Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?

Als u de trotse eigenaar bent van mooie houten buitenkozijnen, dan weet u waarschijnlijk wel dat het aardig wat onderhoud vergt om ze ook mooi te houden. Buitenkozijnen zullen elke 5 jaar moeten worden overgeverfd en soms is dit vaker afhankelijk van de mate waarin ze aan de weersomstandigheden worden blootgesteld en de houtsoort waarvan ze zijn gemaakt. In plaats van elke keer een dure schilder in te huren, kunt u dit onderhoud ook zelf uitvoeren. Het onderstaande stappenplan ondersteunt u bij de werkzaamheden.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

De gereedschappen en materialen die u nodig heeft worden enigszins bepaald door de huidige staat van het hout en de verflaag op uw kozijnen. Onderstaand vindt u een complete tabel die u kunt gebruiken als boodschappenlijstje. U kunt beter te veel dan te weinig inkopen, omdat u de gesloten verpakkingen gewoon weer kunt retourneren aan de bouwmarkt.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Ontvetter €10 voor 500 ml Borstel €3
Afplaktape €3 per rol Emmer €3
Vulmiddel €7 per tube Spons €1
Grondverf €25 voor 750 ml Doek €2
Terpentine €4 per liter Verfbakje €3
Lak voor buiten €30 per liter Ronde kwasten €10
Folie €5 Lakrollers €15
Houtrotstop €14 voor 250 ml Schuurblokje €5
Houtrotvuller €10 per kilo Verfkrabber €8
Verfstripper €15 per 750 ml Plamuurmes €7
Acrylaatkit €6 per tube Schuurmachine €75
Verfföhn €50 of €14 per dag huur
Beitel €12

Stap 1: ontvetten

Gebruik een emmer water en los daar een ontvetter in op. Verwijder eerst al het vet van uw kozijnen voordat u verder gaat. Verf kan hier slecht op hechten en u werkt het vet alleen maar verder het hout in als u deze niet eerst schoonmaakt.

Stap 2: de huidige verflaag behandelen

Beoordeel de verflaag die nu op uw kozijnen aanwezig is en vraag uzelf af wat u hiermee wilt doen. U kunt in verschillende omstandigheden verschillende werkzaamheden uitvoeren.

  • De verf is nog intact: schuur de kozijnen op met een fijn schuurpapier. Op die manier kunt u probleemloos over de huidige verflaag heen schilderen.
  • De verf bladdert her en der af: verwijder de verfbladders met een verfkrabber en schuur deze plekken glad met een grof of middelgrof schuurpapier.
  • De verf moet worden verwijderd: heeft u te maken met een zeer slechte huidige laklaag, dan kunt u deze het beste volledig verwijderen. Dit doet u met een verfföhn of met een verfkrabber. Als u zo de verf niet kunt verwijderen kunt u ook een chemische verfstripper gebruiken. Schuur het gehele kozijn naderhand op met een grof schuurpapier.

Stap 3: houtrot behandelen

Als u de verf verwijderd en/of geschuurd heeft, dan zal u op zoek moeten gaan naar houtrot. Dit herkent u aan verkleurde en zachte plekken in het hout. Deze steekt u helemaal uit met een beitel en u neemt dan ook een millimeter van het gezonde hout mee om zeker te zijn dat u alles verwijderd heeft. Daarna spuit u de plek in met houtrotstop en vult u hem met een houtrotvuller.

Stap 4: het kozijn repareren

Terwijl de houtrotvuller droogt kunt u andere reparaties uitvoeren aan uw kozijn. Naden en scheuren kunt u dichten met een acrylaatkit. Gaten, deukjes en andere beschadigingen vult u met een vulmiddel. U zorgt ervoor dat het oppervlak weer mooi egaal wordt en dat oneffenheden minder zichtbaar zijn. Laat de houtrotvuller en het vulmiddel goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 5: het kozijn schuren

Voor een volledig egaal resultaat en ook een goed hechtende ondergrond gebruikt u nu een fijn schuurpapier om het kozijn volledig op te schuren. Voel met uw vingertoppen waar de oneffenheden zitten en schuur deze weg totdat uw kozijn glad en egaal aanvoelt.

Stap 6: het kozijn in de grondverf zetten

Plak de randen van het kozijn af met schilderstape zodat u geen verf kunt aanbrengen op oppervlakten waar u dit niet wilt hebben. Pak uw grondverf en roer dit goed door. U doopt uw kwast in de verf brengt de grondverf evenredig aan. Zorg dat er geen druipers kunnen vormen en rol alles na met een roller. Laat de grondverf goed drogen voordat u verder gaat en verwijder de schilderstape als de grondverf nog nat is.

Tip: u zal het kozijn meerdere malen moeten schilderen en tussentijds hoeft u niet elke keer uw kwasten en rollers te reinigen. Als u ze in aluminiumfolie wikkelt, in een luchtdichte tas doet en dicht tapet langs de handvaten kunt u ze gemakkelijk een halve week bewaren.

Stap 7: het kozijn nogmaals schuren

De beste resultaten krijgt u als u nu het kozijn nog een keer schuurt met een fijn schuurpapier. Als de grondverf oneffenheden naar voren heeft gebracht die u daarvoor niet heeft gezien, is dit het laatste moment waarop u deze nog kunt repareren.

Stap 8: het kozijn schilderen

Pak uw buitenlak en roer deze goed door. Breng de lak eerst aan met een kwast en rol het na voor een extra goede verdeling. Vaak zijn er twee of drie lagen nodig. Na het aanbrengen van elke laag verwijdert u de tape direct, zodat deze geen verf kan meetrekken of lijmresten kan achterlaten. U schuurt iedere laag opnieuw nadat deze gedroogd is met een fijn schuurpapier. Zo zal de verf gegarandeerd goed hechten. Als u tevreden bent met de dekking en de lak is droog, dan is uw kozijn klaar.

Tip: uw lak zal pas na een week stoot- en krasbestendig zijn. Houd hier dus rekening mee en doe tijdens die tijd extra voorzichtig met uw kozijn.

Stap 9: de kwasten en verf opbergen of opruimen

Met uw kwasten kunt u drie dingen doen. U kunt ze laten drogen en weggooien, u kunt ze schoonmaken of u kunt ze nat naar het klein chemisch afval brengen. Uw verf kunt u opbergen in een luchtdicht blik, u kunt het weggeven of u brengt het naar het klein chemisch afval depot van uw gemeente.

Vergelijk offertes

Gebruikt u toch liever een professionele schilder, dan bespaart u geld als u offertes opvraagt via onze vrijblijvende vergelijkingstool.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen