Hoe maak ik een ombouw voor mijn afvalcontainer

Bij uw huis heeft u flink wat kliko’s staan. Dit is erg praktisch maar echt mooi is het niet. Wanneer u de tuin wil opruimen en uw kliko’s wilt wegwerken is het een goed idee om er een ombouw voor te maken. Op die manier staan de containers uit het zicht en blijft uw tuin mooi en opgeruimd.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Zaken die u vooraf in de gaten houdt

Kliko’s zijn er in heel veel maten. Het is dan ook goed om te kijken naar de afmeting van uw kliko. We gingen bij het voorbeeld uit van een standaard kliko die 58 bij 74 bij 104 centimeter is. Heeft u een andere maat kliko dan zult u het aantal houten delen moeten aanpassen.

Wat u nodig heeft bij het maken van een ombouw voor de afvalcontainer

  • 5 pakken planken van 240 centimeter lang
  • 5 pakken planken van 180 centimeter lang
  • Zogeheten blokhutprofielen, waarvan de kopmaat 2,1 bij 10,7 centimeter is.
  • Bolkopschroeven
  • Spaanplaatschroeven
  • 2 kruishengen van 19 centimeter
  • Eventueel een draadeind
  • Een schroefoog M6, 5 centimeter
  • Staarthengen; 2 stuks van 10 centimeter
  • Een ketting van 50 centimeter
  • Een S-haak
  • 10 panelen van 41,4 bij 55 centimeter voor de bodems van de lades
  • 6 stroken van 30 bij 55 centimeter voor de zijpanelen van de lades
  • 6 stroken van 30 bij 45 centimeter voor de achterkanten van de lades.

Het gereedschap wat u gebruikt

  • Een accuschroefmachine
  • Een decoupeerzaag
  • Een houtboor met een doorsnee van 6 millimeter
  • Een schaaf
  • Een timmermanspotlood
  • Een rolmaat
  • Een afkortzaag
  • Een cirkelzaag
  • Een bankschroef
  • Een schuurmachine
  • Eventueel een werkbank

Let op: klus voor gevorderden

Het zelf maken van een ombouw voor de container is een klus waarvoor wat basis timmermansvaardigheden nodig zijn. Het is dan ook geen klus voor de beginnende klusser.

Stap 1: De achterwand als basis

U begint bij deze klus met de achterwand. De achterwand maakt u met elf planken die ieder 107 centimeter in lengte zijn. U verbindt de achterwand via twee dwarsplanken die ieder 109,3 centimeter lang zijn. U moet ervoor zorgen dat aan de beide zijkanten een stuk ruimte van 4,2 centimeter overblijft. Plaats de onderste dwarsplank niet onderaan, maar op 94 centimeter. De veer en de groef schaaft u vervolgens helemaal van het hout af.

Tip: voor het schaven van het hout kunt u de handschaaf gebruiken. Verwijdert u eerst de bramen van het schaafblad voor u aan de slag gaat. Zo krijgt u gelijk een mooi glad resultaat.

Stap 2: De linker zijwand

Met 7 planken van ieder 110 centimeter lang maakt u de linker zijwand van de kliko ombouw. De veer van de wand dient naar voren te wijzen. Boven- en onderlangs plaatst u weer een dwarsplank van in dit geval 70,7 centimeter lang. U krijgt hierdoor aan de voorkant een vrije ruimte van 4,2 centimeter. Ook hier schaaft u de veer compleet weg.

Stap 3: de middelste en de rechter zijwand maken

Deze twee zijwanden bestaan ieder uit 7 planken die 110 centimeter lang zijn. U verbindt de bovenkant met een dwarsplank van 73 centimeter lang. Onderaan gebruikt u een smalle strook van 3 centimeter breed. Uit een brede plank kunt u gemakkelijk de smalle strook zagen. Liggend tegen de zijwand schroeft u deze aan. In de middelste wand maakt u twee inkepingen van ieder 11 bij 2,1 centimeter. Dat doet u bij de ene aan de onderkant en bij de andere op 83 centimeter hoogte.

Stap 4: Steunen voor de lades

Op de middelste en rechter zijwand maakt u steunen voor de lades. Deze worden ieder 73 centimeter lang. Plaatst u ze op 38,2 en op 74,2 centimeter hoogte. Ze vormen ladesteunen en ze moeten dus elkaar spiegelen.

Stap 5: de voorkant afwerken

Twee plankenvan ieder 110 centimeter lang verzaagt u. Maak er twee smalle stroken van ieder 2,5 centimeter breed van. Rekent u daarvoor vanaf de groefkant (dus met de inkeping). Deze plaatst u tegen de voorkant van de midden-wand en de rechterwand.

Stap 6: De wanden schuin afzagen

U heeft nu drie zijwanden gemonteerd. Deze moet u met de cirkelzaag schuin afzagen. De achterkant wordt daardoor 3 centimeter lager dan de voorkant. Dat doet u zodat er straks geen regen op de ombouw kan blijven liggen. Slaat u deze fase over omdat u liever een rechte bovenkant heeft, dan zal het bovenmateriaal een stuk sneller vergaan door het vocht.

Stap 7: de deur maken van de kliko ombouw

Voor de voordeur gebruikt u zes planken die ieder 108 centimeter lang zijn. Boven en onder verbindt u deze met een dwarsplank die 60 centimeter lang is. U houdt daardoor aan de zijkanten ieder 2,1 centimeter ruimte over. U schaaft de veer en de groef van de voordeur af.

Stap 8: de legplanken

De kast begint vorm te krijgen. U maakt nu de legplanken voor het zijgedeelte. Per plank gebruikt u 7 planken van ieder 50 centimeter lang. De veer schaaft u bij de voorste planken af. Vervolgens schroeft u ze op de steunlatten aan de rechter zijwand vast.

Stap 9: Plaats de deur

Met de twee kruishengen plaatst u de deur. Vooraf moet u deze ombuigen. De rechter lip van het scharnier heeft daardoor voldoende afstand vanaf de rand van het meubel gezien. De deur zal stevig vast blijven zitten. Met een bankschroef of op een werktafel kunt u de kruisheng vast zetten tijdens het ombuigen.

Stap 9: Verbind de linkerwand en de middenwand van de ombouw

Dit doet u met een smalle lat van 2,1 bij 2,1 centimeter.

Tip: zorg ervoor dat de linkerwand van de ombouw goed loodrecht staat. Slaat u deze fase over dan zal de deur niet goed sluiten. Gebruikt u hiervoor de waterpas.

Stap 10: Verstevig de deur

Door de middelste zijwand van de deur boort u een gat. Vervolgens zet u de deur goed stevig vast door een schroefoog te plaatsen door het gat.

Stap 11: plaats een steunplank

U monteert een plank tussen de bovenste dwarsplanken die tussen de middelste en de rechter zijwand zitten. Met een paar schroeven die u er schuin inboort bereikt u dit effect.

Tip: Zorg dat de schroeven niet uitsteken na de plaatsing. Boor ze wat dieper in het hout.

Stap 12: Het dak voor het ladeblok maken

Dit dak maakt u van 5 planken die ieder 83 centimeter lang zijn. U zaagt de veer af aan allebei de kanten. Daarna schroeft u de planken vast op de zijwanden. Het dak zal achterop lijnen met de containerkast maar vooraan wat uitsteken.

Stap 13: Maak de klep voor de ombouw

Met 6 planken van ieder 83 centimeter lang maakt u de klep. Voor- en achterop verbindt u deze met twee dwarsplanken die u op 55,8 centimeter afzaagt. Aan de beide kanten zal een stuk van 4,2 centimeter overblijven. Achterop komt een dwarsplank op 3 centimeter vanaf de rand en vooraan 0- 15 centimeter. Nu legt u de klep op de ombouw en u monteert deze met de twee staarthengen.

Stap 14: Een ketting als handigheidje

Bij deze ombouw kunt u de klep samen met het deksel van de kliko openen. Dat doet u door een ketting te bevestigen aan de klep van de ombouw. U bevestigt de ketting later aan de kliko. Dat doet u met een S haak.

Stap 15: Lades maken

U bent nu toe aan de finishing touch. We gaan de lades maken van de containerkast. Een lade maakt u door de voor- en achter panelen tegen de zijpanelen vast te schroeven. Daarna plaatst u de bodem en ook deze schroeft u goed vast. Houd er rekening mee dat de lades waterdicht moeten zijn dus gebruik bijvoorbeeld multiplex underlayment.

Stap 16: werk de lades af

De frontjes maakt u ieder van drie planken van 49,5 centimeter breed. Schroef ze vast tegen de voorkant als een afwerking. Nu zaagt u de handgrepen uit. Voor een flessenlade kunt u een ronde handgreep zagen en voor de papierlade een rechthoekige handgreep.

Stap 17: Het deksel van de kliko vastzetten

Boor een gaatje in het deksel van de kliko en plaats daar een schroefoog in. Vervolgens kunt u de S-haak vastzetten. Na het monteren van de ombouw plaatst u deze in de tuin. Heeft u meerdere kliko’s die u wilt plaatsen, kijk dan of u deze wil plaatsen met een ladenblok of zonder ladenblok. De afmetingen kunt u naderhand aanpassen.

Klustips en bespaartips

Ziet u het niet zitten om zelf het hout op maat te zagen, vraag dan in de bouwmarkt of bij de houthandel of men dit voor u kan doen. Tegen een vergoeding zal men dit werk doen waardoor u de kliko ombouw als een bouwpakket meekrijgt. Besparen op hout en deze laatstgenoemde hulp doet u door eerst offertes op te vragen met onderstaande button. U vergelijkt meerdere offertes waardoor u tot een interessant voordeel oplopend tot wel 20 procent kunt komen.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen