Hoe werkt lakken 1 pot systeem?

Als u zich wel eens verdiept heeft in de verschillende methoden om hout te lakken, dan weet u misschien ook dat u hier redelijk veel materialen en gereedschappen voor nodig heeft. U kunt dit aanzienlijk gemakkelijker maken als u gebruik maakt van een lak met een één pot systeem. Dit type lak is namelijk alle verflagen in één en kan fungeren als grondverf, voorlak en aflak. U kunt het onderstaande stappenplan gebruiken als u met het één pot systeem wilt gaan werken.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Wat u nodig heeft is enigszins afhankelijk van het oppervlak dat u wilt gaan lakken. De onderstaande tabel kan u helpen bij het uitzoeken van uw benodigdheden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
1 pot systeem lak €36 voor 750 ml Schuurpapier €3 per pak
Ontvetter €10 voor 500 ml Schuurmachine €75
Plamuur €10 per tube Kwasten €10
Houtrotstop €14 per 250 ml Rollers €15
Houtrotvuller €10 per kilo Verfbakje €3
Verfstripper €15 per 0,75 l Stoffer €3
Plamuurmes €5
Verfkrabber €9
Verfföhn €50 of €14 per dag huur
Beitel €8

Stap 1: het hout voorbereiden

Het is altijd belangrijk dat u het hout goed voorbereidt op de verflagen. Als u een zo goed mogelijke ondergrond creëert, dan kan de lak goed hechten en is het resultaat egaal en duurzaam. Daarom zal u het hout op verschillende manieren moeten behandelen.

 1. Ontvetten: los wat ontvetter op in een emmer met water en maak het hout goed schoon.
 2. Verflagen verwijderen: bevat uw hout al (oude) verf, dan moet u dit eerst verwijderen. Dat kunt u doen met een krabber, een verfföhn of een verfstripper.
 3. Schuren: schuur het hout daarna goed op, zodat het oppervlak egaal is.
 4. Houtrot verwijderen: als u zachte plekken voelt in het hout, dan is dit houtrot. Het is belangrijk dat u dit volledig verwijdert met een beitel. Dit doet u door ook een stukje gezond hout mee te nemen. Verwijder zo al het houtrot uit uw hout.
 5. Houtrot behandelen: behandel de plekken daarna met houtrotstop. Hiermee is de kans kleiner dat het terugkomt.
 6. De gaten opvullen: de gaten die u heeft gemaakt kunt u vullen met houtrotvuller.
 7. Plamuren: ziet u nog andere beschadigingen die u weg zou willen werken, dan kunt u deze opvullen met plamuur of kneedbaar hout.
 8. Drogen: laat alles goed drogen.
 9. Ontvetten: ontvet het hout nogmaals met een ontvettingsmiddel en laat het hout goed drogen.
 10. Schuren: schuur uw hout nogmaals goed op. Als het goed is heeft u nu een gezond en erg egaal stuk hout gecreëerd.
 11. Stofvrij maken: maak het hout stofvrij met een stoffer

Tip: het bovenstaande lijstje met de behandelingen die u moet toepassen op het hout ziet er misschien wat lang uit, maar laat u dit niet ontmoedigen. Veel hout heeft aan een schuurbeurt, wat kleine reparaties en een goede reiniging voldoende. Als uw hout in slechte staat verkeert, dan is het noodzakelijk om rot en dergelijke te behandelen en gaten op te vullen, maar als dit niet zo is, dan is de eerste stap in principe vrij snel voltooid.

Stap 2: afplakken

Indien nodig kunt u oppervlakten waar u geen verf op wilt hebben afplakken met afplaktape. Gaat u een deur verven, dan krijgt u het strakste resultaat als u het hang- en sluitwerk verwijdert voordat u gaat schilderen. Ook kunt u de deur dan het beste uit de scharnieren tillen.

Stap 3: de eerste laag aanbrengen

Pak uw 1 pot systeem verf en breng de eerste laag aan. Dit zou anders de grondverflaag geweest zijn. Als u een roller gebruikt, dan krijgt u het meest egale resultaat, maar dat is niet altijd mogelijk. De hoeken, randen en andere lastige oppervlakten schildert u met een kwast.

Tip: wikkel tussen het verven door uw kwasten en rollers in aluminiumfolie. Doe deze vervolgens in een luchtdichte plastic tas en bind deze af met tape rondom het handvat. Op die manier kunt u uw kwasten een paar dagen bewaren zonder dat ze indrogen of hard worden.

Stap 4: schuren

Schuur deze laag op met een middelgrof schuurpapier. Verwijder al het stof met een stoffer voordat u naar de volgende stap gaat.

Stap 5: de tweede laag aanbrengen

Wat nu de tweede laag is, zou anders de eerste laklaag zijn geweest. U brengt over de grondlaag een voorlaklaag aan met uw 1 pot systeem lak. Laat dit goed drogen.

Stap 6: schuren

Dit is de laatste keer dat u uw hout nog moet schuren. Het is wel belangrijk dat u deze stap niet overslaat, omdat u zo een gegarandeerd goede hechting heeft. Schuur uw hout dus nogmaals en verwijder het stof met een stoffer.

Stap 7: de afwerking

Nu kunt u de derde en laatste laklaag aanbrengen op uw hout. Als deze eenmaal droog is, zit uw klus er op.

Stap 8: opruimen

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Zo zullen er geen lijmresten achterblijven en neemt de tape geen verf mee. Maak uw kwasten schoon en berg ze op of laat ze indrogen en doe ze bij het restafval. Als u verfresten heeft die u niet wilt bewaren, dan kunt u deze (samen met de nog natte kwasten) inleveren bij het klein chemisch afval.

Het is goed mogelijk dat u uw klus liever uitbesteedt aan een schilder. Deze zal ervoor zorgen dat uw hout netjes en professioneel gelakt wordt. Voor deze en vele andere schilderklussen in huis kunt u onze vergelijkingstool openen en offertes aanvragen. Als u deze dan met elkaar vergelijkt, vindt u gemakkelijk het goedkoopste aanbod.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen