KlussenKlussen

Hoe repareer ik een beschadigde pleisterwand?

Als u een wand heeft die netjes is gepleisterd, maar hier is een beschadiging in gekomen, dan kan dit het uiterlijk van de gehele muur beïnvloeden. Het is niet meer dan logisch dat u uw muur graag in vergane glorie herstelt en gelukkig is het dan niet nodig om deze volledig opnieuw te laten stucen. Het is vrij simpel om een beschadigde pleisterwand te herstellen en dit kunt u in principe ook zelf. Met de nodige voorbereiding en het onderstaande stappenplan heeft u snel weer een muur die er mag wezen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u een bezoekje moeten brengen aan een doe-het-zelf zaak om de nodige materialen en gereedschappen aan te schaffen. Sommige hiervan heeft u mogelijk al in huis. Als u wilt weten wat u moet kopen en hoeveel dit gemiddeld kost, dan kunt u het onderstaande overzicht raadplegen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Vulmiddel €7 per tube Kitpistool €10
Acrylaatkit €6 per bus Hamer €12
Stalen spijkers €2 per 100 Plamuurmes €5
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 l Stoffer €4
Ontvetter €10 per 500 ml Verfkrabber €9

Tip: koop altijd net wat meer in dan u denkt nodig te hebben, zodat u tijdens het werken nooit zonder materiaal komt te zitten. Ongeopende verpakkingen kunt u binnen 30 dagen gewoon nog retourneren en hier uw geld voor terug vragen. U heeft dan wel het bonnetje nodig, dus bewaar deze goed.

Lees ook: stukadoor prijzen.

Stap 1: de beschadiging uitkrabben

Gebruik een plamuurmes om de loslatende kalk en verfresten rondom de beschadiging te verwijderen. Heeft u een scheur, dan krabt u deze het beste met een V-vorm uit en hier kunt u erg goed een verfkrabber voor gebruiken. Zorg ervoor dat er een vast en stevig oppervlak ontstaat waar het vulmiddel zich goed aan kan hechten.

Stap 2: de beschadiging ontvetten

U kunt het beste een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel gebruiken om het oppervlak rondom de beschadiging goed mee schoon te maken. Ammonia is ook een optie, maar dat ruikt erg, is slecht voor uw gezondheid en ook voor het milieu. Er zijn voldoende andere middelen te koop tegenwoordig die geen schade aanrichten.

Stap 3: vulmiddel aanmaken

Als u vulmiddel in poedervorm gebruikt, dan bekijkt u de gebruiksaanwijzing en lengt u het aan met water. Als u een plamuurmes gebruikt, dan kunt u er een gladde pasta van maken. Deze moet goed stevig zijn, maar zeker ook niet te dik. U kunt uiteraard ook kant en klaar vulmiddel aanschaffen uit een tube. Dit is erg handig en in dat geval kunt u deze stap volledig overslaan.

Stap 4: de beschadiging opvullen

Gebruik een plantenspuit om de scheur nat te maken. Deze zal dan minder water proberen te absorberen. Met een plamuurmes brengt u het vulmiddel aan in de beschadiging. Zorg ervoor dat de gehele ruimte gevuld is en dat u het plamuurmes strak over de scheur haalt.

Stap 5: 2 of 3 keer herhalen

Tijdens het drogen zal het vulmiddel krimpen. U kunt dit voorkomen door de beschadiging te vol te maken (dit wordt ook wel bol plamuren genoemd) en het overschot naderhand af te schuren. Dit kost u wel extra werk en u zal langer moeten wachten tot het vulmiddel is gedroogd. Het is beter om de behandeling 2 of 3 keer te herhalen en het vulmiddel tussendoor elke keer te laten drogen.

Tip: voor smalle en kleine beschadigingen zoals schroefgaten is er supersterkvuller. Dit droogt al binnen 15 minuten en kan u dus flink wat tijd besparen.

Stap 6: afwerken

Als het vulmiddel volledig gedroogd is controleert u uw reparatie en kunt u deze eventueel nog bijschuren of aanvullen. Voel het oppervlak en als deze glad aanvoelt is alles goed. Als het vulmiddel gedroogd is kunt u de muur verder afwerken en is deze weer als nieuw.

Stappenplan beschadigde hoek repareren

Het is natuurlijk ook mogelijk dat uw muur bij de hoek beschadigd is. Dit is wat lastiger te repareren, maar er is een handige methode waarmee u dit ook goed zelf kunt doen. Het onderstaande stappenplan helpt u hierbij.

  1. Zaag een plankje op maat die groter is dan de beschadiging.
  2. Spijker het plankje over de beschadiging aan de ene kant van de muur en zorg dat deze een paar centimeter uitsteekt.
  3. Vul van de andere kant de kier op die ontstaan is en werk dit netjes af.
  4. Herhaal de behandeling eventueel een aantal keer totdat u tevreden bent over het resultaat.
  5. Verwijder het plankje en spijker deze nu tegen de andere kant van de muur.
  6. De beschadiging die u dan nog ziet vult u op met vulmiddel totdat u tevreden bent over het resultaat.
  7. Laat het geheel goed drogen en u kunt de muur verder afwerken.

Vergelijk offertes

Als u iemand bent die dit soort werkzaamheden toch liever uitbesteedt, dan bent u niet de enige. Zo weet u in ieder geval zeker dat het goed gebeurt. Wij staan in contact met een aantal specialisten die uw werkzaamheden graag en voor een goede prijs voor u oppakken. Via onze vrijblijvende vergelijkingstool legt u uw opdracht voor en is het enige wat u nog moet doen het uitzoeken van de beste deal.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen