Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Als u de verlichting in uw woning of in een kamer wilt aanpassen of veranderen, dan kunt u hier een lichtplan voor maken. U kijkt dan naar de ruimte en bepaalt welke sfeer u daar wilt creëren en welke functie uw verlichting daar moet hebben. Ook als u een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent of u heeft een grote verbouwing achter de rug, kunt u zo de lichtpunten in uw woning of kamer optimaal verdelen. Als u een lichtplan wilt maken, dan kunt u daar het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig nodig. U gaat een tekening maken, dus een timmermanspotlood is dan handig plus een gummetje voor als u wat wilt veranderen. De tekening moet op maat worden gemaakt, wat betekent dat u een rolmaat nodig heeft om alle afmetingen over te dragen. Met een rekenmachine kunt u dit dan omzetten in de juiste afmetingen op uw papier. Het kan handig zijn om een template van een verlichtingsplan te downloaden en deze zijn op het internet gemakkelijk te vinden. Heeft u dit alles bij de hand, dan kunt u eerst nog nadenken over de soorten binnenverlichting die u zou willen gebruiken. Nu bent u klaar om aan uw verlichtingsplan te gaan werken.

Stap 1: de kamers uittekenen

De eerste stap die u neemt is om een aparte tekening te maken van alle kamers in huis waarvoor u een lichtplan wilt gaan maken. Dit doet u op schaal, anders heeft u geen realistisch overzicht. Teken de omtrek van elke kamer en voer vervolgens in waar de vaste elementen zich bevinden. Dit zijn bijvoorbeeld de deuren, de ramen, de radiatoren en de schouw. Daarna tekent u alle meubelen in uw plan en plaatst u deze waar u ze wilt hebben nadat uw verlichting is afgewerkt. U maakt uw verlichtingsplan naar aanleiding van waar bijvoorbeeld de televisie staat, of waar een luie stoel staat om in te kunnen lezen. Sla daarom dus geen meubelstuk over, hoe klein ook.

Stap 2: activiteiten toevoegen

Vervolgens gaat u in uw plan aangeven welke activiteiten in die ruimte plaatsvinden. Aan de eettafel kunt u bijvoorbeeld eten, maar ook werken. Rondom de bank wilt u bezoek kunnen ontvangen, maar u wilt er ook rustig televisie kunnen kijken of een boek kunnen lezen. Als er schilderijen, foto’s of planten zijn die u wilt accentueren, dan geeft u dit nu ook aan.

Stap 3: een legenda samenstellen

Nu gaat u met symbolen aan uw verlichtingsplan toevoegen welke soorten verlichting u zou willen plaatsen. U kunt dan denken aan staande lampen, lampen aan het plafond of aan de wand, spotjes of een lichtstrip. De meeste templates geven al suggesties in een legenda, maar hierin bent u verder vrij. U kunt ook verschillende kleuren gebruiken, als u dit gemakkelijker vindt.

Stap 4: de basisverlichting toevoegen

Door middel van lichtcirkels gaat u nu eerst de basisverlichting toevoegen in uw lichtplan. Dit zijn bijvoorbeeld spots, de wand- en plafondlampen. Laat de lichtcirkels elkaar enigszins overlappen, voor een zo gelijkmatig mogelijke verdeling van het licht in uw kamer.

Stap 5: de rest van de verlichting toevoegen

Nu u bepaald heeft waar de basisverlichting moet komen, kunt u deze aanvullen met de rest van de lichtpunten, zoals een leeslamp naast uw luie stoel, een accentlamp in uw boekenkast of een lage lamp in de hoek. U vult bij deze stap de functionele-, accent- en sfeerverlichting in.

Stap 6: schakelaars, dimmers en stopcontacten toevoegen

Nu u bepaald heeft waar u uw verlichting wilt hebben, kunt u gaan zien of u hier voldoende stopcontacten en schakelaars voor heeft. U kunt de huidige plaatsen aangeven en de plaatsen waar u stopcontacten, schakelaars en ook dimmers zou moeten toevoegen. Deze stap is erg belangrijk als u met een nieuwbouwwoning bezig bent of een grote verbouwing. Een elektricien kan hieruit afleiden hoeveel groepen in de meterkast nodig zullen zijn en hoe de kabels dan het beste getrokken kunnen worden, bijvoorbeeld.

Stap 7: de soorten lampen invoeren

Als laatste gaat u uw plan aanvullen met het type lamp dat u wilt gaan gebruiken. Gaat u een rij hanglampen boven uw eettafel aanbrengen of spots? Zet hier dan direct ook de lichttemperatuur bij, omdat dit de sfeer in de kamer volledig kan bepalen. Lampen met een lichttemperatuur van 3000 K tot 4000 K zijn bijvoorbeeld koel en wit. Dit kan handig zijn op een plek waar u werkt, maar niet op een plek waar u rustig wilt kunnen zitten en een warme sfeer wilt creëren. Daar zijn lampen met een temperatuur van 1700 K tot 2700 K weer beter, want deze geven een warmere kleur af. In woningen is 2700 K de meest gebruikte lichttemperatuur. Als u hier niet uit komt kunt u altijd verschillende lampen in het echt bekijken in een showroom en zo beoordelen hoe u dit wilt invullen. Nu is uw lichtplan klaar en kunt u de benodigdheden bij elkaar gaan zoeken om het realiseerbaar te maken.

Vergelijk offertes

Heeft u een betrouwbare elektricien nodig om van uw lichtplan een realiteit te maken? Dan kunt u deze vinden door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Als u de link volgt en uw opdracht doorgeeft, dan ontvangt u automatisch een aantal offertes van regionale elektriciens. Hieruit kiest u het beste aanbod, zodat u zeker weet dat u nooit te veel betaalt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen