Hoe sluit ik een tv aan?

Het aansluiten van een tv is tegenwoordig al helemaal niet moeilijk meer. Vanaf het moment dat u een abonnement heeft afgesloten bij uw provider, zal u hier alle steun bij ontvangen. Sommige providers geven u een gratis monteur die het aansluiten voor u zal doen, vooral als u een alles-in-1 pakket heeft gekozen. Wilt u echter alleen televisiekanalen ontvangen, dan doet u dit meestal gewoon zelf. De meest gangbare aansluitingen zijn via de kabel en via het telefoonnet. Andere opties die u heeft zijn de glasvezelkabel, via een antenne en via een schotelantenne. Hier vindt u een twee stappenplannen die u kunnen helpen bij het aansluiten van uw televisie, in verschillende situaties.

Stappenplan tv aansluiten via het telefoonnet

Als het goed is heeft u van uw provider drie producten ontvangen, namelijk een modem, een tv ontvanger en de kabels en andere aansluitmaterialen. Controleer of u alles ontvangen heeft, lees de gebruiksaanwijzing door en volg het onderstaande stappenplan zodat u uw televisie binnen de kortste keren kunt gaan gebruiken.

 1. Zet uw televisie uit en trek alle stekkers los.
 2. Ga naar uw meterkast en ga op zoek naar het ISRA-punt. Dit herkent u aan de aanwezigheid van een lasdop (een ronde koker) waaruit twee kabels komen. Dit zouden een dunne- en een dikke telefoonkabel moeten zijn.
 3. Heeft u een ISRA-1 of een ISRA-2 punt?
  1. ISRA-1: heeft geen aansluitpunt.
  2. ISRA-2: u ziet twee RJ11-telefoonaansluitingen, dus een telefoondraad met daar aan een standaard telefoonstekker.
 4. Bij een ISRA-1 punt knipt u eerst de dunne kabel door. Als het goed is ziet u nu een rode- en een blauwe draad. Deze kunt u aansluiten op een aansluitdoosje. Op dit aansluitdoosje kan de bijgeleverde RJ11 stekker worden aangesloten.
 5. Bij een ISRA-2 punt plugt u de door de provider geleverde RJ11 stekker simpelweg op het tweede contactpunt.
 6. U kunt nu de modem aansluiten op de kabel die u net heeft aangesloten.
 7. Nu u de telefoonkabel heeft aangesloten op uw ISRA-punt is het tijd om de ontvanger aan te sluiten. De kabels zijn hier als het goed is voor bijgeleverd. Pak de netwerkkabel en verbind deze aan de ene kant met de modem en aan de andere kant met de bijgeleverde tv ontvanger.
 8. Als uw provider u hier geen kleurencodes voor heeft aangeleverd, dan is het hier de gele ingang.
 9. Pak nu een HDMI-kabel en plaats deze in de ontvanger.
 10. Plaats de andere kant van deze kabel in de daarvoor bestemde aansluiting op uw televisie.
 11. Sluit de voedingsadapter van de ontvanger aan en doe de andere kant in het stopcontact.
 12. Steek de stekker in het stopcontact, doe de batterijen in de afstandsbediening, volg de instructies met betrekking tot het afstellen van uw televisie en u kunt beginnen met kijken.

Tip: als u geen HDMI aansluiting heeft op uw televisie, gebruikt u dan een scart-kabel. Dit zal voornamelijk het geval zijn als uw televisie oud is. Vaak worden ook scart-kabels als alternatief bijgeleverd door de provider.

Stappenplan tv aansluiten via de kabel

In deze situatie is het aansluiten van uw televisie veel gemakkelijker, omdat de signalen binnenkomen via de coax huisaansluiting. U zal een ontvanger, kabels en andere aansluitmaterialen ontvangen hebben. Een modem heeft u in dit geval niet nodig.

 1. Zet uw televisie uit en trek alle stekkers los.
 2. Pak de ontvanger en plaats deze in de buurt van uw televisie.
 3. Pak de coaxkabel en sluit de ontvanger aan op de coax-wandcontactdoos.
 4. Met de bijgeleverde HDMI-kabel sluit u de ontvanger aan op de televisie.
 5. Sluit ook de voedingsadapter aan.
 6. Doe alle stekkers in het stopcontact, doe de batterijen in de afstandsbediening en volg de instructies op het scherm. Als uw televisie goed is afgesteld kunt u beginnen met televisiekijken.

Tip: de kwaliteit van de coax-kabels die worden bijgeleverd heeft een grote invloed op het geluid en het beeld dat u uiteindelijk zal ontvangen. Een goedkope kabel kan de beeld- en geluidskwaliteit van een televisie halveren. U kunt dit controleren door op zoek te gaan naar een keurmerk voor de kabels en dan in het bijzonder KabelKeur van NLkabel. Als u deze niet terugziet op de kabels die de provider heeft geleverd, kunt u deze alsnog zelf aanschaffen. Het zou jammer zijn als u uw mooie nieuwe televisieabonnement niet optimaal zou benutten.

Stappenplan aansluiten televisie via glasvezelkabel

Als u een gelukkige eigenaar bent van een aansluiting op het glasvezelnetwerk, dan kunt u razendsnel internet ontvangen en televisie krijgen via glasvezel. U krijgt dan een modem, een ontvanger en de nodige aansluitmaterialen.

 1. Doe uw televisie uit en trek alle stekkers uit het stopcontact.
 2. Pak de modem en sluit deze via een glasvezelkabel aan op uw glasvezelaansluiting.
 3. De modem heeft aansluitingen voor het internet en ook voor de televisie. Pak een netwerkkabel en verbind de modem met de ontvanger. Zorg ervoor dat de ontvanger naast uw televisie staat.
 4. Met een HDMI-kabel sluit u vervolgens de ontvanger aan op de televisie.
 5. Sluit ook de voedingsadapter aan op de ontvanger en steek de stekker in het stopcontact.
 6. Doe de stekker van uw televisie ook in het stopcontact.
 7. Doe de batterijen in de afstandsbediening.
 8. Doe uw televisie en de ontvanger aan.
 9. Volg de instructies op het scherm, stel de televisie af en begin met televisiekijken.

Vergelijk offertes

Wilt u liever een vakman gebruiken om uw televisie aan te laten sluiten? Dan kunt u deze vaak via uw provider al regelen, maar als u onze vergelijkingstool gebruikt krijgt u zelf de mogelijkheid een vakman uit te kiezen. U bereikt meerdere vakmensen tegelijk nadat u uw opdracht heeft doorgevoerd. De offertes die u ontvangt kunt u gemakkelijk naast elkaar leggen om zo de beste persoon en de meest scherpe deal aan te wijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen