KlussenKlussen

Hoe plaats ik een houten schutting?

Een houten schutting plaatsen is iets wat de nodige voorbereiding vergt. We keken voor u hoe u het beste een stevige houten schutting kunt plaatsen. We kwamen tot het volgende stappenplan.

Wat er nodig is voor het plaatsen van een schutting

  • Paaltjes
  • Touw
  • Cement (liefst snel-cement)
  • Tegels van beton
  • Steunen voor de schermen
  • Schuttingdelen
  • Kapjes voor op de palen

Gereedschap wat u gebruikt:

Tip: maak eerst het oppervlak leeg

De ruimte waar de schutting moet komen te staan maakt u helemaal leeg. Daar waar er aarde wallen liggen haalt u deze weg en u egaliseert de ondergrond zodat u de schutting goed waterpas kan plaatsen.

Stap 1: plaats de piketpaaltjes

Voordat u de schuttingen gaat plaatsen moet u kijken langs welke lijn deze moet komen te staan. U plaatst daarvoor aan de beide hoekpalen een klein paaltje in de grond en u spant een touw. Langs deze lijn zet u nog meerdere kleine paaltjes om voor een rechte lijn te zorgen. Zo voorkomt u ook naderhand wrevel over een erfgrens die opeens afwijkt.

Stap 2: meet de lengte van de schutting

Alvorens de schuttingdelen te kopen meet u de lengte op van het stuk wat u wil voorzien van schuttingdelen. U houdt er rekening mee dat de palen ook hun ruimte nodig hebben in de schutting. U houdt een centimeter per paneel over aan speling voor bij het plaatsen ervan. Had u al een bestaande schutting dan telt u gewoon het aantal delen wat er in de oude situatie nodig was.

Stap 3: plaats de tussenpalen

Bij de vorige stap had u al uitgemeten hoeveel delen er moeten komen te staan en waar de palen moeten komen. In dit gedeelte plaatst u dan ook de tussenpalen. Daarbij houdt u er rekening mee dat u niet alle palen in één keer plaatst. Mocht het zo zijn dat u verkeerd heeft uitgemeten, dan moet u een hoop werk opnieuw gaan doen. Plaats per keer hooguit twee tot drie tussenpalen.

Tip: boor gaten voor

Gaat u de schuttingdelen bevestigen, dan is het aan te raden om eerst de gaten voor te boren waar de panelen in komen te zitten. U boort vanaf de grond gemeten op 30 en op 150 centimeter een gat in de schuttingpaal waarop u de bevestiging voor het paneel schroeft. Zo kunt u straks gemakkelijker en sneller de schuttingdelen plaatsen. Om te voorkomen dat het hout van schuttingpalen gaat splijten kunt u ook even eerst kort voorboren voordat u het paneel er tegenaan plaatst.

Stap 4: plaats de eerste paal

De eerste paal van de nieuwe schutting graaft u goed diep in. Houd er rekening mee dat de paal onder de grond ongeveer de helft is van de hoogte boven de grond. Een paal van 180 cm hoog heeft dus een diepte van 90 centimeter in de grond. Graaf het gat groot genoeg, houd 40 bij 40 centimeter aan voor u de paal plaatst. Vervolgens vult u het gat verder op met sneldrogend cement om ervoor te zorgen dat de schutting goed staat.

Stap 5: plaats de laatste paal

Alvorens de schutting in zijn geheel te plaatsen zorgt u ervoor dat u de laatste paal op dezelfde manier plaatst als de eerste paal. Dus met sneldrogend cement.

Tip: gebruik uw waterpas

Zorg ervoor dat de schuttingpalen loodrecht komen te staan. Daartoe gebruikt u de waterpas. Op die manier voorkomt u dat de palen schuin komen vast te staan. Zorg dat de schuttingpalen gedurende 15 minuten loodrecht blijven staan. Dat is de tijd die het snelcement nodig heeft om te drogen.

Stap 6: plaats de schuttingdelen

Wanneer de begin- en eindpaal goed verankerd staan kunt u de schuttingdelen gaan plaatsen. De gaten kunt u graven met de schep maar u kunt er ook de grondboor voor gebruiken. Bij het plaatsen van de schuttingdelen houdt u er rekening mee dat u de panelen allemaal op 180 cm vanaf de grond plaatst. Mocht de tuin wat oplopen of aflopen dan zult u daar rekening mee moeten houden bij het plaatsen van de panelen.

Stap 7: de schuttingkapjes

De palen van uw schutting kunt u afdekken met kapjes. Niet alleen geeft dit een mooier aangezicht; u voorkomt er ook mee dat de schuttingpalen snel zullen gaan rotten door het vocht.

Tip: een rechte schutting

De schutting zult u zo recht mogelijk moeten plaatsen. Denkt u er daarbij aan dat het altijd kan zijn dat schuttingdelen wat ongelijk lopen. Dat is het punt waarop de decoupeerzaag wordt gebruikt. U zaagt de schuttingdelen daarmee loodrecht af. Gebruikt u voor u gaat zagen de waterpas. Eventueel kunt u met een laserwaterpas met een rechte lijn aangeven op de schutting hoe u zult gaan zagen.

Een schutting plaatsen met hulp

Komt u er bij het plaatsen van een schutting niet uit met het werk, dan kunt u altijd vragen om hulp. Met onderstaande button schakelt u een klussenhulp in om de schutting bij uw huis te komen plaatsen. Het vooraf vergelijken van offertes kan voor een flink voordeel zorgen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen