KlussenKlussen

Opbouw elektra aanleggen

Als u zelf elektra gaat aanleggen, dan kunt u ervoor kiezen om dit in de muren te doen. De leidingen worden dan netjes weggewerkt en het resultaat is een lege muur. Maar dit houdt ook in dat u in de muren moet gaan hakken, dat u dit weer af moet dekken en dat de muren weer moeten worden overgeschilderd. U kunt tegenwoordig ook heel discreet de leidingen op de muren plaatsen en vervolgens zo een stopcontact of lichtschakelaar plaatsen. Dit heeft als voordeel dat u niet met een sleuvenvrees in de weer hoeft en dat u ook altijd weet waar de leidingen lopen. Het onderstaande stappenplan loodst u hier doorheen.

Wat heeft u nodig?

Voor dit soort klussen kunt u flink wat materialen nodig hebben, maar omdat de ene klus de andere niet is, zal u de hoeveelheid en lengte moeten aanpassen op uw eigen situatie. De onderstaande tabel kan u daarbij helpen en kan u een indicatie geven van hoeveel geld u gemiddeld kwijt zal zijn bij de bouwmarkten in Nederland.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schroeven en pluggen €4 per 15 Trekveer €11
Moffen €0,50 per stuk Schroevendraaier €8
Bochtstukken €1 per stuk IJzerzaag €15
Lasklemmen €5 per 25 Combinatietang €15
Lasdozen €5 per stuk Draadstriptang €15
O-draad €1 per m Buigveer €8
Aardedraad €1 per m Boormachine €100
Schakeldraad €1 per m Spanningzoeker €5
Installatiedraad €1 per m
Fasedraad €1 per m
Zadels €1 per stuk
Elektrabuis €3 per m
Centraaldoos €3 per stuk

Stap 1: maak een tekening

Het is altijd verstandig om op papier even uit te werken wat u exact wilt gaan bereiken. U moet de kortste haakse route vinden voor de draden en u moet bepalen welke kleur draad waar moet komen te liggen. Ook is het verstandig om alle draden per kamer te verzamelen in één of meerdere centraaldozen. Nieuwere woningen hanteren dit systeem al, maar in oudere woningen is dit vaak niet het geval.

Tip: als u zo min mogelijk overlast wilt ervaren van uw leidingen, dan laat u deze verticaal naar het stopcontact of de schakelaar lopen. Dat betekent dat de horizontale gedeeltes alleen via het plafond of de vloer gaan. Zo weet u zeker dat uw leidingen niet snel in de weg zullen zitten. Bovendien ziet dit er mooier uit dan een diagonale- of horizontale leiding die dwars over de muur loopt.

Stap 2: bepaal de posities van de onderdelen

Vervolgens kunt u de lasdoos, het stopcontact of de schakelaar alvast aanbrengen op de muur. Raadpleeg hiervoor uw tekening. Omdat u elektra aan het opbouwen bent is het niet moeilijk om deze te bevestigen. Dit doet u gemakkelijk met schroeven en pluggen.

Stap 3: de buizen op maat zagen

Nu gebruikt u een ijzerzaag en zaagt u alle buizen op maat. U kunt rechte stukken verbinden met moffen en u kunt bochten maken met bochtstukken of een buigveer.

Tip: het is voor de nette afwerking beter om geen flexibele elektrabuis te kiezen. Het is veel moeilijker om deze exact kaarsrecht te laten lopen.

Stap 4: de leidingen monteren

U kunt de leidingen nu monteren aan de muur en dit doet u met zadels. Als u lasdozen gebruikt plaatst u de zadels op 10 centimeter afstand daarvan. Zorg ervoor dat er elke 50 centimeter een zadel wordt geplaatst. Bij flexibele buizen is dit elke 30 centimeter.

Stap 5: de draden door de buizen trekken

Nu kunt u de draden met de trekveer door de buizen trekken. U stript alle draden die u wilt doortrekken en u bevestigt één van de draden aan het oog van de trekveer. Buig deze om en draai hem een paar keer om zichzelf heen. De andere draden bevestigt u op dezelfde manier aan deze draad. U kunt ze nu rustig met de trekveer door de buizen trekken.

Tip: verschillende leidingen hebben verschillende kleuren en functies. U kunt het volgende schema aanhouden.

  • Blauw: dit is de o-draad voor de stroom afvoer.
  • Bruin: dit is de fasedraad voor de stroom aanvoer.
  • Zwart: dit is de schakeldraad voor het bedienen van de schakelaars.
  • Groen/geel: dit is de aardedraad voor de ontlading en afvoer van spanning

Stap 6: de draden verbinden

Schakel de elektriciteit uit voordat u aan de draden gaat werken die al in werking zijn. Controleer altijd met een spanningzoeker of de elektriciteit echt uit is. Ga naar de lasdoos en verbind alle draden met elkaar die dezelfde kleur hebben. Hiervoor zijn handige lasklemmen te koop. Berg de draden netjes in de doos op en sluit de lasdoos. Doe dit op alle plekken waar de draden moeten worden bevestigd, zoals in de stopcontacten en de schakelaars.

Tip: laat de rest van de inwoners altijd weten dat u aan de elektriciteit gaat werken. Zo kunt u klachten voorkomen en weet u zeker dat niemand de elektriciteit aan zal zetten terwijl u aan het werk bent.

Stap 7: de afwerking

U kunt nu alle montageplaten bevestigen, de stopcontacten sluiten en de lichtschakelaars aanbrengen. Schakel de elektriciteit weer aan en controleer of alles naar behoren werkt.

Tip: nadat u klaar bent met uw werkzaamheden kunt u een erkende elektricien vragen om uw elektriciteitsinstallatie even goed na te kijken. Deze persoon kan de aardlekschakelaar verzegelen en kan u een rapport geven waarin staat dat alles in orde is. Dit rapport is handig als u uw woning wilt gaan verkopen of als u zelf gemoedsrust wilt over de veiligheid van uw elektra.

Vergelijk offertes

Het is dus geen slecht idee om toch een elektricien in te schakelen en wij kunnen u hierbij helpen. Vraag via onze vergelijkingstool offertes op en u zal alle financiële informatie ontvangen die u nodig heeft bij het aanwijzen van de beste vakman.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen