Hoe stuc ik zelf plafond?

Stuken is niet gemakkelijk en het is een vrij nauwkeurige klus. We hebben hier een stappenplan samengesteld waarmee u goed voorbereid aan uw stukwerkzaamheden kunt beginnen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat betekent dat u voldoende informatie inwint over stucen en de techniek die u moet hanteren. Verder zal u ongetwijfeld een bezoekje moeten brengen aan de bouwmarkt en daar kunt u dan de volgende materialen en gereedschappen aanschaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plastic folie €5 Blokkwast €5
Afplaktape €3 Verfroller €4
Ducttape €5 Vachtroller €6
Stucmortel €10 voor 20 kilo Emmer en doek €4
Ontvetter €10 per 500 ml Metselkuip €10
Wapeningsband €5 per rol Mixer huren €30 per dag
Gipsplaatvuller €15 per 2 kilo Stucspaan €10
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 liter Troffel €7
Vlekkenspray €6 voor 0,5 l Stucspons €3
Spanningzoeker €5
Afrijlat €16
Spackmes €10
Hobbymes €7
Plantenspuit €3
Raapbord €12

Stap 1: de ruimte voorbereiden

U kunt beginnen met stucen als u de ruimte netjes heeft voorbereid. Het is niet de bedoeling dat u meubilair of muren vies maakt. Daarom kunt u de volgende maatregelen nemen.

 1. Verwijder alle meubels uit de kamer.
 2. Plak de vloeren af met een dikke plastic folie en ducttape aan de randen. Er zijn ook stuclopers te krijgen bij de bouwmarkt en ook deze plakt u af. Zo kan het folie of de loper niet verschuiven terwijl u werkt.
 3. Gebruik folie en ducttape om de muren mee af te plakken.
 4. Doe de elektriciteit uit.
 5. Verwijder de lampen, maar niet het kroonsteentje.
 6. Controleer met een spanningzoeker of de stroom inderdaad uit is.

Stap 2: het plafond voorbereiden

Om met een zo egaal en geschikt mogelijke ondergrond te werken is het belangrijk dat u het plafond ook voorbereidt. Dat kunt u op de volgende manieren doen.

 1. Maak het plafond schoon met een ontvetter en laat dit goed drogen voordat u verder gaat.
 2. Gebruik een voorstrijkmiddel als u een betonnen of gipsen plafond gaat stucen. Het mortel zal dan veel beter hechten. U kunt dit doen met een blokkwast, eventueel op telescoopsteel.
 3. Werk de naden af met wapeningsband of kit ze dicht.

Stap 3: het mortel aanmaken

Lees op de verpakking van uw specifieke mortel wat de hoeveelheden zijn. Pak een metselkuip en doe het water er in. Gooi het mortel er voorzichtig bij en mix dit rustig door met de mortelmixer. Laat het geheel 5 minuten tot rust komen.

Tip: het mortel wordt snel hard en in de kuip kan dit al na 45 minuten zijn. Maak dus liever wat te weinig mortel aan als te veel. Als u hier handigheid in begint te krijgen kunt u beter inschatten hoeveel mortel u zelf kunt aanbrengen binnen 45 minuten.

Stap 4: het mortel aanbrengen

Mix alles nog goed door op een lage stand en zorg ervoor dat alle poeder is meegenomen, ook van de bodem. Pak een troffel en schep wat stucmortel op uw raapbord. Met een stucspaan neemt u vervolgens wat stucmortel van het bord en u gebruikt de volgende methode om het aan te brengen.

 1. Druk de stucspaan licht tegen het plafond.
 2. Houd de stucspaan iets scheef.
 3. Maak een vloeiende beweging en smeer de mortel uit.
 4. Breng een laag aan van tussen de 6 en 8 millimeter dik.

Tip: het is geen slecht idee om een veiligheidsbril te dragen, zodat er geen mortel in uw ogen kan komen. U zal verbaasd staan van hoeveel spetters er nog vrij zullen komen.

Stap 5: het plafond afwerken

Werk zo het gehele plafond af en doe dit niet te langzaam. Het is op dit moment niet erg dat uw stuclaag verschillende diktes heeft en niet glad is. Het is belangrijker dat u het mortel tijdig tegen het plafond aan kunt brengen.

Stap 6: reien

Met een afrijlat egaliseert u uw aangebrachte laag. Het is belangrijk dat u hier direct na het aanbrengen mee begint. U houdt de lat enigszins schuin en trekt deze langs het plafond totdat de stuclaag egaal is en overal even dik is. Maak de afrijlat regelmatig schoon met een vochtige spons en vul de plekken waar te weinig stuc aanwezig is met stucmortel en een stucspaan.

Stap 7: drogen

Stucen is hard werk en u werkt constant snel en boven uw macht. Nu kunt u even rusten en uw stuclaag laten drogen. Het is de bedoelding dat deze bijna niet meer in te drukken is en meestal is dat tussen de 20 en 60 minuten.

Tip: u kunt nu uw materiaal schoonmaken, omdat anders het mortel hard zal worden en dan wordt dit een stuk moeilijker van.

Stap 8: messen

Met een spackmes die u met een hoek van 45 graden tegen het plafond zet schraapt u het mortel vervolgens over het plafond. Op die manier worden kleine gaten gevuld en zal het geheel er al veel egaler uit gaan zien.

Stap 9: sponzen

Als u met het messen klaar bent en u bent tevreden kunt u gaan sponzen. Dat betekent dat u het met een stucspons afwerkt door cirkelvormige bewegingen te maken. Het is erg belangrijk dat u dit doet als het plafond nog een beetje plakt. Wordt het mortel te hard, dan gebruikt u een plantenspuit om het plafond weet nat te maken.

Stap 10: pleisteren en afpleisteren

Wacht 5 minuten en pak het spackmes om nogmaals over de stuclaag te gaan. Dit keer plaatst u deze met en hoek van 30 graden tegen het plafond. Wacht 30 minuten, maak het plafond nogmaals nat met een plantenspuit of blokkwast en herhaal deze behandeling.

Tip: laat het stuc goed drogen voordat u uw plafond gaat afwerken. U kunt er dan van uitgaan dat elke millimeter mortel 24 uur nodig heeft om te drogen.

Vergelijk offertes

Heeft u stucwerk liggen en huurt u hier liever een stukadoor voor in? Gebruik dan onze vergelijkingstool om offertes op te vragen bij regionale vakmensen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen