schotel om de vloer te beschermen.

Het periodieke onderhoud van parket

Vervolgens zal uw parket ook periodiek onderhouden moeten worden en moeten worden behandeld met een olie of wax. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen vier verschillende behandelmaterialen. Naar aanleiding daarvan wordt bepaald hoe regelmatig uw parket daarmee onderhouden moet worden.

  • Olie: als u een vloer heeft die behandeld is met olie, dan zal u deze behandeling 1 tot 2 keer per jaar moeten onderhouden. U reinigt de vloer dan eerst met een ontvetter om oude lagen te verwijderen zodat de nieuwe olie beter kan intrekken. Vervolgens brengt u de nieuwe laag olie aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Hardwaxolie: hardwaxolie dient maar 1 keer per 5 jaar te moeten worden aangebracht. Het is echter een goed idee om uw vloer dan wel 1 tot 2 keer per jaar te behandelen met onderhoudswas om de glans te behouden en de vloer te beschermen. Als u merkt dat de glans minder wordt en de vloer schraal wordt, dan is het tijd voor een behandeling met hardwaxolie. U reinigt de vloer dan eerst met een intensiefreiniger zodat de nieuwe laag goed kan hechten en intrekken.
  • Lak: als uw vloer gelakt is, dan zal u deze 2 tot 4 keer per jaar moeten polijsten. Dit doet u gemakkelijk met een doek of dweil, zo lang u de vloer daarvoor maar behandeld heeft met een polishremover. Het is belangrijk dat u dit regelmatig doet, omdat de vloer dan beschermd wordt en kleine krasjes worden opgevuld. Uw vloer zal er altijd perfect uitzien.
  • Boenwas: vloeren die zijn afgewerkt met boenwas dienen elk half jaar opnieuw in de boenwas gezet te worden. Ook hier gebruikt u eerst een waxremover om de huidige waslaag te verwijderen en een zo goed mogelijke hechting te realiseren. Daarna brengt u de nieuwe boenwas aan en uw vloer is weer als nieuw.

Vergelijk offertes

Het onderhouden van een houten vloer kunt u ook aan de specialisten overlaten. Wilt u weten hoeveel het zal kosten als u een professioneel bedrijf inhuurt om uw parketvloer te onderhouden? Neem dan hier via onze vergelijkingstool direct contact op met meerdere onderhoudsbedrijven en vind de laagste prijs voor uw werkzaamheden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen