Hoe maak ik een tuinmuurtje?

Wie hoogteverschil in zijn tuin wil aanbrengen kan daarvoor eenvoudig een tuinmuurtje bouwen. Dit zijn muurtjes gebouwd van blokken die u in de bouwmarkt of bij de speciaalzaak kunt kopen. U kunt op deze manier heel gemakkelijk uw tuin van een nieuw uiterlijk voorzien. We nemen u mee in een stappenplan om een tuinmuurtje te bouwen.

Wat heeft u nodig

  • Betonblokken of bloembakblokken
  • Zand om te metselen
  • Lijm speciaal voor steen
  • Cement
  • Een latje

Met welk gereedschap werkt u

Voor u begint

Voor u begint is het goed om te bedenken wat voor effect u met de tuinmuur wil bereiken. U kunt de tuinmuur zo bouwen dat er alleen een hoogteverschil in wordt gecreëerd. Daarnaast kunt u de muur zo bouwen dat er ook planten in kunnen worden gezet. U krijgt een mooie groene tuin. Kijkt u goed rond bij de bouwmarkt of de speciaalzaak voor de juiste blokken voor de klus.

Stap 1: de voorbereiding

De beste voorbereiding voor het plaatsen van een tuinmuurtje is het graven van een geul. Deze moet ongeveer 30 centimeter diep zijn en 40 centimeter breed. Het is de basis voor de muur. Let u erop dat u de geul recht graaft en dat u met een rolmaat en een meetlint kijkt hoe u de geul laat lopen.

Stap 2: De basis zit onder de grond

De eerste laag stenen van het tuinmuurtje plaatst u onder de grond. Dat heeft uiteraard een heel praktische reden. Het tuinmuurtje moet een stevig geheel worden en daarnaast moet het goed verankerd in de grond staan. De eerste laag stenen is dus de fundering. U legt de stenen los op de grond en slaat deze aan met de rubber hamer. Zorg ervoor dat de stenen in een rechte lijn met elkaar komen te liggen. Gebruik hiervoor de lat en de waterpas.

Stap 3: De stenen lijmen

Het tuinmuurtje maakt u het beste met steenlijm. Deze brengt u middenop de stenen aan om de volgende laag erop te bevestigen. U legt de stenen het beste in een kwartverband, wat inhoudt dat u op een kwart van de volgende steen inspringt. U hoeft op die manier niet veel stenen te knippen, en het werkt gemakkelijk. Door de stenen recht op elkaar te stapelen krijgt u namelijk een gevaarlijke wankele situatie.

Stap 4; de volgende lagen

Afhankelijk van de gewenste hoogte kunt u een derde en eventueel vierde laag aanbrengen. Zorgt u ervoor dat u in een kwartverband blijft werken. U kunt dit exact afmeten maar u kunt er ook voor kiezen om de stenen wat onregelmatiger te laten verspringen.

Tip: een antiek uiterlijk

Een muurtje zoals we omschreven heeft een modern uiterlijk. Wilt u het muurtje een meer antiek uiterlijk geven dan doet u er goed aan om de stenen wat minder strak op elkaar te lijmen. U kunt een enkele steen wat laten uitsteken om voor een meer klassiek geheel te zorgen.

Stap 5: het belasten van het muurtje

Na het plaatsen van het tuinmuurtje laat u de lijm eerst goed uitharden voor u het muurtje gaat belasten. Dat geldt ook voor het plaatsen van planten in de muur. Eerst moet het materiaal goed droog zijn voor u verder gaat.

Tip: hoogteverschillen oplossen

Het kan uiteraard zijn dat u tijdens het metselen een ongewenst hoogteverschil in het muurtje krijgt. Dit probleem kunt u oplossen door een extra laag lijm aan te brengen waardoor een steen wat hoger komt te liggen. Houdt u er wel rekening mee dat u een langere droogtijd krijgt.

Stap 6: overtollige lijm weghalen

De overtollige lijm in het muurtje kunt u het beste weghalen wanneer de steenlijm is gedroogd. Zou u het eerder doen dan krijgt u lelijke lijmsporen over de betonblokken heen.

Besparen op een tuinmuurtje bouwen

Voor het bouwen van een tuinmuurtje heeft u flink wat stenen nodig. Wilt u hierop besparen, overweeg dan om bij een dikker muurtje met een holle ruimte te werken. Dit is vooral van toepassing wanneer u meerdere lagen betonblok of steen tegen elkaar aan wil gaan plaatsen.

Een groen tuinmuurtje

Betonblokken voor een tuinmuurtje zijn er ook in de vorm van plantenbakken. Door gewone stenen af te wisselen met een laag plantenbakken krijgt u een muurtje waarin u een groen effect kunt aanbrengen. Dit is ook leuk om aan te brengen in een kleine tuin waarin u hoogteverschil wilt gaan aanbrengen.

Hoogteverschil laten aanbrengen

Wilt u hoogteverschil in uw tuin laten aanbrengen maar heeft u niet genoeg inzicht, dan kunt u het ook overlaten aan een klussenbedrijf of een hovenier. Met onderstaande button vraagt u offertes op die u kunt vergelijken. Zo komt u tot de betaalbaarste vakman in uw geval.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen