Hoe leg ik kunstgras in mijn tuin?

Kunstgras is een product wat steeds meer wordt verkocht. Dat is niet zo heel verwonderlijk als u bedenkt dat het een bodembedekking is die het hele jaar door mooi op kleur blijft zonder dat u er al teveel werk aan hoeft te besteden. We maakten voor u een stappenplan om kunstgras te leggen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig voor het leggen van kunstgras

  • Kunstgras
  • Worteldoek
  • Een hark
  • Een spade
  • Ophoogzand
  • Een grote lat
  • Kunstgrastape
  • Een spade
  • Een stanleymes
  • Een hamer van rubber
  • Een bezem, hard model
  • Een borstel om mee te reinigen en desgewenst een trilplaat

Stap 1: Haal het oude gras weg

Lag er al een gazon op de plaats waar u het kunstgras gaat plaatsen, dan zult u dit eerst moeten verwijderen voor u het kunstgras kunt gaan plaatsen. U moet het oude gras tot een diepte van 10 centimeter weg steken. Dat doet u om te voorkomen dat er wortels van het oude gras achterblijven in uw tuin. De donkere aarde die overblijft trekt u glad waardoor er een mooie strakke ondergrond voor het kunstgras achterblijft.

Stap 2: Hoog het gebied op

Met het ophoogzand vult u nu het uitgestoken gedeelte op als ondergrond voor het kunstgrasveld. Denk eraan dat u dit gedeelte goed gelijkmatig vult. Met een tuinspade met een steel die lang genoeg is verdeelt u het ophoogzand, en vervolgens verspreidt u het zand goed met een tuinhark.

Stap 3: de ondergrond egaliseren

Met een lat trekt u de ondergrond vervolgens geheel glad. Denk eraan dat er niet meer teveel lucht zit tussen het ophoogzand. Gebruik een trilplaat wanneer u de lucht niet goed tussen het ophoogzand uit krijgt. Een goed kunstgrasveld ligt waterpas in uw tuin. Wanneer u hieraan twijfelt kunt u een waterpas op de lat leggen om dit te controleren.

Stap 4: Leg het worteldoek

U voorkomt dat er onkruid vanuit uw tuin kan opschieten in uw kunstgras door eerst worteldoek te leggen. Dit zorgt er tevens door dat er niet direct veel vocht onder het kunstgras kan komen waardoor schimmel wordt voorkomen.

Tip: denk aan het batchnummer

Alhoewel kunstgras machinaal wordt gemaakt kan het uiteraard zijn dat er een kleurverschil zit tussen diverse delen kunstgras. Om dit te voorkomen let u vooraf goed op het batchnummer wat op de doos vermeld staat. Door te kiezen voor een kunstgrasmat van dezelfde batch krijgt u geen kleurverschillen in uw grasmat.

Stap 5: de eerste rol kunstgras

Nu plaatst u de eerste rol kunstgras. Kijk goed naar de vleug die in de grasmat zit verwerkt. Zorg ervoor dat de vleug tegen de kijkrichting in wijst. De plooien in de grasmat trekt u recht na het plaatsen van de eerste mat.

Stap 6: De mat op maat snijden

Ligt de eerste grasmat tegen uw terras dan trekt u de rand om en vervolgens snijdt u deze op maat met een stanleymes. Op die manier komt er zo min mogelijk ruimte tussen de grasmat en uw terras. Een stuk tussenruimte zal ervoor zorgen dat de grasmat uiteindelijk kan gaan schuiven tijdens het gebruik.

Stap 7: de volgende mat

De tweede mat legt u naast de eerste mat. Uiteraard is het effect het mooiste als de matten naadloos aansluiten maar in de praktijk mag er een maximaal verschil van 4 millimeter tussen de beide matten zitten. De matten slaat u beide voor een aantal centimeter om waardoor er een sleuf ontstaat. Op die sleuf, op de naad dus, legt u het tape neer waarmee u de kunstgrasmatten aan elkaar kunt verbinden. Wanneer het tape helemaal recht ligt tussen de beide banen kunstgras in trekt u de beschermlaag weg en verbindt u de beide banen met elkaar.

Stap 8: Verbind de matten met elkaar

Na het plaatsen van het tape slaat u de beide delen kunstgras terug waardoor u de matten met elkaar verbindt. Denkt u eraan dat u de matten op het punt van de naad goed aandrukt. Na afloop van de klus plaatst u op de hoeken kunstgraspennen om de grasmat vast te leggen. Zou u deze stap overslaan dan is het mogelijk dat er bij een windvlaag opeens een deel van de kunstgrasmat omkrult.

Stap 9: werk de matten af

Na het bevestigen van de vier punten plaatst u in de grond om de 2 meter een kunstgraspen om het kunstgras extra vast te leggen. Sla met een rubberhamer de delen kunstgras en de pennen goed aan. Na het verstevigen en vastleggen van de grasmat kunt u dan nog met een bezem de polen van het kunstgras allemaal dezelfde kant uit laten wijzen voor een mooi effect.

Tip: speelzand voor het effect

Door een weinig speelzand op het kunstgras te strooien zorgt u ervoor dat de polen van het kunstgras altijd goed omhoog blijven wijzen. Daarnaast zorgt het zand voor een goed natuurlijk effect.

Een garantie op uw kunstgras

Kunstgras is een product wat u koopt met een zekere garantie. Die heeft vooral betrekking op de kleurechtheid van het materiaal. Krijgt u onder het gebruik technische problemen met het kunstgras dan zal de leverancier kijken of u het product wel volgens de regels in dit stappenplan hebt gelegd. Wilt u een kunstgrasmat waarvan u gegarandeerd jaren plezier hebt, dan doet u er verstandiger aan om het te laten leggen door een klussenbedrijf wanneer u het zelf niet ziet zitten.

Vergelijk offertes

kunstgras kopen is een kunst maar het leggen ervan ook. Wilt u de beide werkzaamheden uitbesteden dan klikt u op onderstaande button. U ontvangt meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken. Dit zorgt ervoor dat u tot wel 20 procent kunt besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen