KlussenKlussen

Hordeur plaatsen

Tijdens warme periodes is er natuurlijk niets lekkerder dan de deuren open zetten. En als u dan graag de geuren, kleuren en geluiden van buiten naar binnen haalt, maar niet de muggen, wespen en vliegen, dan is een hordeur een uitstekende oplossing. Deze deuren bestaan uit een frame met daartussen een stuk gaas en dat stopt al het gedierte (inclusief, soms ook niet onbelangrijk, uw eigen huisdieren) om naar binnen of naar buiten te kunnen gaan. Tegelijkertijd kunt u wel genieten van het lekkere weer en kunt u frisse lucht en vogelzang naar binnen halen. Wilt u ook een hordeur plaatsen? Dan kunt u hier het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Geen hordeur is hetzelfde. Er zijn hordeuren die als een deur functioneren en die u ook zo open en dicht doet, er zijn hordeuren met lamellen of er zijn hordeuren die met een opening in het midden werken en met magneetjes. Hier gebruiken we een stappenplan voor een rolhordeur die open en dicht gaat met een rolmechanisme en geleiders. Hiervoor heeft u de volgende gereedschappen en materialen nodig.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Hordeur €150 IJzerzaag €10
Schroevendraaier €7
Werkbank (optioneel) €100
Boormachine €100
Houtboor €5

Stap 1: de boorgaten bepalen

De meeste hordeuren bestaan uit een deurrol en deze moet tegen het kozijn worden geplaatst. Dat doet u door deze op de juiste plaats vast te houden en vervolgens met een puntig gereedschap de gaten te markeren voor de schroeven. Dit kunt u uiteraard ook met een potlood doen.

Stap 2: de gaten boren en de deurrol plaatsen

Met een houtboor boort u eerst de gaten voor in het kozijn. Nu kunt u de deurrol tegen het kozijn aanhouden en de schroeven plaatsen, met een schroevendraaier of met een boormachine. Controleer of alles goed vast zit en netjes tegen het kozijn aan is bevestigd.

Stap 3: de geleiders op maat maken

De rolhordeur kan worden geopend en gesloten als een verticaal rolgordijn. Om dit soepel te laten verlopen heeft u geleiders nodig aan de boven- en aan de onderkant. Gebruik een ijzerzaag om de geleiders op maat te zagen. Het is dan belangrijk dat u de maat neemt vanaf het kokerkapje en de binnenkant van het kozijn.

Stap 4: uw drempel opmeten en eventueel ophogen

Voor een zo effectief mogelijke werking van uw rolhor, zal uw drempel een bepaalde minimale hoogte moeten hebben om voor een goede afsluiting te kunnen zorgen. De minimale hoogte is dan meestal 25 millimeter, maar het is niet slecht om dit nog even te controleren op uw gebruiksaanwijzing. Is uw drempel te laag, dan zal u deze eerst moeten ophogen met een opvullatje.

Stap 5: de onderste geleider monteren

De geleider brengt u aan door de kraal door het glijblok te schuiven en vervolgens over het nokje van het kokerkapje. Als deze op de juiste plek ligt kunt u wederom de boorgaten markeren en de gaten voorboren met een houtboor. Vervolgens schroeft u de onderste geleider vast op het kozijn. Begint u dan altijd bij het gat naast de rolhor en niet aan tegenovergestelde kant van het kozijn.

Stap 6: de bovenste geleider monteren

U kunt nu op dezelfde manier overgaan op het monteren van de bovenste geleider. Plaats de geleider op de juiste plaats, markeer de boorgaten, boor de gaten voor met een houtboor en schroef vervolgens de geleider vast, beginnende bij de kant van de rolhor. U kunt nu controleren of de rolhor soepel bediend kan worden en of deze misschien nog moet worden bijgesteld. Als u tevreden bent over het resultaat, kunt u overgaan naar de laatste stap.

Stap 7: het bijgeleverde magneetplaatjes monteren

Als het goed is, is er een magneetplaatje bijgeleverd bij uw rolhor. Deze plaatst u aan de overkant van het kozijn (dus de nog lege kant) en deze is uiteraard bedoeld om de hor goed gesloten te houden. Plaats het magneetplaatje eerst in de rolhordeur en rol deze volledig uit. Markeer de plaats op het kozijn waar het andere magneetje moet komen te zitten en bevestig deze goed met schroeven. Het is altijd verstandig om dan eerst gaten weer voor te boren met een houtboor.

Stap 8: de afwerking

Nu kunt u uw rolhor in gebruik gaan nemen. Eventueel stelt u deze nog even goed bij, omdat de rolhor niet soepel loopt. Het mooie van een dergelijke rolhor is dat u deze tijdens de wintermaanden gewoon kunt laten zitten. Hordeuren kunt u tijdens deze maanden uit de scharnieren halen, mocht u ze willen verwijderen. Nu kunt u gebruik gaan maken van uw nieuwe rolhor. Lees ook: kosten rolluik.

Vergelijk offertes

Het kan goed zijn dat u het plaatsen van uw hordeur liever uitbesteedt aan een monteur. U kunt hier bij ons offertes voor opvragen als u gebruik maakt van onze vrijblijvende vergelijkingstool. Door de offertes met elkaar te vergelijken kunt u gemakkelijk de laagste prijs en de beste deal uitkiezen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen