Hoe plamuur ik mijn gipsplaten wanden?

Gipsplaten zijn een ideaal materiaal om te gebruiken tegen de muur. U kunt er isolatiemateriaal mee afwerken, u kunt er een tussenmuur mee maken en u kunt er een schuin dak mee verbergen. Gipsplaten brengt u aan met speciale gipsplaatschroeven en naderhand kunt u ze verder afwerken. Voor het mooiste resultaat kunt u dan het beste de naden en schroefgaten dicht maken met een vulmiddel. Hier vindt u een stappenplan waarmee u dit zelf kunt uitvoeren.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst heeft u uiteraard een aantal materialen en gereedschappen nodig voor de klus. We hebben de onderstaande tabel samengesteld zodat u kunt bepalen wat u nog moet aanschaffen en hoeveel u hier gemiddeld aan zal uitgeven.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Gipsplaatvuller 10 voor 2,5 l Kitpistool €10
Plamuurmes €7
Zachte borstel €3
Hobbymes €10
Schuurpapier €3 per rol

Tip: koop altijd wat meer gipsplaatvuller dan u denkt nodig te hebben. De kokers die u niet geopend heeft kunt u retourneren. Dat is beter dan dat u er tijdens het werken uit moet om meer materiaal te halen.

Stap 1: het kitpistool vullen

Pak uw koker met gipsplaatvuller en snij het open met uw hobbymes. Snijd de spuitmond schuin af en houd daarbij een gat open van ongeveer ¾ centimeter. Plaats de spuitmond op de koker en plaats de koker in uw kitpistool.

Stap 2: gipsplaatvuller aanbrengen

Plaats de kitspuit met de spuitmond vlak tegen de muur en in de naad tussen de twee gipsplaten. Spuit de vuller gelijkmatig in de naad door tegelijkertijd een neerwaartse beweging te maken. Breng ook gipsplaatvuller aan in de schroefgaten.

Stap 3: afwerken

Gebruik een plamuurmes om de overtollige kit te verwijderen en het vulmiddel netjes in de naden te krijgen. Het is de bedoeling dat u een zo glad mogelijk resultaat krijgt en dat er geen lege ruimte meer over is in de naden en gaten. Vul de naden en gaten aan, indien nodig.

Stap 4: schuren

Als laatste kunt u de oneffen plekken op de muur schuren en met uw vingers voelen of deze egaal is geworden. Verwijder daarna het stof met een borstel en uw muur is klaar voor verdere afwerking.

Vergelijk offertes

Wilt u uw gipsplaten muur nu laten schilderen, plamuren of op een andere manier door een specialist laten afwerken? Of wilt u de gehele opdracht uitbesteden aan een vakman? Via onze vergelijkingstool vraagt u dan alvast offertes op, zodat u in dat geval exact weet waar u aan toe bent en u zelf de beste deal uit kunt kiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen