KlussenKlussen

Hoe schilder je een buitenmuur?

Door uw buitenmuur te schilderen kunt u deze weer nieuw leven in blazen. Het is daarnaast een manier om uw gevelmuren te beschermen tegen de weersomstandigheden. Denkt u dan wel aan uw veiligheid en gebruik een goede trap, draag stevige schoenen en zorg dat de trap goed vast staat. Met het onderstaande stappenplan kunt u dan zelf uw gevel schilderen zodat deze er weer vele jaren tegen kan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

U zal naar de bouwmarkt moeten gaan om daar het één en ander aan materialen en gereedschappen aan te schaffen. Wat u exact nodig heeft zal te maken hebben met de staat van uw muur. U kunt het onderstaande lijstje gebruiker ter referentie.

Materiaal

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Muurverf voor buiten

50 voor 10 l

Hogedrukreiniger

100

Folie

5

Voegspijker

8

Ducttape

5

Voegenkrabber

7

Voegmortel

Voegbord

9

Voorstrijkmiddel

25 voor 2,5 l

Blokkwast

8

Fixeermiddel

35 voor 2,5 l

Telescoopsteel

10

Mos- en algenreiniger

15 voor 50 m2

Vachtroller

15

Snelcement

7 per 5 kg

Trap

100

Hobbymes

6

Verfmixer

10

Platte kwast

5

Stap 1: de muur schoonmaken

Het is belangrijk dat u een werkbaar oppervlak heeft. Dat betekent dat u de muur goed schoonmaakt en dat u mos en algen verwijderd met een speciaal reinigingsmiddel. Als u een hogedrukreiniger heeft dan kunt u deze gebruiken om de muur grondig schoon te maken. Eventueel kunt u deze ook lenen of huren.

Stap 2: voegen controleren

Laat de muur eerst goed drogen en verwijder stof met een borstel. Loop de voegen van uw muren goed langs en als deze brokkelig zijn dan kunt u ze uitkrabben.

Stap 3: voegmortel aanmaken

De voegen die u heeft uitgekrabd moeten worden vervangen. Dat doet u met voegmortel voor grotere gaten en snelcement bij kleinere gaten. Gebruikt u snelcement, lees dan de gebruiksaanwijzing goed door en volg de veiligheidsinstructies. Werkhandschoenen zijn dan zeker wel vereist. Gebruik een verfmixer als u het mortel of cement aanmaakt.

Stap 4: voegen

Met een voegbord en een voegspijker gaat u nu de gaten tussen de voegen invullen. Het bord plaatst u onder de voeg en met de spijker schuift u de mortel naar binnen. Doe zo de hele muur en laat dit goed drogen.

Stap 5: voorbereidingen treffen

Gebruik folie of een stucloper om de grond voor de muur te beschermen tegen spetters. U heeft dan ook een plek om uw gereedschap neer te leggen. Met ducttape zet u de randen goed vast, zodat u niet kunt struikelen. Nu pakt u uw voorstrijkmiddel en behandelt u uw buitenmuren hiermee. Dit vermindert de zuigkracht van de muren, wat betekent dat u minder verf nodig heeft.

Stap 6: beginnen met schilderen

U kunt beginnen met schilderen als het voorstrijk- of fixeermiddel goed is opgedroogd. Roer uw muurverf goed door en als u grote hoeveelheden heeft kunt u daar het beste een verfmixer voor gebruiken. U begint dan bij de randen en de plekken rondom de kozijnen. Ook de moeilijk te bereiken plekken schildert u eerst. Dit doet u allemaal met een blokkwast.

Tip: kies uw schilderdag goed uit. Een temperatuur van 19 graden Celsius is ideaal, maar als het tussen de 10 en de 25 graden is kunt u gerust gaan werken. Daarnaast is het voor de kwaliteit van het resultaat niet verstandig om in de volle zon, bij sterke wind of in vochtige omstandigheden te schilderen.

Stap 7: de grote oppervlakten schilderen

Nadat u de randen heeft afgewerkt, kunt u overgaan op het schilderen van de grote oppervlakten. U gebruikt hier het beste een roller voor en eventueel een telescoopsteel. Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken van 1 vierkante meter en schilder deze één voor één op dezelfde manier. U brengt de verf eerst horizontaal aan, vervolgens maakt u verticale bewegingen met uw roller. Als u op deze manier een aantal vierkanten heeft gevuld verbindt u ze met een laatste verticale rolbeweging. Neem geen pauze totdat uw oppervlak is geschilderd. Dit kan kleurverschillen veroorzaken.

Stap 8: een tweede laag aanbrengen

De meeste muren zullen na een tweede laag muurverf voldoende gedekt zijn. Het is aan u om te bepalen of u nog een keer wilt verven. Besluit u om dit te doen, dan volgt u stap 6 en stap 7 nogmaals. Vergeet niet de gebruiksaanwijzing te lezen en te kijken wanneer uw verf overschilderbaar is en te zien hoeveel lagen de fabrikant van de verf aanraadt aan te brengen.

Stap 9: een onderrand schilderen

Als laatste kunt u nog een onderrand aanbrengen van 30 tot 40 centimeter en in een donkere kleur. Hierop zijn dan spetters minder zichtbaar, bijvoorbeeld na een regenbui of van uw auto, als deze naast de muur geparkeerd staat.

Stap 10: afronden

Het is belangrijk dat u de tape verwijdert voordat de verf op heeft kunnen drogen. Op die manier zullen er geen lijmresten achterblijven en trekt u geen verf mee. Natte kwasten en verfrestjes brengt u naar het klein chemisch afval depot van uw gemeente. Als u de kwasten laat indrogen, dan kunt u ze bij het restafval doen. Ongeopende potten verf kunt u retourneren bij de bouwmarkt. Als u uw kwasten nogmaals wilt gebruiken, dan maakt u ze schoon en bergt u ze netjes op.

Tip: wist u dat u door een winterschilder aan te nemen veel geld kunt besparen? Als uw schilderwerken kunnen wachten tot de maanden november tot en met maart, dan kunt u deze laten uitvoeren met soms wel 30 procent korting.

Vergelijk offertes

Laat u uw buitenmuren liever schilderen door iemand die hier verstand van heeft? Dan kunt u via onze vergelijkingstool in contact komen met schilders uit uw omgeving die deze klus graag voor u oppakken. Als u onze vergelijkingstool gebruikt en zo offertes opvraagt kunt u de beste deal uitkiezen en weet u zeker dat u de laagste prijs te pakken heeft voor het schilderen van uw buitenmuur.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen