KlussenKlussen

Hoe leg ik gazon aan?

Tegenwoordig zien steeds meer mensen het grote voordeel in van een gazon in de tuin in plaats van een bestrating. Een gazon heeft immers als groot voordeel dat u bij een flinke regenbui niet met een wateroverlast in uw tuin komt te zitten. Een gazon verdient dan ook de voorkeur wanneer er bij een regenbui ineens een binnenmeer in uw achtertuin ontstaat. Wanneer u een gazon aan wil gaan leggen komt daar het een en ander bij kijken. We hebben het voor u in de vorm van het onderstaande stappenplan opgesteld.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat voor materiaal heeft u nodig

  • Een landmeter
  • Graszoden of graszaad
  • Een spade
  • Een strooiwagen
  • Een waterpas of een stuk touw en een paaltje
  • Een mes voor het afsnijden van het gras

Tip: kijk naar het jaargetijde

Een gazon aanbrengen is een klus die u in principe het hele jaar door kunt uitvoeren. Wanneer u gras gaat zaaien moet u er echter wel rekening mee houden dat dit pas zal gaan ontkiemen wanneer de buitentemperatuur boven de 10 graden uit komt. Wilt u in het vroege voorjaar of in de winter een gazon gaan aanleggen wat gelijk goed aanslaat, dan is het dus zaak dat u kiest voor graszoden. Dit is een materiaal wat geen minimum temperatuur nodig heeft bij de aanleg.

Stap 1: gaat u voor instant of zaaien

Een gazon kunt u op twee manieren aanleggen. U kunt daarbij kiezen voor een instant gazon wat u aanlegt met graszoden. Daarnaast kunt u kiezen voor een gazon wat u eerst zult moeten inzaaien. Iets wat die keuze vooral bepaalt is de afmeting van het beoogde gazon. Een klein gazon kunt u gemakkelijk aanleggen met graszoden. Kosten technisch staat u dan niet voor een al te grote uitgave. Daarnaast bent u met een klein gazon redelijk snel klaar, en u heeft er doorgaans in dat geval het geduld niet voor om voor een klein gazon gras in te zaaien. Een andere zaak die meespeelt in de keuze tussen inzaaien en instant is de aanwezigheid van kinderen in uw huishouden. Voor kinderen is een gazon de perfecte ondergrond wanneer ze buiten gaan spelen. U bent dan ook gebaat bij een snel resultaat wanneer u een gazon gaat aanleggen.

Tip: bekijk eerst de ondergrond

Gras kan pas goed opkomen wanneer de wortels de ruimte krijgen om de grond in te gaan. Het is dan ook altijd aan te raden dat u eerst de ondergrond inspecteert voordat u het gras gaat plaatsen of zaaien. Dit doet u door met een spade licht in de grond te steken. Gaat de spade gemakkelijk en snel de grond in dan weet u zeker dat er een goede ondergrond is voor een gazon. Kost dit moeite en komt u op een aantal plekken harde stukken tegen in uw tuin dan zult u eerst de grond verder voor moeten bereiden.

Stap 2: De ondergrond voorbereiden

De ondergrond voor een gazon zult u dus goed moeten voorbereiden wilt u er zeker van zijn dat uw nieuwe gazon goed zal gaan aanslaan in uw tuin. Dit voorbereiden doet u door de bovenste laag van uw tuin eerst goed om te spitten. Een kleine tuin kunt u gemakkelijk met een tuinspade omspitten, maar voor een groter oppervlak kunt u beter een tuinfrees huren. Dit is een apparaat wat u kunt aanschaffen bij het tuincentrum maar u kunt er ook een huren bij de bouwmarkt. U weet zeker dat de ondergrond goed is voorbereid als de wortels de ruimte krijgen om te ontkiemen in de tuin.

Stap 3: Een goede rechte ondergrond

Een gazon legt u het beste zo egaal mogelijk aan. Zorg er dan ook voor dat de ondergrond goed glad is na het omspitten van het oppervlak. Met een waterpas en een touw wat u over de grond heen trekt kunt u zien of er geen grote hobbels of gaten in uw gazon zitten.

Stap 4: Meet het gazon op

Voordat u het gazon gaat aanleggen zult u eerst de maten moeten weten. Dat doet u met een landmeter. U weet op die manier hoeveel materiaal u voor de klus zult moeten inkopen. U mag erop rekenen dat een graszode ongeveer 1 vierkante meter oppervlak heeft. Graszaad koopt u in afhankelijk van het oppervlak van uw gazon. U heeft gemiddeld 2 tot 3 kilo graszaad nodig voor 100 vierkante meter tuin.

Stap 5: graszoden leggen

Gaat u graszoden leggen, zorg er dan voor dat deze goed strak en glad op elkaar aansluiten bij het leggen. U kunt ze naderhand gemakkelijk met een keukenmes op maat snijden langs de randen maar kies er niet voor om met een spade in het net aangelegde gazon zelf te gaan staan spitten. De graszoden moeten immers eerst de kans krijgen om wortel te schieten zodat uw gazon kracht kan krijgen. U weet zeker dat een gazon goed zal gaan wortelen door het voldoende te besproeien. Is er nat weer op komst, dan is dat een perfecte omstandigheid voor graszoden. Ze zullen beter aanslaan wanneer ze voldoende water krijgen. Blijft het weer droog en warm dan zult u de graszoden de eerste dagen dagelijks moeten sproeien. Door dit in de ochtend te doen voorkomt u dat het gras verschroeit onder de zon.

Stap 6: gras zaaien

Voor gras zaaien houdt u een andere methode aan dan voor graszoden aanleggen. U zaait dit het beste in met een strooiwagen. Dit is een attribuut wat u waarschijnlijk niet in huis heeft, maar u kunt deze altijd huren van een tuincentrum of een bouwmarkt. Op die manier krijgt u een mooi egaal gezaaid gazon.

De klus uitbesteden

Een gazon aanleggen kunt u prima zelf doen. Wanneer u echter verzekerd wil zijn van een snel en goed resultaat kunt u de klus laten uitvoeren door een klussenbedrijf of een hovenier. Met onderstaande button vraagt u offertes op waardoor u nooit teveel zult betalen.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen