Hoe repareer ik een verrotte vloerbalk?

De vloerbalken vormen een belangrijk onderdeel van de fundering van uw huis. Wanneer u er bij werkzaamheden achter komt dat hier rotte plekken in zitten is het dan ook zaak dat deze zo snel mogelijk worden gerepareerd. Dit is een klus waarvoor u waarschijnlijk het liefste een expert inschakelt. Wanneer u toch zelf handig bent met het uitvoeren van werkzaamheden in uw huis zou u deze klus zelf kunnen uitvoeren. We hebben voor u een stappenplan opgezet.

Wat heeft u nodig voor deze klus

  • Menie
  • Stoeptegels voor een poer
  • Genoeg bakstenen
  • Cement wat u dik kunt aanmaken
  • Wiggen van hout
  • Een stuk wandtegel
  • Een aantal stevige bouten
  • Een sluitring
  • Een aantal grote moeren
  • Voegspijkers
  • Een schroevendraaier
  • Een potlood
  • Een rolmaat of schuifmaat
  • Een recipro zaag
  • Werkhandschoenen en een veiligheidsbril
  • Een koevoet
  • Een haakse slijper
  • Een auto krik
  • Een vuisthamer
  • Een beitel
  • Lijmklemmen

Stap 1: inventariseer de ‘schade’.
Bij rotten plekken in uw vloerbalken moet u in bepaalde gevallen de volledige balk gaan vervangen. Wanneer het echter gaat om een paar kleine plekjes is dit niet nodig. U kunt in dat geval de vloerbalken herstellen volgens deze stappen. U prikt met de schroevendraaier in het hout en kijkt of er sprake is van houtrot. De plekken daar omheen markeert u met een potlood.

Stap 2: het gebruik van menie
Vanaf de plekken die u gemarkeerd heeft zet u de vloer in de menie. Houdt u daarbij een afstand van 50 centimeter aan vanaf de gemarkeerde plek. Menie is een verfsoort die corrosie en rot voorkomt. U beschermt dus de rest van de vloerbalken met deze reparatie. Ook de onderkant van de balk zet u in de menie.

Stap 3: een steunpilaar metselen onder de balk

Onder de aangetaste balk metselt u een stenen pilaar, een zogeheten poer. Die plaatst u op 20 centimeter na de markeerstreep. De pilaar moet aan een kant van de oorspronkelijke balk zover uitsteken dat u daar in een later stadium een nieuw stuk balk op kunt plaatsen. Allereerst neemt u een basis van tegels. Daarop metselt u en torentje van bakstenen wat net onder de balk eindigt. Begin breed met het bouwen en met twee bakstenen naast elkaar eindigt u. Eindig met de stenen dwars op de balk. De specie moet hierna 48 uur drogen.

Klustip: wanneer u de specie niet te dun maakt is het gemakkelijker om de stenen goed te laten aansluiten op de balk. U kunt dan de hoogte van de poer gemakkelijker aanpassen. De overgebleven specie gebruikt u om de balk mee in te smeren. Op die manier is het hout gelijk goed beschermd tegen vocht.

Stap 4: Het meten van de lengte en het zaagwerk
Allereerst meet u de lengte van het deel van de balk wat vervangen moet worden. De afstand van de muur tot de markeerstreep dus. Daar telt u 50 centimeter extra bij op. Dit stuk zaagt u opmaat en u zet het wederom rondom in de menie. Wanneer u voor dit onderdeel van de klus een reciprozaag gebruikt moet u aan uw veiligheid denken. Dat doet u door het gebruik van werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Stap 5: zagen en wrikken
De originele balk zaagt u op de plek van de markeerstreep en daarbij gebruikt u een reciprozaag. Denk eraan dat er geen sporen van houtrot op het zaagvlak mogen staan. Het afgezaagde deel van de balk wrikt u nu los met een koevoet. U trekt het deel van de muur. De spijkers die uitsteken slijpt of knipt u af. De verse zaagsneden die op de bestaande balk zitten zet u in de menie.

Stap 6: De balk stabiliseren
Wanneer u een deel van de balk heeft doorgezaagd zal het uiteinde wat naar beneden zakken. Met een autokrik voorkomt u dit probleem. Door deze op een stoeptegel te zetten krikt u de balk op tot hij weer helemaal recht loopt. Gebruik daarvoor uw waterpas. Met kleine houten wiggen tussen de nieuwe poer en de balk zet u deze stevig vast.

Stap 7: teken de omtrek
De nieuwe balk houdt u tegen de oorspronkelijke balk aan tot deze de muur raakt. De omtrek tekent u af op de muur. Het bestaande gat in de muur maakt u wat groter waarbij u een vuisthamer en een steenbeitel gebruikt. De opening moet u voor de werkzaamheden 1 centimeter lager maken dan de afgetekende ruimte.

Stap 8: Specie voor de balk
Op de bodem van de opening die u heeft uitgehakt brengt u een stukje wandtegel in om de nieuwe balk tegen het optrekkende vocht te beschermen. Een nieuw stuk balk schuift u nu in de muur en deze rust op het stuk tegel wat u heeft geplaatst. Het andere uiteinde van de balk legt u op de poer, naast de originele balk. Met wiggen kunt u dit stellen. De balken moeten in elkaars verlengde liggen. Wanneer dat zo is zet u deze vast door een wig tussen de balk en de opening in de muur te klemmen.

Breng specie aan op de bodem van de uitgehakte opening en leg daar een stukje wandtegel in. Dit beschermt de nieuwe balk tegen optrekkend vocht. Schuif het nieuwe stuk balk in de muur en laat deze op het stuk tegel rusten.

Leg het andere uiteinde op de poer, naast de bestaande balk. Stel dit eventueel met wiggen. Controleer of beide balken in elkaars verlengde liggen. Is dat het geval? Zet dan de nieuwe balk vast door een wig te klemmen tussen de balk en de opening in de muur. Er vormt zich dus een overlap.

Stap 9: de balken tijdelijk fixeren
Door het gebruik van lijmklemmen monteert u de balken tijdelijk aan elkaar. U boort 3 gaten van ieder 10 millimeter dwars door het nieuwe en het oude stuk heen. Het draadeind steekt u door de gaten en vervolgens zet u de beide delen zo stevig als het gaat aan elkaar vast. Daarvoor gebruikt u sluitringen en moeren.

Stap 10: het opvullen van de kieren Nu is het moment daar om de kieren te vullen. De kier die tussen de poer en de balken zit, en de kier tussen de kop van de nieuwe balk en het gat in de muur worden met cement opgevuld. Met een voegspijker drukt u dit aan.

Voorkomen is beter dan genezen
Vloerbalken raken niet zomaar aangetast. Vaak komt dit doordat de ventilatie te wensen overlaat in de kruipruimte. U moet dan ook gelijk controleren of er wel genoeg ventilatieopeningen in de kruipruimte zitten. Kijkt u daarvoor in de voor- en de achtergevel. Vuil en dorre bladeren haalt u weg van de openingen zodat er genoeg lucht kan binnen komen en doorstromen. Wanneer de ventilatie goed is maar het zand op de bodem alsnog nat is kan het zijn dat er een lekkende afvoer in uw huis zit. De hele riolering moet dan worden blootgelegd waarna u alle aansluitingen naloopt. Wanneer er een probleem is met verzakte stenen rioolbuizen moet u de riolering door een gecertificeerd bedrijf laten vervangen. Zij zullen deze door PVC buizen vervangen.

Een klus uitbesteden

De steunbalken van uw vloer zijn een onderdeel van uw huis wat u niet snel zelf zult repareren. Wanneer u twijfelt aan uw eigen vaardigheden schakelt u dan ook liever een expert in. Deze kan in dat geval voor u de klus professioneel uitvoeren. U vraagt

eerst offertes op voordat u de klus uitbesteedt. Het voordeel wat u hiermee behaalt kan oplopen tot 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen