Hoe snijd of zaag ik tegels?

Of u nu een terras legt buiten, u maakt een nieuwe tegelmuur in uw badkamer, of u wilt een tegelvloer leggen in uw woonkamer, u zal altijd te maken krijgen met het feit dat u tegels op maat moet maken. Gelukkig zijn hier allerlei methoden, apparaten en gereedschappen voor en deze kunt u vaak ook huren. Verschillende tegels vragen om een verschillende aanpak en hier vindt u enkele stappenplannen en instructies waarmee u tegels op maat kunt brengen.

Wat heeft u nodig?

Voor het op maat maken van tegels heeft u natuurlijk eerst een tegel nodig. Hier gaan we ervan uit dat u deze al heeft aangeschaft. Verder kunt u dan de volgende machines aanschaffen of huren.

Tip: als u tegels op maat gaat zagen kunt u er zeker van zijn dat u af en toe een tegel weg zal moeten doen en opnieuw zal moeten beginnen. Dit is namelijk een lastig werkje en er is vaak sprake van afbrokkelende randjes. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd een fout maken en is er vaak meer restafval dan u in eerste instantie dacht. Schaf daarom altijd meer tegels aan dan u denkt nodig te hebben en retourneer de verpakkingen die nog dicht zijn naderhand weer bij uw bouwmarkt.

Gereedschappen

Prijs

Rolmaat

15

Winkelhaak

10

Viltstift

2

Vijl

11

Tegelzaag

60, huren is €34 per dag

Tegelsnijder

150, huren is €35 per dag

Tegelkniptang

10

Glassnijder

5

Glasboortje

5

Profielaftaster

14

Beugelzaag met zaagblad voor keramiek

15

Decoupeerzaag met zaagje voor keramiek

75

Haakse slijper met diamantschijf

80, huren is €16,50 per dag

Stappenplan keramische tegels op maat snijden, breken of zagen

Bent u een tegelmuur aan het leggen of keramische vloertegels aan het plaatsen die niet groter zijn dan 20x20x1 centimeter, dan kunt u deze op maat snijden. Het volgende stappenplan kan u hier bij assisteren.

 1. Meet de afmetingen op van het stuk tegel dat u nodig heeft, dus van het gat dat nog in de muur aanwezig is.

 2. Trek hier de breedte van de voegen van af.

 3. Gebruik een winkelhaak en een viltstift (let op: niet watervast) en teken het stuk tegel dat u nodig heeft af.

Tip: vergeet bij het aftekenen niet dat de afgesneden kant naar de buitenkant moet komen te liggen.

 1. Voor een rechte snede gebruikt u een tegelsnijder. Deze maakt een kras in de glazuurlaag van de tegel waarna u de tegel voorzichtig afbreekt.

 2. Heeft u complexe vormen over te brengen op uw tegel, dan kunt u hier een profielaftaster voor gebruiken. Dit is een mal met pennen waarmee u de vorm van bijvoorbeeld een leiding probleemloos kopieert.

 3. Oneffenheden kunt u vervolgens met een vijl of een tegelkniptang verwijderen. U kunt deze ook gebruiken om handmatig vormen in uw tegels te knippen, bijvoorbeeld als u deze heeft overgedragen met een profielaftaster.

 4. U kunt handmatige vormen ook verwijderen met een glassnijder. Hiermee krast u de vorm in het glazuur waarna u het af kunt breken met een tang.

 5. Met een decoupeerzaag of een beugelzaag kunt u vormen uit de tegel zagen, mocht dit uw voorkeur hebben. Ook kunt u zo ronde gaten aanbrengen. Zorg er dan wel voor dat u een speciale zaag voor keramiek gebruikt.

 6. Met een tegelgatenzaag kunt u gaten op maat boren in de tegel. U kunt dan de exacte diameter uitkiezen en een zeer nette cirkel uit de tegel zagen. Dit is handig bij stopcontacten en leidingen en een stuk gemakkelijker dan wanneer u handmatig gaat zagen.

Tip: als u een leiding heeft die u niet kunt verwijderen en waar u dus niet simpelweg een gat voor in de tegel kunt boren, dan kunt u hier twee tegelstukken voor gebruiken. U kunt of de tegel eerst door midden zagen en uit beide kanten een halve cirkel zagen, of u kunt eerst de cirkel in de tegel aanbrengen en deze daarna door midden snijden.

Stappenplan grote en dikke tegels op maat brengen

Heeft u grotere en dikkere tegels die u op maat moet maken, dan komt u met een tegelsnijder niet ver. Vaak zijn dit mooie tegels van natuursteen of grote tegels voor een terras buiten. Deze tegels moet u zagen.

 1. Gebruik een rolmaat om de maat van de tegels op te meten die u nodig heeft.

 2. Vergeet dan niet, indien nodig, ook de breedte van de voeg hiervan af te trekken.

 3. Teken de afmetingen af op uw tegel.

 4. Gebruik een tegelzaag om de tegel op maat te zagen. Zorg er dan voor dat u voldoende beschermd bent en dus handschoenen draagt, een veiligheidsbril op heeft en oordopjes draagt.

 5. Gebruik een haakse slijper met diamantschijf om hoekjes en vormen in de tegel aan te brengen. Ook hier is veiligheid weer bijzonder belangrijk.

Tip: als u met zware apparaten zoals een haakse slijper en een tegelzaag in de weer gaat, dan kan het geen kwaad om hier even wat informatie over in te winnen. Bij uw bouwmarkt kunnen ze u ongetwijfeld vertellen hoe u deze machines veilig en succesvol kunt bedienen.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden voor een tegelzetter of een hovenier die u liever niet zelf oppakt? Via ons kunt u dan vrijblijvende offertes opvragen en zo de goedkoopste prijs aanwijzen. Dit doet u niet alleen voor het leggen van tegels, maar voor allerlei werkzaamheden in en rondom uw woning.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen