Kosten cv-ketel

De gemiddelde levensduur voor verwarmingsketels op gas is slechts 15 jaar. Dat betekent dat jij deze waarschijnlijk enkele keren in je leven zal moeten laten vervangen. Dit is niet alleen om de levensduur van belang. De nieuwe verwarmingsketels van dit moment zijn aanzienlijk energiezuiniger en een groot gedeelte ervan gebruikt geen gas meer om het water te verwarmen. Dat betekent een milieuvriendelijker apparaat dat jou geld zal besparen op je energierekening. Lees hier verder over de kosten voor het aanschaffen en laten plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel.

 

De kosten

Allereerst de kosten. Deze bestaan uit de ketel zelf en de montage ervan. Dit laatste wordt eigenlijk altijd gedaan door een monteur die daarvoor de juiste opleiding heeft gevolgd. Er zijn zelfs plannen om het beroep verwarmingsmonteur of –installateur te beschermen, zodat je altijd zeker weet dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door iemand die daar de juiste achtergrond voor heeft. Er zijn dus weinig mensen die deze werkzaamheden zelf zouden uitvoeren. In de tabel die volgt vind je dan ook de prijzen voor cv-ketels inclusief montage en btw.

 

Soort cv-ketel
Prijs
Hr-ketel
€1750 – €3000
Hre-ketel
€9000 – €11000

Alternatieven zonder gas:

Zonneboiler
€2250 – €5250 (nog exclusief subsidie)
Warmtepomp
€3000 – €25.000 (nog exclusief subsidie)
Pelletkachel
€2000 – €8000 (nog exclusief subsidie)
Biomassaketel
€4000 – €10.000 (nog exclusief subsidie
De goedkoopste optie: zoals je uit de tabel kunt aflezen zijn hr-ketels het goedkoopste. En als je nog een oude cv-ketel hebt, dan zal je daar grote besparingen mee maken. De hr-ketel (en de hre-ketel) zal in 2021 uit de handel genomen worden, omdat deze met gas werkt. Als je deze wilt aanschaffen, dan is dit dus het moment. Je kunt een kleine hr-ketel al laten installeren voor €1750.
Gemiddelde prijzen: aangezien de Nederlandse huishoudens allemaal gasvrij moeten zijn vanaf 2050, kun je jouw woning nu ook alvast voorbereiden op de toekomst. Voor een beetje extra geld schaf je een zonneboiler, een pelletkachel of een biomassaketel aan. Deze werken met andere warmtebronnen en kunnen je woning dus zonder gas verwarmen. Daarom is er ook de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waarmee je geld terug kunt vragen na je aankoop.
De duurste optie: over het algemeen is een warmtepomp de duurste optie die je hebt, maar hier ligt waarschijnlijk wel de toekomst. Deze apparaten zijn zo duur door de installatie die erbij komt kijken. In sommige gevallen moet er een buizennetwerk in de grond gegraven worden of putten naar het grondwater. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de grond, het grondwater of de lucht om je water op te warmen en is bijzonder energiezuinig. Voor een dergelijk systeem betaal je dus wel de hoofdprijs.
Subsidie voor gasvrije automaten

De ISDE subsidie is een subsidie specifiek voor inwoners van Nederland die hun best doen hun gasverbruik te verminderen. Een belangrijke stap die je dan neemt is door je verwarmingsketel te laten vervangen voor een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Deze apparaten zijn dan ook allen gesubsidieerd en deze subsidie loopt nog tot en met 31 december 2020. Als je van plan bent om zo’n apparaat aan te schaffen, controleer dan van tevoren of deze voorkomt in de apparatenlijst. Je kunt dan direct een indicatie krijgen van het bedrag dat je zal ontvangen als je aanvraag wordt geaccepteerd. Dit zal ongeveer rond de 20 procent van je totale kosten schommelen.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs van een nieuwe verwarmingsketel wordt beïnvloed door een aantal factoren en keuzes die je tijdens het aanschafproces tegen zal komen.

Wel of geen hr-ketel: de eerste keuze die je zal moeten maken is of je gasvrij wilt worden of met gas wilt blijven verwarmen. Hr-ketels zijn op dit moment goed betaalbaar, maar dit zal dan wel de laatste keer zijn dat je dit apparaat aanschaft. De volgende ketel is dan een gasvrij alternatief. Kies je daar nu alvast voor, dan ben je voorbereid op de toekomst.
De afmetingen van de ketel: er zijn grote- en kleine verwarmingsketels. Grote ketels zijn beter geschikt voor grote families waarbij er op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water afgenomen moet kunnen worden. Deze zijn echter wel een stuk duurder. Kleine huishoudens hebben voldoende aan een kleine ketel en daarvoor liggen de prijzen soms wel €1000 lager. Je kunt dan op zoek gaan naar de Comfort Warmte klasse, aangeduid als CW1 tot en met CW6.
Een A- of een B-merk: er zijn producenten van zeer kwalitatieve verwarmingsketels en er zijn bedrijven die de zogenaamde B-merken of zelfs C-merken produceren. Deze laatste twee zijn goedkoper, maar zijn meestal ook minder zuinig en hebben een kortere levensduur. Op de lange termijn is het vaak beter wat meer te investeren bij de aanschaf om daar later de vruchten van te plukken.
Interessante bespaartips

Een nieuwe verwarmingsketel is niet goedkoop. De volgende tips kunnen helpen deze kosten te verlichten.

Een ketel huren/leasen: het is mogelijk om een verwarmingsketel te huren of te leasen. Je betaalt dan een klein bedrag per maand en je ketel wordt geplaatst, onderhouden, gerepareerd en tijdig vervangen. Uiteindelijk betaal je dan wel meer, maar voor dat geld word je dus volledig ontzorgd en zijn de betalingen beter verspreid.
Koop je ketel in de zomer: je kunt ook besluiten om het juiste moment af te wachten en je nieuwe ketel in de zomer te kopen. Omdat er dan minder interesse is in verwarmingsketels worden ze vaak met een leuke korting aangeboden. Vergeet ook de outlets en de tweedehands marktplaatsen niet. Je weet nooit wat je daar aantreft, maar het is wel altijd voor een lagere prijs.
Vergelijk offertes

Voor het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsketel maak je het beste een uitgebreide vergelijking van de verschillende leveranciers en hun prijzen. Als je onze vergelijkingstool gebruikt en vrijblijvende offertes opvraagt, dan heb je je materiaal voor je vergelijking alvast te pakken. We staan in contact met betrouwbare bedrijven die je graag verder helpen en die betaalbaar zijn.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen