KlussenKlussen

Inbouw elektra aanleggen

Werkzaamheden aan de elektriciteit worden veel door elektriciens gedaan. Dit is ook vrij logisch, want het is gevaarlijk werk en daarbij ook erg specialistisch. Toch is het niet erg lastig om zelf inbouw elektra aan te leggen, bijvoorbeeld door een stopcontact te plaatsen op een plek waar u deze goed kunt gebruiken. U kunt hier dan het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u aardig wat materialen en gereedschappen nodig. Sommige hiervan heeft u misschien al in bezit en weer andere zal u moeten aanschaffen. U kunt het onderstaande lijstje raadplegen als u moet bepalen wat u wel en niet aan materialen en gereedschappen moet kopen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schroeven en pluggen €4 per 15 Trekveer €11
Moffen €0,50 per stuk Schroevendraaier €8
O-draad €1 per m Steenbeitel €12
Lasklemmen €5 per 25 Hamer €10
Aardedraad €1 per m IJzerzaag €15
Installatiedraad €1 per m Combinatietang €15
Fasedraad €1 per m Draadstriptang €15
Zadels €1 per stuk Buigveer €8
Flexibele elektrabuis €3 per m Boormachine €100
Inbouwdoos €3 per stuk Spanningzoeker €5
Centraaldoos €2,50 per stuk Bescherming €20

Tip: als u elektra gaat inbouwen, dan zal u moeten gaan breken en hakken. Dat betekent dat rondvliegend puin uw ogen en luchtwegen kan bereiken. Gebruik daarom altijd de nodige bescherming en draag een veiligheidsbril, handschoenen en gebruik een stofkapje.

Stap 1: maak een tekening

Bekijk uw huidige elektra goed en bepaal waar u de nieuwe leidingen langs wilt laten lopen. Houd er dan altijd rekening mee dat dit de kortste weg is en ook de meest haakse route. Inbouwleidingen laat u het beste verticaal lopen en de horizontale stukken laat u via de vloer of langs het plafond gaan. Zo houdt u de muren veelal vrij en zal u niet het risico lopen in een elektriciteitskabel te boren als u later iets wilt ophangen. Gebruik hier ook kleuren en geef aan welke kleur draad u waar wilt laten lopen.

Stap 2: schakel de stroom uit

Doe vervolgens de stroom uit. Als u weet op welke groep u gaat werken, dan kunt u alleen deze groep uitschakelen. Bent u niet zeker, schakel dan de elektriciteit in uw gehele woning uit. Controleer altijd eerst met een spanningzoeker of de draden waarmee u gaat werken niet meer onder spanning staan.

Tip: licht alle inwoners van uw werkzaamheden in. Anders loopt u het risico dat iemand naar de meterkast loopt en de elektriciteit weer inschakelt.

Stap 3: een gat boren en de inbouwdoos vastzetten

De elektriciteitsleiding komt dus altijd exact van boven de contactdoos in, of exact van onderen. Zo weet u ook precies waar uw leidingen lopen, ook als deze volledig zijn weggewerkt. Boor een gat in de muur (een dozenboor is daarvoor bijzonder handig) en controleer of de inbouwdoos past. Bent u tevreden, druk dan wat gips in het gat in de muur en doe daar de inbouwdoos bovenop.

Tip: er zijn speciale hollewanddozen voor muren die gemaakt zijn van gipsplaat of houtplaat.

Stap 4: de sleuven hakken

Teken op de muur het pad dat de leidingen moeten gaan lopen. Beitel dit pad weg met een steenbeitel en controleer de diepte goed. Het is verstandiger om hier een smallere beitel voor te gebruiken en om er zorg voor te dragen dat u zichzelf voldoende beschermt. Eventueel huurt u hier een elektrische sleuvenvrees voor.

Stap 5: de buizen op maat maken

Gebruik een ijzerzaag om de draadbuizen op maat te brengen. U kunt deze met hoekstukken en moffen met elkaar verbinden. Aan het einde van de leiding komt de inbouwdoos. Controleer goed of de leidingen passen en dat ze netjes in de sleuf vallen. Er mag niets uitsteken. Met een buigveer kunt u de buis eventueel buigen, mocht u dit willen, maar doe dit dan niet tot meer dan 90 graden.

Stap 6: de draden door de buis trekken

Pak de trekveer en doe deze door de buis. Aan het einde van de trekveer bevestigt u de draden. Dit doet u door ze eerst te strippen en vervolgens aan elkaar te bevestigen. De eerste draad steekt u door het oog van de trekveer en zet deze vervolgens vast. De andere draden bevestigt u aan deze draad, ook door ze te strippen en om te vouwen. Trek rustig aan de trekveer en trek de draden door de buis heen totdat ze er aan de andere kant weer uitkomen.

Stap 7: de draden vastzetten

In de inbouwdoos kunt u de draden bevestigen door middel van een lasklem. Zorg ervoor dat de draden goed in de doos passen en dat u ze op de juiste plek aansluit. U kunt nu het stucdekseltje op de inbouwdoos plakken.

Stap 8: de afwerking

Gebruik een stalen spijkertje om de leidingen vast te zetten. Doe dit op een paar plaatsen, voor de zekerheid. Gebruik stucmortel om de kieren en gleuven rondom de inbouwdoos af te dichten. Als u tevreden bent over het geleverde werk kunt u het stopcontact of de lichtschakelaar monteren en in gebruik gaan namen.

Tip: het is niet onverstandig om een erkende elektricien te vragen om uw installatie naderhand even te testen en te controleren. Deze mensen zijn bevoegd om uw meterkast te verzegelen en kunnen een rapport uitbrengen waarin staat dat uw elektra veilig is. Dit is fijn voor uw eigen gemoedsrust, maar ook indien u uw woning wilt gaan verkopen kan dit rapport goed van pas komen.

Vergelijk offertes

Ziet u het toch niet zitten om deze klus zelf uit te voeren en schakelt u liever een elektricien in? Dan bent u niet de enige. U kunt in dit geval, en ook in het geval u om andere redenen een elektricien wilt gebruiken, offertes opvragen bij meerdere specialisten via onze vergelijkingstool. Deze tool stuurt u vervolgens de informatie die u nodig heeft op en u kunt zeker zijn dat u nooit te veel zal betalen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen