Hoe monteer ik geluidsabsorberende platen?

Als uw kamer in huis hol klinkt, dan kunt u dit tegengaan met geluidsabsorberende platen. Ook als u geluiden binnen wilt houden kunnen geluidsabsorberende platen een uitkomst bieden. U herkent deze platen ongetwijfeld, omdat ze lijken op eierdozen van schuim en u ze regelmatig aantreft in studio’s of oefenruimtes. Zelfs al zou u enkel een gedeelte van de muur hiermee bekleden, dan zou dit al helpen. De meeste geluidsabsorberende platen zijn voorzien van een lijmlaag en u kunt ze gemakkelijk tegen de muur plakken. Hier heeft u geen stappenplan voor nodig. Het leek ons interessanter om een stappenplan aan te bieden van hoe u een decoratief schilderij kunt maken van geluidsabsorberende platen en tegelijkertijd de akoestiek in huis aanzienlijk kunt verbeteren.

Wat heeft u nodig?

Voor het maken van deze lijst heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Bent u iemand die graag klust, dan zal u dit veelal al in huis hebben. Wij hebben hier bepaalde maten aangeraden, maar deze kunt u uiteraard ook volledig zelf bepalen. U kunt bij de bouwmarkt op zoek gaan naar de volgende benodigdheden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
5 geluidsabsorberende platen 100 x 50 cm €10 per stuk Boormachine, houtboren en verzinkboren €125
Schroeven €3 per 200 Potlood €1
4 houten balken 210x44x69 mm €10 per stuk Rolmaat €15
Grondverf €25 per l Handzaag €10
Acrylverf €10 per 250 ml Verfbenodigdheden €20
Schuurpapier €2 Waterpas €20
Universeelkit €10 per bus Verstekzaag €12

Tip: koop altijd wat meer materialen dan u denkt te moeten gaan gebruiken. Maakt u bijvoorbeeld een foutje bij het op maat brengen van de geluidsabsorberende platen, dan heeft u altijd nog een voorraadje reserve. Voor de materialen die nog in de verpakking zitten en die dus overschot waren krijgt u uw geld weer terug als u ze tijdig en met bonnetje retourneert bij de bouwmarkt.

Stap 1: de balken op maat brengen

Zaag de balken af op 164 centimeter en zaag ze aan de uiteinden met uw verstekzaag af op 45 graden. Doet u dit in één keer, dan moet u ervoor zorgen dat de balken een uiteindelijke lengte hebben van 150 centimeter (van stompe hoek tot stompe hoek). Gebruikt u uw eigen ontwerp, dan zullen deze afmetingen uiteraard verschillen. U kunt dan het beste een tekening maken voordat u overgaat tot het afzagen van de balken.

Stap 2: de balken aan elkaar bevestigen

Pak uw universeelkit en breng een kleine hoeveelheid aan op de uiteinden van uw balken. De balken klemt u vervolgens tegen elkaar aan. Deze schroeft u vast door eerst voor te boren met een houtboor en vervolgens de verzinking aan te brengen met de verzinkboor. Zo wordt de schroef netjes weggewerkt in het hout en kunt u deze bij de volgende stap dicht plamuren. Er zal daarna van de schroeven niets meer te zien zijn.

Stap 4: verven van de lijst

Zet de lijst eerst in de grondverf zodat de lak beter kan hechten en u een mooi egaal resultaat krijgt. Plamuur als de grondverf droog is de gaten van de schroeven dicht. Nadat het plamuur ook is opgedroogd schuurt u de lijst goed op. Vaak is het nodig om twee laklagen aan te brengen voordat de verf goed dekt.

Tip: voor een optimale hechting schuurt u de eerste laklaag weer even goed op voordat u er de tweede laag op aanbrengt.

Stap 5: de lijst op de muur aftekenen

Nu de lijst af is kunt u bepalen waar u deze wilt hebben hangen aan uw muur. Dit doet u simpelweg door de lijst tegen de muur te houden totdat u een positie gevonden heeft waar u tevreden over bent. Zorg ervoor dat de lijst waterpas hangt en teken dit duidelijk af op uw muur, zodat u bij de volgende stap de exact zelfde plaatsing kunt nabootsen.

Stap 6: de lijst ophangen tegen de muur

Met wat universeelkit kunt u de lijst nu tegen de muur bevestigen. Uiteraard controleert u dit weer even goed met de waterpas. Houd de lijst vast totdat deze blijft hangen.

Stap 7: de platen op maat snijden

De geluidsabsorberende platen snijdt u gemakkelijk op maat met een mes. Dit doet u vanaf de achterkant. Zorg ervoor dat de platen netjes in uw frame vallen. Als u zelfklevende platen gebruikt, dan kunt u deze simpelweg tegen de muur plakken. Gebruikt u niet zelfklevende platen, dan kunt u deze aanbrengen met contactlijm. Zorgt u er dan wel voor dat u de ruimte voldoende ventileert.

Vergelijk offertes

Besteedt u uw werkzaamheden in huis soms liever uit aan een betrouwbare vakman? Dan kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op te vragen bij specialisten uit uw omgeving. Deze offertes legt u naast elkaar voor een vergelijking en u kunt niet alleen een goede vakman uitkiezen, maar ook de laagste prijs.

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen