KlussenKlussen

Hoe monteer ik geluidsabsorberende platen?

Als uw kamer in huis hol klinkt, dan kunt u dit tegengaan met geluidsabsorberende platen. Ook als u geluiden binnen wilt houden kunnen geluidsabsorberende platen een uitkomst bieden. U herkent deze platen ongetwijfeld, omdat ze lijken op eierdozen van schuim en u ze regelmatig aantreft in studio’s of oefenruimtes. Zelfs al zou u enkel een gedeelte van de muur hiermee bekleden, dan zou dit al helpen. De meeste geluidsabsorberende platen zijn voorzien van een lijmlaag en u kunt ze gemakkelijk tegen de muur plakken. Hier heeft u geen stappenplan voor nodig. Het leek ons interessanter om een stappenplan aan te bieden van hoe u een decoratief schilderij kunt maken van geluidsabsorberende platen en tegelijkertijd de akoestiek in huis aanzienlijk kunt verbeteren.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor het maken van deze lijst heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Bent u iemand die graag klust, dan zal u dit veelal al in huis hebben. Wij hebben hier bepaalde maten aangeraden, maar deze kunt u uiteraard ook volledig zelf bepalen. U kunt bij de bouwmarkt op zoek gaan naar de volgende benodigdheden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
5 geluidsabsorberende platen 100 x 50 cm €10 per stuk Boormachine, houtboren en verzinkboren €125
Schroeven €3 per 200 Potlood €1
4 houten balken 210x44x69 mm €10 per stuk Rolmaat €15
Grondverf €25 per l Handzaag €10
Acrylverf €10 per 250 ml Verfbenodigdheden €20
Schuurpapier €2 Waterpas €20
Universeelkit €10 per bus Verstekzaag €12

Tip: koop altijd wat meer materialen dan u denkt te moeten gaan gebruiken. Maakt u bijvoorbeeld een foutje bij het op maat brengen van de geluidsabsorberende platen, dan heeft u altijd nog een voorraadje reserve. Voor de materialen die nog in de verpakking zitten en die dus overschot waren krijgt u uw geld weer terug als u ze tijdig en met bonnetje retourneert bij de bouwmarkt.

Stap 1: de balken op maat brengen

Zaag de balken af op 164 centimeter en zaag ze aan de uiteinden met uw verstekzaag af op 45 graden. Doet u dit in één keer, dan moet u ervoor zorgen dat de balken een uiteindelijke lengte hebben van 150 centimeter (van stompe hoek tot stompe hoek). Gebruikt u uw eigen ontwerp, dan zullen deze afmetingen uiteraard verschillen. U kunt dan het beste een tekening maken voordat u overgaat tot het afzagen van de balken.

Stap 2: de balken aan elkaar bevestigen

Pak uw universeelkit en breng een kleine hoeveelheid aan op de uiteinden van uw balken. De balken klemt u vervolgens tegen elkaar aan. Deze schroeft u vast door eerst voor te boren met een houtboor en vervolgens de verzinking aan te brengen met de verzinkboor. Zo wordt de schroef netjes weggewerkt in het hout en kunt u deze bij de volgende stap dicht plamuren. Er zal daarna van de schroeven niets meer te zien zijn.

Stap 4: verven van de lijst

Zet de lijst eerst in de grondverf zodat de lak beter kan hechten en u een mooi egaal resultaat krijgt. Plamuur als de grondverf droog is de gaten van de schroeven dicht. Nadat het plamuur ook is opgedroogd schuurt u de lijst goed op. Vaak is het nodig om twee laklagen aan te brengen voordat de verf goed dekt.

Tip: voor een optimale hechting schuurt u de eerste laklaag weer even goed op voordat u er de tweede laag op aanbrengt.

Stap 5: de lijst op de muur aftekenen

Nu de lijst af is kunt u bepalen waar u deze wilt hebben hangen aan uw muur. Dit doet u simpelweg door de lijst tegen de muur te houden totdat u een positie gevonden heeft waar u tevreden over bent. Zorg ervoor dat de lijst waterpas hangt en teken dit duidelijk af op uw muur, zodat u bij de volgende stap de exact zelfde plaatsing kunt nabootsen.

Stap 6: de lijst ophangen tegen de muur

Met wat universeelkit kunt u de lijst nu tegen de muur bevestigen. Uiteraard controleert u dit weer even goed met de waterpas. Houd de lijst vast totdat deze blijft hangen.

Stap 7: de platen op maat snijden

De geluidsabsorberende platen snijdt u gemakkelijk op maat met een mes. Dit doet u vanaf de achterkant. Zorg ervoor dat de platen netjes in uw frame vallen. Als u zelfklevende platen gebruikt, dan kunt u deze simpelweg tegen de muur plakken. Gebruikt u niet zelfklevende platen, dan kunt u deze aanbrengen met contactlijm. Zorgt u er dan wel voor dat u de ruimte voldoende ventileert.

Vergelijk offertes

Besteedt u uw werkzaamheden in huis soms liever uit aan een betrouwbare vakman? Dan kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op te vragen bij specialisten uit uw omgeving. Deze offertes legt u naast elkaar voor een vergelijking en u kunt niet alleen een goede vakman uitkiezen, maar ook de laagste prijs.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen