KlussenKlussen

Hoe maak ik een steigerhouten bureau?

Heeft u meer werkplaats nodig in huis en bent u op zoek naar een stijlvol bureau om dit probleem mee op te lossen? Gebruikt u dan het onderstaande stappenplan waarmee u in een handomdraai zelf een steigerhouten bureau in elkaar zet. Dit bureau is specifiek geschikt voor gebruik in kamers waar weinig ruimte is, omdat hij rechtstreeks tegen de muur bevestigd wordt. Zo kunt u van een stukje kamer waar u misschien geen doel voor had toch een functionele plek maken.

Wat heeft u nodig?

Voor uw bureau heeft u natuurlijk hout nodig. Daarnaast zijn er materialen en gereedschappen die u zal moeten gebruiken om het bureau in elkaar te zetten. Hier hebben we gekozen voor steigerhout met een grey wash en het bureau is bevestigd aan de muur. Het heeft daarom maar één staander. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een steigerhout met een andere afwerking of vuren hout dat u vervolgens zelf afwerkt. De onderstaande tabel met materialen en gereedschappen kunt u gebruiken voor een bezoekje aan de bouwmarkt.

Materialen

Gereedschappen

5 x grey wash steigerhout 250×19,5×3 cm

Schuurpapier

Geperforeerd hoekijzer 38×38 mm, 1 meter

Winkelhaak

Geperforeerd hoekijzer 38×38 mm, 2 meter

Potlood

Spaanplaatschroeven, 20 stuks, 4,5 x 50 mm

Rolmaat

Spaanplaatschroeven, 20 stuks, 4 x 50 mm

Drevel

Pluggen en schroeven voor gebruik in de muur

Haakse slijper en staalschijf

Koploze spijkers

Boormachine

Houtlijm

Klopboormachine

Waterpas

Stap 1: steigerplanken afzagen

Pak drie steigerplanken. Deze moeten het blad van het bureau gaan worden. Zaag ze af met een hoek van 45 graden op 230 centimeter. Zaag voor de staanders van een andere steigerplank drie stukken van 75 centimeter af en breng op één van de zijdes een hoek aan van 45 graden.

Tip: u kunt deze stap overslaan als u de planken op maat laat maken door de bouwmarkt. Dit is voor mensen met een klantenpas vaak gratis. Zo hoeft u ook niet te investeren in duur gereedschap of u zorgen te maken over hoe exact u de hoeken af zaagt.

Stap 2: latten zagen

Pak het laatste stuk steigerhout dat over is en zaag deze exact via de lengte doormidden. Gebruik hier eventueel een lat voor die fungeert als geleiding. Pak één van de delen en zaag hier drie stukken van af van 50 centimeter.

Stap 3: de planken met elkaar verbinden

Gebruik de latten die u in de vorige stap heeft gemaakt om het blad en de staanders met elkaar te verbinden. Hiervoor gebruikt u houtlijm en schroeven.

Stap 4: de twee delen bevestigen

Gebruik de hoek van 45 graden om de twee delen aan elkaar te bevestigen. Dit doet u eerst met houtlijm en vervolgens met koploze spijkers. Gebruik een drevel om de koploze spijkers netjes weg te werken.

Stap 5: het hoekijzer gebruiken

Pak het hoekijzer van 1 meter en zaag deze door midden. Gebruik dit halve hoekijzer om de hoek tussen het blad en de staander die u bij stap 4 heeft vastgezet nog meer te verstevigen.

Stap 6: het hoekijzers aan de muur bevestigen

Pak een hoekijzer van 2 meter en schroef deze vast op de muur langs de lange zijde van waar het bureau moet komen te staan. U hangt deze uiteraard waterpas en op 72 centimeter hoogte. Het andere hoekijzer van 50 centimeter dat u nog over heeft bevestigt u aan de muur op de plaats waar de korte zijde van het bureau moet komen. Dit doet u op exact dezelfde hoogte.

Stap 7: het bureau bevestigen

Leg het blad van het bureau op de door u aan de muur bevestigde hoekijzers en controleer dat deze netjes past. Het blad moet op de hoekijzers vallen en de staander moet op de grond rusten. Controleer of het tafelblad waterpas ligt. Als u tevreden bent kunt u het tafelblad bevestigen aan de ijzers.

Stap 8: de afwerking

Met de overgebleven stukken steigerhout kunt u het blad afwerken aan de voorzijde. Het is mooi als u hier een rand langs kunt maken om het hout dikker te doen lijken bijvoorbeeld. Bevestig deze rand met houtlijm en koploze spijkers.

Stap 9: schuren

Schuur alles netjes op zodat er geen splinters en andere stukjes hout meer uitsteken.

Stap 10: afwerken

Werk het bureau af naar uw eigen behoeften. U kunt bijvoorbeeld een gat boren om kabels doorheen te voeren als u een computer op de tafel wilt plaatsen. Ook kunt u denken aan het bevestigen van een ingebouwde stekkerbox of het ophangen van planken.

Vergelijk offertes

Het bouwen van meubels is niet altijd even gemakkelijk en ook al is dit bureau vrij snel in elkaar gezet, u heeft hier wel de tijd, de kennis en het gereedschap voor nodig. Als u werkzaamheden heeft liggen thuis die u liever uitbesteedt, gebruikt u dan hier onze vergelijkingstool zodat u de goedkoopste prijzen kunt vinden en de beste vakmensen aan kunt wijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen