Hoe kies ik het juiste plaatmateriaal?

Als u plaatmateriaal nodig heeft, dan zal u zien dat u een vrij brede keuze heeft. Er zijn allerlei soorten materialen waaruit u kunt kiezen en het is aan u om uit te vinden welke het beste is voor uw benodigdheden. En aangezien ieder plaatmateriaal andere kwaliteiten en kenmerken heeft en dus geschikt is voor andere situaties, is dit een keuze die u niet te gemakkelijk moet maken. Leest u hier verder over de verschillende soorten plaatmateriaal zodat u kunt bepalen wat u nodig heeft.

Plaatmateriaal voor gebruik tegen de muur, op de vloer of op het dak

Als u een vloer aan het plaatsen bent, u bent een muur aan het isoleren of u wilt eindelijk uw zolderkamer in gebruik gaan nemen, dan heeft u een plaat nodig om de vloer, de muur of het dak me te bekleden en af te werken. Aangezien dit een constructieve klus is, is het belangrijk dat u hier een sterke plaat voor uitkiest. Over het algemeen zal u dan zien dat er twee materialen tot uw beschikking staan, namelijk underlayment en OSB.

  • Underlayment: underlayment is een sterk materiaal dat wordt gemaakt door een aantal houtlagen op elkaar te lijmen. Hierdoor is het ideaal om te verwerken in houten vloerconstructies, ook als deze zwaar belast zullen worden. Daarnaast kan underlayment zelfs gebruikt worden als materiaal voor een dak, zoals op de garage of schuur. Er is ook underlayment beschikbaar met een tong- en groefverbinding, zodat deze gemakkelijk in elkaar passen en op elkaar aansluiten. Underlayment is ook erg goed op maat te zagen.
  • OSB: het verschil tussen OSB en underlayment is dat OSB gemaakt is van houtvezels die op elkaar zijn geperst en in elkaar zijn gelijmd. Hierdoor is het net zo sterk en even breed toe te passen als underlayment, is het gemakkelijk op maat te zagen, maar is het veel minder gemakkelijk af te werken. In situaties waarbij het plaatmateriaal niet zichtbaar zal zijn en er wel eisen worden gesteld aan de belastbaarheid van de constructie is OSB ideaal. Ook dit is te krijgen met een tong- en groefverbinding voor een perfecte aansluiting.

Plaatmaterialen voor gebruik buiten en in vochtige ruimtes

Als u uw plaatmateriaal buiten of in een vochtige ruimte wilt gaan gebruiken, dan heeft u een soort nodig dat aan bepaalde eisen moet kunnen voldoen. Zo moet het niet gevoelig zijn voor temperatuurverschillen, mag het niet gaan kromtrekken als het nat wordt en moet u het kunnen behandelen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden. Er zijn dan drie soorten plaatmateriaal die u kunt toepassen.

  • Hardhouten multiplex: het is geen geheim dat hardhout altijd wordt aangeraden voor gebruik buiten, bijvoorbeeld voor kozijnen en schuttingen. Multiplex van hardhout, de naam zegt het al, bestaat uit een aantal lagen op elkaar gelijmde platen van hardhout en hierdoor is het sterk, gemakkelijk te bewerken en mooi af te werken. U kunt het gebruiken als bekleding van uw gevel, bijvoorbeeld, of aan de buitenkant van uw boot. De toepassingen zijn veelal decoratief, omdat hardhout erg mooi kan worden afgewerkt met een buitenlak.
  • Betonplex: betonplex is een variant van multiplex die voorzien is van een waterdichte toplaag. Deze toplaag is daardoor hard en glad en afwerking of nabehandeling is daardoor niet meer nodig. U moet wel aandacht besteden aan de afgezaagde randen, want daar kan nog wel vocht intrekken. Er is ook betonplex met een anti-sliplaag voor gebruik als vloer in een aanhanger, bijvoorbeeld.
  • Compactplaat: deze plaat is ideaal voor gebruik buiten, omdat het ongevoelig is voor weersinvloeden, waaronder uv-straling en extreme temperaturen. Het bestaat uit houtvezels die aan elkaar gelijmd zijn met een hars. Hierdoor is compactplaat erg duurzaam, is het ideaal voor decoratieve doeleinden en kunt u het gebruiken voor allerlei toepassingen.

Plaatmateriaal voor gebruik binnen

Er zijn een aantal overige soorten plaatmaterialen die u binnen kunt toepassen. Hieraan zijn dan wel bepaalde eisen verbonden, bijvoorbeeld dat ze niet in vochtige ruimtes gebruikt kunnen worden en dat ze niet voor constructieve doeleinden mogen worden gebruikt. Daar zijn de plaatmaterialen van de vorige twee groepen beter geschikt voor. Deze plaatmaterialen zijn voornamelijk voor het afwerken ergens van, voor het maken van meubels en kasten en voor andere werkzaamheden in de interieurbouw.

  • MDF: als u aan plaatmateriaal denkt, dan denkt u waarschijnlijk aan MDF. Dit is een zeer gemakkelijk te bewerken plaat en daarom geschikt voor maatwerk of het maken van meubels. Gebruikt u een MDF grondverf en werkt u het geheel af met een verflaag, dan zal het resultaat bijzonder strak en glad zijn. MDF wordt ook veel gebruikt bij het maken van profilering, bijvoorbeeld langs het plafond.
  • Spaanplaat: wilt u een binnenwand plaatsen of een vloer egaliseren, dan is spaanplaat een ideaal plaatmateriaal. Het is namelijk erg gemakkelijk op maat te zagen en daarbij vrij goedkoop. Een nadeel van spaanplaat is dat het niet bijzonder schroefvast is, omdat het een open structuur heeft. Daarbij kunt u het beter gebruiken op plaatsen waar het niet te zien is, omdat het mede ook door deze open structuur minder goed af te werken is.
  • Populieren multiplex: populieren multiplex is een lichtgewicht versie van underlayment, omdat het ook bestaat uit een aantal op elkaar gelijmde houtlagen. Hierdoor is het sterk en kan het goed verwerkt worden. Multiplex is ook licht en daarom voor doe-het-zelf doeleinden ideaal. Als u een paar kastjes wilt maken voor uw caravan, bijvoorbeeld, dan is multiplex een goede optie. Het oppervlak is glad, wat betekent dat u het ook erg mooi af kunt werken.

Vergelijk offertes

Hopelijk heeft u met de bovenstaande informatie een idee gekregen van de opties die u tot uw beschikking heeft als u plaatmateriaal wilt aanschaffen. Toch kan het zijn dat u uw werkzaamheden liever niet zelf uitvoert, maar uitbesteedt. Vraag in dat geval offertes op via onze vergelijkingstool en u kunt flink wat geld besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen