Parket leggen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitgelegd hoe u zelf parket kunt leggen. Bij het leggen van een parketvloer is het ondergrond van groot belang voor het eindresultaat. Zowel een betonnen als houten ondergrond wordt hieronder behandeld. Vervolgens wordt beschreven welke ondervloer u dient te gebruiken, de legrichting van het parket en het vast of zwevend plaatsen van de parketvloer. Doormiddel van 2 onderstaande instructievideo’s is te zien hoe u zelf de parketvloer kunt leggen.

Het wel altijd aan te raden om extra informatie over het te leggen parket op te doen bij de winkel waar u het koopt. Het kan zijn dat er specifieke eisen worden gesteld waar u tijdens het leggen van het parket rekening mee dient te houden. Laat u zich dus door de verkoper altijd goed en uitgebreid voorlichten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Instructie video parket leggen (deel 1)

Betonnen ondergrond

Verwijder alle loszittende delen, uitsteeksels en oneffenheden van de betonnen vloer. Vervolgens kunt u de gaten opvullen met mortel. Wanneer de betonnen ondergrond veel beschadigingen heeft of niet egaal is, is het aan te raden om de vloer te egaliseren.

Houten ondergrond

Als u te maken heeft met een houten ondergrond, verwijdert u allereerst spijkers en schroeven. Loszittende planken dienen vast gezet te worden. Oneffenheden in de houten ondergrond kunt u schuren of wegschaven. Wanneer er teveel oneffenheden zitten in de houten ondergrond, is het aan te bevelen om de vloer uit te vlakken doormiddel van 12mm spaanplaten erop te leggen. De spaanplaten dient u in halfsteens verband of diagonaal aan te brengen. Bij de wanden dient u een opening van 10mm te houden en tussen de spaanplaten zelf een opening van circa 2 á 3mm. Doormiddelen van klosjes, kunt u voor de juiste afstand zorgen. De spaanplaten dient u wel vast te schroeven met behulp van spaanplaat schroeven. Zorg ervoor dat u de schroeven iets laat verzinken in de spaanplaat, zodat deze geen beschadigingen kunnen veroorzaken. Zodat alle spaanplaten vastliggen, kunt u de klosjes verwijderen.

Instructie video parket leggen (deel 2)

Ondervloer parket

Wanneer een vloer vast wordt verlijmd op spaanplaten, heeft u geen ondervloer nodig. Deze methode wordt toegepast bij massieve houten vloerdelen. Door de combinatie van hout en lijm wordt de vloer voorzien van een goede warmte-isolatie en geluidsisolatie. Wanneer een parketvloer zwevend wordt gelegd, dient u wel een ondervloer te gebruiken. De ondervloer heeft een egaliserende, isolerende en geluidswerende werking. U kunt gebruikmaken van een ondervloer (gemaakt van houtvezel of foam) in combinatie met een dampdichte folie. Door de folie komt er geen vocht in de parketvloer via de onderkant. Er bestaan ook 2-1 ondervloeren die beide boven genoemde eigenschappen heeft.

De ondervloerdelen maakt u met behulp van aluminiumtape aan elkaar vast. Wanneer u in een appartement parket wilt leggen is de kans groot dat hieraan eisen zijn gesteld. Dat heeft te maken met het voorkomen van geluidsoverlast aan mede bewoners. Informeer daarom altijd goed aan welke voorwaarde de ondervloer dient te voldoen. Meestal dient u in deze situatie gebruik te maken van een ondervloer in combinatie met een dampdichte folie. Vast verlijmen van de parketvloer is meestal niet toegestaan. Laat u goed informeren, dat kan problemen in de toekomst met mede bewoners voorkomen.

De legrichting van het parket

De legrichting van de parketvloer heeft invloed op de ondervloer. De parketvloer dient namelijk altijd haaks op de ondervloer te liggen. Daarnaast heeft de legrichting invloed op de ruimte. Wanneer u de parketvloer in de breedte van de ruimte legt, lijkt de ruimte optisch breder maar ook smaller qua lengte. Als u ervoor kiest om het parket in de lengte te leggen, dan wordt de ruimte optisch langer maar ook smaller qua breedte. Tot slot kunt u de parketvloer in een diagonale richting leggen, waarmee de ruimte groter wordt. Het nadeel van de diagonale legrichting, is dat u te maken heeft met meer zaag afval en daardoor meer parket voor dezelfde ruimte dient aan te schaffen.

Tot slot is het ook altijd verstandig om rekening te houden met de lichtinval van de ruimte. Als de parketvloer haaks op de lichtinval wordt gelegd, dan zullen de kopse kanten meer opvallen.

Voorbereiding

Voordat u parket gaat leggen, dient het parket eerste te acclimatiseren. Dit houdt in dat de pakken parket in de verpakking minimaal 48 uur moet liggen. Zorg ervoor dat de pakken horizontaal op de grond liggen om beschadigingen of kromtrekken van het parket te voorkomen. De ruimte die een temperatuur van 18 graden te hebben bij een luchtvochtigheid tussen de 50 en 70%. Om ook na het plaatsen het binnen klimaat waar het parket ligt onder controle te hebben, raden wij aan om een hygrometer te kopen. Op de hygrometer kunt u aflezen wat de luchtvochtigheid is. Daarnaast wordt er in de winter veel gestookt met de verwarming met als kans dat de luchtvochtigheid te laag is. Om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden, kunt u een luchtbevochtiger aanschaffen.

Daarnaast dient het stucwerk droog te zijn, tegelwerk minimaal 3 weken klaar te zijn, de ruimte winddicht te zijn en mogelijke lekkage verholpen te zijn. Deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op de parketvloer.

Parket leggen

Tijdens het leggen van een parketvloer, is het aan te raden om verschillende pakken door elkaar te gebruiken. Omdat parket een natuurproduct is, zijn niet alle delen hetzelfde. Hiermee voorkomt u dat er vreemde patronen in de vloer komen. Wat ook wel eens wordt gedaan, is van te voren de gehele parketvloer uit te leggen. Op deze wijze kunt u zelf spelen met de kleurverschillen die in de parketvloer zitten. Daarnaast is het aan te raden om bij ruimtes die langer en/of breder zijn dan 4 meter, halfweg een uitzettingsvoeg te gebruiken. Dit is zeker het geval bij vloerdelen die breder zijn dan 14cm. Ook hier geldt dat u in deze situatie zich goed laat voorlichten door de verkoper.

Parket kunt u op 2 manieren leggen; vast leggen of zwevende leggen. Vast leggen houdt in dat de parketvloer direct verlijmd wordt op spaanplaat of beton (vast op de ondergrond). Bij zwevend leggen van parket, wordt de parketvloer los op de ondervloer gelegd. Het voordeel van vast leggen, is dat de kans op naden in vergelijking met zwevend leggen nihil is.

Parket zwevend leggen

Reinig als eerste de ondervloer. Plaats daarna de 0,2mm dikke dampwerende folie (polyethyleenfolie) met een overlap van minimaal 20cm. Vervolgens legt u de minimaal 2mm dikke geluidsisolerende ondervloer die u niet mag overlappen. Als u dit wel zou doen, dan is de vloer niet meer egaal en blijft u dit altijd zien in het eindresultaat. Voor de verlijming van de vloerdelen maakt u gebruik van speciale lijm die flexibel blijft. Laat u hierin door de verkoper adviseren. De vloerdelen worden namelijk onderling met elkaar verlijmd op zowel de lange als de korte kant. De lijm brengt u altijd aan in de groef. De vloerdelen worden door de messing en de groef aan elkaar verbonden. Verwijder na het in elkaar drukken van de vloerdelen, een vochtige doek om de lijmresten direct te verwijderen.

Zorg ervoor dat de eerste twee rijen vloerdelen recht liggen, waarna u de 2 rijen met elkaar verbind doormiddel van de messing en de groef. Vergeet het niet te lijmen. Daarnaast dient u aan de zijkanten van de parketvloer afstandklosjes te hebben, zodat er een ruimte van 15mm aanwezig is om de werking van de vloer op te kunnen vangen. Voor het aanslaan van de vloerdelen gebruikt u een afvalstuk met daarin zowel een messing/groef. Hiermee voorkomt u beschadigingen aan de parketvloer tijdens het leggen ervan.

  1. Bereken de oppervlakte van de vloer om de juiste hoeveelheid planken te bepalen. Voorzie een paar m2 meer om te vermijden dat bij een eventueel tekort, een nieuwe levering van vloerplanken te sterk in kleur of tekening zou afwijken. Controleer zeker of de tegenover liggende muren perfect evenwijdig lopen; zo niet moet van bij de eerste rij te leggen vloerplanken een correctie in de leg-lijn langs de muur aangebracht worden. Voorzie, met behulp van wiggen, een uitzettingsvoeg van 15 tot 20 mm aan de vier zijden van de vloer, tussen plankenvloer en muur. Zorg ervoor dat deze uitzettingsvoeg over de gehele lengte gelijk is. Start met de eerste rij vloerplanken in de linkerhoek, en met de groef aan de muurzijde.
  2. De laatste plank van de eerste rij 180° om haar breedte-as draaien, m.a.w.: het rechter uiteinde naar de linkerkant kantelen zodat de onderkant van de plank boven komt te liggen en de kopse tand in de richting van de laatst geplaatste plank wijst. De juiste lengte aftekenen –rekening houdend met de uitzettingsvoeg- afzagen en inpassen. Plaats nu definitief de eerste rij vloerdelen (nagelen en/of lijmen) rekening houdend met de uitzettingsvoeg.
  3. Begin de tweede rij aan dezelfde kant als de eerste en zorg ervoor dat de opeenvolgende rijen vloerplanken met verspringende kopse aansluitingen liggen ten opzichte van elkaar. De afstand van de kopsenaden (aansluitingen) tegenover elkaar is 30 tot 50 cm.
  4. Alle vloerdelen goed laten aansluiten. Zowel op de kopse aansluitingen als op de langszijde. Gebruik hiervoor een hamer en slaghout om beschadiging van tand en groef te vermijden. Om de kopse naad van de laatste vloerplank van een rij aan te sluiten, gebruikt men best een koevoet.
  5. Spanriemen zijn noodzakelijk voor een optimale plaatsing van de vloerdelen. Gebruik ze iedere 5 à 7 rijen om de vloerplanken perfect op te spannen.
  6. Verwarmings- en andere buizen moeten uitgespaard worden in de vloerdelen. De afgetekende uitsparingen uitboren. Let op: de diameter moet 15 mm groter zijn dan de diameter van de buis.
  7. Verzaag het vloerdeel dwars in het midden van de uitgeboorde gaten onder een hoek van 45°. De snijkant voorzien van lijm en op plaats brengen. Ook hier de uitzettingsvoeg voorzien.
  8. Deurlijsten en andere houten elementen zaagt u best onderaan af zodat de vloerdelen eronder kunnen geschoven worden. Respecteer ook hier de uitzettingsvoeg.
  9. Voor het plaatsten van de laatste rij vloerplanken meet u precies de overblijvende breedte tussen de laatst geplaatste rij en de muur, rekening houdend met uitzettingsvoeg in mindering. De laatste vloerdelen voorzichtig plaatsen en inpassen met de koevoet.
  10. De wiggen voor de uitzettingsvoegen worden na 24 uur verwijderd. Start dan met het plaatsen van de bijpassende plint.

Parket vast leggen op beton of spaanplaat

Voor de keuze van de juiste lijm raadpleegt u uw verkoper. Bij verlijming op beton of spaanplaat laat u een ondervloer evenals onderlinge verlijming van tand en groef achterwege. Volg de instructies op de verpakking van de lijm. Vergeet de uitzettingsvoeg, 15 à 20 mm, langs de muren niet. Als de eerste twee rijen recht liggen en passend zijn gemaakt, begin je opnieuw. Je brengt dan met een lijmkam gelijkmatig parketlijm aan op de onderzijde van de delen en je lijmt deze vast op de spaanplaten. Je brengt dus geen lijm aan op de messing en in de groef.

Als de eerste rij ligt, vernagel je die tevens. Sla met een drevel schuin een aantal spijkertjes door de messing. Doe dit zeer nauwkeurig en onder een hoek van 45 graden, omdat je anders het risico loopt de messing te beschadigen of af te breken Leg en verlijm vervolgens de rest van de rijen. Vernagel ook elke derde baan om te voorkomen dat de vloerdelen tijdens het drogen verschuiven. Een andere methode is het verlijmen direct op het beton, hier heeft u een andere lijm voor nodig. In dit geval vernagelt u de vloerdelen niet.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen