Hoe verf ik een deur?

Als uw deuren er netjes en verzorgd uitzien, dan kan dit uw hele interieur opfrissen. Daarom is het mooi en ook leuk om ze af en toe van een nieuw likje verf te voorzien. Dit geeft u direct de mogelijkheid om ze weer te repareren en als nieuw te maken. Bent u van plan uw binnendeuren te schilderen? Maak dan gebruik van ons stappenplan, voor een zo lang mogelijke levensduur en een zo strak mogelijk resultaat.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Een nieuwe klus begint u altijd met het in kaart brengen van wat u hiervoor moet aanschaffen bij de bouwmarkt. Onze lijst hier beneden kan u dan helpen bij het samenstellen van een boodschappenlijstje en het maken van een inschatting van de gemiddelde kosten.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Ontvetter €10 voor 500 ml Borstel €3
Afplaktape €3 per rol Emmer €3
Vulmiddel €7 per tube Spons €1
Grondverf €25 voor 750 ml Doek €2
Terpentine €4 per liter Verfbakje €3
Lak voor binnen €30 per liter Ronde kwasten €10
Folie €5 Lakrollers €15
    Schuurblokje €5
    Verfkrabber €8
    Plamuurmes €7
    Schuurmachine €75

 

Stap 1: het beslag verwijderen

U krijgt het beste resultaat als u uw deur uit de scharnieren haalt en als u al het beslag verwijdert. U kunt uw deur dan ergens schilderen waar het u uitkomt, bijvoorbeeld buiten, en u hoeft niets af te plakken. Zorg er dan wel voor dat u niet in direct zonlicht werkt en dat het niet waait. Zet de deur dan ook op een stuk folie, zodat de onderkant niet vies kan worden en het geen probleem is als u spettert.

Stap 2: ontvetten

Het is erg belangrijk dat u de deur eerst helemaal ontvet. Verf hecht erg slecht op vette oppervlakten en als u dit niet als eerste doet, dan zal het vet alleen maar verder het hout worden ingewerkt. U gebruikt hiervoor een emmer met water, een ontvetter en een niet pluizende zachte doek.

Stap 3: repareren

Gebruik een vulmiddel om naden en beschadigingen mee op te vullen. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen voor verschillende beschadigingen en verschillende oppervlakten. Zorg er dus voor dat u het juiste vulmiddel kiest.

Stap 4: schuren

Gebruik een verfkrabber om de oude verfresten te verwijderen, indien deze los zitten. Met een schuurmachine schuurt u de deur nu helemaal op. U kunt dan verschillende soorten schuurpapier gebruiken in verschillende situaties.

  • Deur met oude laklaag intact: voor deze deur gebruikt u een schuurpapier met een fijne korrel, dus 240 – 320.
  • Deur van ongeschaafd hout: hiervoor gebruikt u een schuurpapier met een middelgrove korrel, dus 180.
  • Deur in slechte staat: een deur die in slechte staat verkeert en die veel losse verf bevat schuurt u na het krabben op met een grof schuurpapier, korrel 80 – 120.
  • Deur van geschaafd hout: deze deur hoeft niet te worden geschuurd.

Veeg het stof van de deur met een borstel voordat u doorgaat naar de volgende stap.

Stap 5: afplakken

Heeft u uw deur niet uit de scharnieren gehaald of kunt u het beslag niet verwijderen, dan moet u dit afplakken met schilderstape. Zorg ervoor dat er nergens verf kan komen waar u dit niet wilt hebben.

Tip: voordat u begint met schilderen kunt u de kwasten en rollers voorbereiden. Strijk de kwast een aantal keren over een stuk schuurpapier om de losse haren te verwijderen. Pluisjes haalt u gemakkelijk van uw roller af met een stuk omgekeerde schilderstape.

Stap 6: grondverf aanbrengen

Roer de grondverf goed door en begin met een roller. Breng de grondverf zo egaal mogelijk aan en zorg dat deze niet druipt. Werk van boven naar beneden en rol alles aan het einde een keer na in lange banen. Lastig te bereiken pekken en de rand doet u daarna met een kwast. Laat de grondverf goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 7: schuren

Voor een zo goed mogelijke hechting schuurt u de deur nogmaals op met een schuurspons en een schuurpapier met korrel 320. U kunt dan kleine oneffenheden en haartjes nog verwijderen.

Stap 8: schilderen

Bent u tevreden over het oppervlak, dan kunt u beginnen met schilderen. Gebruik een roller voor de grotere vlakke oppervlakten en een kwast voor de randen en de andere plekken die u met de roller niet kunt gebruiken. Verwijder de tape, indien u deze heeft gebruikt, als de verf nog nat is. Kijk op de verpakking hoeveel uur droogtijd nodig is voordat de verf overschilderbaar is.

Stap 9: de kwasten en rollers tijdelijk opbergen

Als u klaar bent met de eerste laag verf, dan zal u in de meeste gevallen nog een laag moeten aanbrengen. De verf zal dan zeker 16 uur moeten drogen, dus u moet in de tussentijd iets met uw kwasten doen. Als u deze in aluminiumfolie rolt en volledig onderdompelt in een potje met water, kunt u ze gemakkelijk een paar dagen bewaren. Hetzelfde geldt voor uw rollers.

Stap 10: de tweede laag aanbrengen

Schuur de deur nogmaals licht op met een schuurblokje met fijn schuurpapier. Nu is de deur klaar voor een tweede laag en daarvoor herhaalt u stap 8. De meeste deuren hebben aan twee lagen genoeg, vooral als u alle stappen netjes heeft gevolgd. Wacht tot uw deur droog is, en u bent bijna klaar.

Tip: de verf is meestal vrij snel droog, maar deze is pas stoot- en krasvast na een week. Doe tijdens deze periode dus extra voorzichtig met uw deur, zodat uw verflaag intact blijft.

Stap 11: afronden

Plaats het beslag weer terug, verwijder de tape, maak uw kwasten en rollers schoon, breng uw verfresten naar het klein chemisch afval of geef ze weg en hang de deur weer terug in de scharnieren. Uw deur kan er weer een aantal jaren tegenaan.

Vergelijk offertes

Een schilder kan uw deuren ook voor u schilderen en vaak geldt dan hoe meer deuren u aanbiedt hoe goedkoper de prijs. Gebruik onze vergelijkingstool en u kunt flink op de kosten van een schilder besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen