KlussenKlussen

Hoe maak ik zelf een hobbelpaard?

Kleine kinderen zijn dol op spelen met een hobbelpaard. Wanneer u dit zelf wil gaan maken is het zinvol om eerst de onderstaande informatie te lezen. We gaan in op de materialen die u moet gebruiken, veiligheidsvoorschriften en praktische tips.

In deze kluswijzer:

Welke materialen heeft u nodig voor een hobbelpaard maken

 • Een bouwbeschrijving die u eventueel van het internet haalt als download
 • Een stuk timmerpaneel van 205 bij 40 centimeter, dikte minimaal 28 millimeter
 • Decoupeerzaag
 • Bovenfrees
 • Schuurmachine
 • Houtlijm
 • Lange schroeven
 • Schroefmachine
 • Boormachine
 • Speedboor
 • Kneedbaar hout
 • Rondhout 23 mm
 • Nylonkoord voor teugels en manen van het paard
 • Verf of lak naar keuze.

Stap 1: Het model voorbereiden
Voordat u een hobbelpaard gaat maken zult u eerst een model moeten uitzoeken. Dit vindt u op websites van de bouwmarkt en op hobbysites. U vindt er de onderdelen die u moet uitzagen en aan de hand van een papier met schaalverdeling ontwerpt u zelf de delen van het hobbelpaard. Kiest u voor een grootte die past bij het kind waarvoor u het hobbelpaard maakt.

Stap 2: De delen aftekenen

De diverse delen van het hobbelpaard tekent u af op het timmerpaneel. Houdt u er daarbij rekening mee dat de delen met passen en meten worden geplaatst. Vaak vindt u hiervoor een voorbeeld op internet maar u zult zelf creatief moeten zijn.

Tip

De ronding van de voet is lastig te maken. Het handigste neemt u een dun latje wat u met een paar steekspijkers vastzet in een flauwe bocht. U kunt dit als basis gebruiken om de voet af te meten op het hout. Houdt u er bij de bocht rekening mee dat er een veilig hobbelpaard moet komen. Een te strakke boog kan ervoor zorgen dat het hobbelpaard met de berijder ervan achterover of voorover kan slaan.

Stap 3: De delen uitzagen

Dit doet u met de decoupeerzaag. Gebruikt u hiervoor een fijngetande rand. Het is de kunst om niet te hard te duwen aangezien dit de zaagsnede zou kunnen vervormen.

Stap 3: De randen afronden en gladschuren

Voor het afronden van de randen gebruikt u de bovenfrees. Dit is nodig aangezien het gaat om speelgoed waar geen scherpe randen op moeten komen. Vervolgens schuurt u met een schuurapparaat de delen af. U eindigt bij het schuren met korrel 100.

Stap 4: De constructie van het paard

U plaatst de zitting via een sleuf die u maakt in de zitting en een keep die u in de nek maakt. Op die manier maakt u een stevige constructie. Deze delen verlijmt u naderhand.

Stap 5: De rugleuning verstevigen

Een rugleuning zult u altijd schuin af moeten zagen. U monteert deze met lijm maar daarnaast plaatst u ook vanaf de onderkant schroeven. Werkt u met 4 x 60 schroeven. Door eerst voor te boren onderaan voorkomt u dat het materiaal gaat scheuren of splinteren bij het plaatsen van de schroeven.

Tip: De zitting verstevigen

De zitting van het hobbelpaard dient u altijd te verstevigen. Dit doet u door een stuk je rondhout bij de aansluiting te plaatsen. Boor het gat helemaal door een plaats en verlijm het rondhout. Zo voorkomt u ongelukken tijdens het spelen.

Stap 6: De hand en voetsteunen

Deze maakt u met een stuk rondhout van 23 millimeter. U boort de gaten helemaal door voor u de steunen plaatst. Houdt u er rekening mee dat u de delen goed afdicht en bevestigt met houtlijm.

Tip: schroefgaten afwerken

Uiteraard wilt u dat het paard veilig en onschadelijk is. Daarom werkt u de schroefgaten na het maken af met kneedbaar hout. Dit zorgt ervoor dat het paard geen uitstekende delen heeft en dat de schroeven niet kunnen worden teruggedraaid.

Stap 7: Het nylonkoord plaatsen

De gaten voor het nylonkoord in het paard boort en verzinkt u eerst. Zorgt u ervoor dat er bijvoorbeeld geen gevaarlijke constructie ontstaat bij de teugels waarmee ongelukken kunnen gebeuren. Lange loshangende koorden aan een hobbelpaard kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Tip: Aflakken van het paard

Een hobbelpaard in een kleur is een stuk leuker voor een kind om te zien. Kiest u altijd voor een lak die watergedragen is. Een lak op basis van verdunningsmiddel is namelijk gevaarlijk wanneer het kind erop zou gaan bijten. Dit wilt u voorkomen. Kleine kinderen zullen altijd een fase in hun ontwikkeling doormaken waarin ze alles in hun mond nemen. Goed om hier rekening mee te houden.

Praktisch besparen op het hobbelpaard

Wilt u een hobbelpaard maken maar heeft u een kleine beurs, kijkt u dan in de bouwmarkt of u wellicht aan houtresten kunt komen waarmee u het paard kunt maken. Deze vindt u vaak in een bak bij de zaag-afdeling van de bouwmarkt. Zo bespaart u op de kosten van het materiaal. Heeft u het gereedschap voor het hobbelpaard niet in huis, dan kunt u ze altijd huren bij de bouwmarkt tegen een bepaald tarief. Denkt u eraan dat u bij bijvoorbeeld een decoupeerzaag vaak zelf het zaagblad zult moeten kopen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen