Insteekslot monteren

Insteeksloten worden meestal gebruikt op binnendeuren. Deze kale deuren worden al geleverd met een uitsparing voor een insteekslot. U herkent een insteekslot door de langwerpige vorm en een uitstekende smalle kast. Deze bestaan uit één deel. Er zijn insteeksloten met alleen een dagslot. Deze worden dan bediend met een deurklink. Er zijn ook insteeksloten met een dag- en een nachtslot en daar krijgt u dan ook een sleutel bij. Deze tweede soort is dus op slot te draaien, terwijl dat bij het eerste soort insteekslot niet is. Bent u van plan een nieuw insteekslot te gaan monteren, dan kunt u dit vast probleemloos doen als u ons stappenplan gebruikt.

Wat heeft u nodig?

Ervan uitgaande dat u een lege en kale deur van een insteekslot gaat voorzien, hebben we de onderstaande tabel samengesteld. Hieruit kunt u lezen wat u nodig heeft aan materialen en gereedschappen en hoeveel u hiervoor gemiddeld zal moeten betalen bij de bouwmarkt.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Insteekslot Potlood €1
Deurkrukken Rolmaat €10
Sluitplaat Hamer €10
Deurbeslag Houtbeitel €7
Patentboutjes (bijgeleverd) Schroevendraaier €10
Platkop schroeven 3,5 mm Houtvijl €6
Speedboor set €40

Stap 1: opmeten van het slot

U begint met het opmeten van uw slot. Dit doet u door de doornmaat van het krukgat op te meten en de afstand van de onderkant van de deur tot het middelpunt van het aanwezige krukgat. Deze tekent u beide af.

  • Doornmaat: de standaard afmeting van de doornmaat is 50 mm. Dit is de afstand tussen het hart van het slotgat tot de voorkant van de voorplaat.
  • Onderkant deur tot hart krukgat: deze afstand is standaard 1050 mm.

Stap 2: het opmeten van de deur

Van de deur meet u nu de doornmaat op van het slotgat en ook de afstand van het hart van het krukgat tot het hart van het slotgat. Dit punt markeert u ook op de deur.

Stap 3: gaten boren

Boor het bovenste gat en maak de gaten groter met een speedboor van 12 mm. Voor het sleutelgat maakt u twee gaten net boven en net onder het punt dat u gevonden heeft bij het opmeten van de deur. Met een houtvijl kunt u deze gaten wat ruimer maken.

Stap 4: het slot aanbrengen

U kunt nu het slot aanbrengen in het daarvoor bestemde gat aan de zijkant van de deur. U controleert of de gaten die u geboord heeft op de juiste plek zijn gekomen. Als u tevreden bent over de plaatsing van uw boorgaten schroeft u het slot vast.

Stap 5: verbindingsstift plaatsen

Pak de verbindingsstift en schuif deze door het slot. Het is de bedoeling dat deze aan beide kanten evenveel uitsteekt. Aan beide zijden van de verbindingsstift moet een schild en een deurkruk komen. Als u dit goed aandrukt kunt u exact zien waar de gaten voor de patentboutjes moeten komen. Deze markeert u met een potlood. Controleer of de schilden mooi verticaal staan en of de sleutel gemakkelijk het slot in gaat.

Stap 6: gaten boren voor de schilden

U verwijdert de deurkrukken en schilden weer en als het goed is heeft u nu een duidelijke plek gemarkeerd voor de patentboutjes. Hier boort u een gat met een 8mm boor.

Stap 7: schilden en krukken vastzetten

U plaatst de schilden en krukken weer terug en u kunt deze nu vastschroeven met de patentbouten. Als het goed is zijn deze bijgeleverd. Daarna drukt u alles goed aan en kunt u deze met een inbussleutel vastzetten op de verbindingsstift.

Stap 8: aftekenen van dag- en nachtschoot

Doe het slot op slot en sluit de deur zover als mogelijk. Omdat het sluit uitsteekt zal deze niet dicht kunnen. U kunt dan echter wel op het kozijn aftekenen maar de dag- en de nachtschoot moeten komen. Dit zijn de gaten waar de sloten uiteindelijk in moeten vallen en die voorzien worden van een sluitplaat.

Stap 9: de gaten voor de sluitplaat maken

U kunt nu bepalen waar de sluitplaat moet komen. Teken deze af op het kozijn en gebruik een beitel om de gaten voor de sloten te markeren. U kunt deze zo breed maken als de dikte van de sluitplaat. U verwijdert slechts een paar millimeter hout en controleert nogmaals of deze op de juiste plaats zitten. Hierna kunt u met een speedboor van 16mm de gaten volledig uitboren.

Stap 10: de sluitplaat monteren

Nu is het tijd om de sluitplaat te monteren. Dit doet u met drie schroeven. Zorg dat de gaten goed binnen de contouren van de sluitplaat vallen. Als het goed is, is de sluitplaat voorzien van een lip. Deze tikt u met een hamer tegen het kozijn om het hout te beschermen. Nu kunt u uw nieuwe deur inclusief insteekslot in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Gebruikt u liever een specialist voor het aanbrengen van uw insteekslot? Dan kunt u hier alvast offertes opvragen bij bedrijven uit uw eigen regio. Voer uw opdracht in in onze vergelijkingstool en u ontvangt snel alle informatie die u nodig heeft.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen