Hoe kies ik de juiste kleur?

Als u van plan bent om te gaan schilderen in huis, dan zal u voor de lastige taak staan om te kiezen welke kleur u wilt gaan gebruiken. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden bijna eindeloos en bij de bouwmarkten kunt u elke kleur die u wilt laten mengen. Als u moeite heeft om te bepalen welke kleuren voor u het beste zijn, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken om tot een conclusie te kunnen komen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Stap 1: kiest u voor warme of koude kleuren?

Het is gemakkelijk om uw keuze al te verkleinen als u bepaalt of u warme of koude kleuren wilt gebruiken. Er zijn ook neutrale kleuren om uit te kiezen. U kunt dan kijken naar de functie van de kamer, naar de lichtinval daar en natuurlijk ook naar uw eigen smaak. Onder warme kleuren worden rood, oranje en geel verstaan, koude kleuren zijn groen, blauw en paars en neutrale kleuren zijn bruin en grijs.

  • De functie van de ruimte: in actieve ruimtes zoals de keuken en de hal kunt u het beste koude kleuren gebruiken. Dit zijn kamers waarin u alert wilt blijven en waarin veel gebeurt. De slaapkamer en de woonkamer, daar wilt u juist tot rust komen, dus daar gebruikt u dan het beste warme kleuren.
  • De lichtinval in de kamer: kamers op het zuiden en met veel natuurlijke lichtinval voelen automatisch al warmer aan dan kamers die op het noorden zijn gericht. Als u wat warmte aan die kamers wilt toevoegen, dan kunt u dit bereiken door warme kleuren op de muren te doen.
  • De rest van de ruimte: hoe voelt de kamer aan en wat wilt u daarmee bereiken? Een houten vloer voelt warm, maar een betonvloer heeft een koudere uitstraling. Als u een moderne inrichting heeft, dan voelt dit vaak kouder dan klassieke en landelijke interieurs. U kunt kleuren gebruiken om dit te compenseren of juist te accentueren.
  • Glans of mat: als laatste zal een matte kleur automatisch meer warmte uitstralen dan een glanzende kleur. Door deze keuze alvast te maken weet u zeker dat u een kleur uitkiest die aansluit bij de kamer en wordt het aanbod al aanzienlijk kleiner gemaakt.

Stap 2: de accentkleur uitkiezen

Onder de accentkleur wordt verstaan de meest levendige kleur in uw interieur en in uw palet. Dit is een kleur waarmee u het focuspunt van een ruimte accentueert en die blijft terugkomen. U kunt dan in de woonkamer de schoorsteenmantel in deze kleur verven, in de slaapkamer gebruikt u het bij het hoofdeinde van het bed en in een werkkamer brengt u het aan naast de werktafel. Wat u in ieder geval het beste niet doet is een muur met ramen in een accentkleur schilderen. Deze valt namelijk weg door het tegenlicht van het raam.

Stap 3: drie kleuren uitkiezen

Nu u uw accentkleur heeft gekozen, kunt u gaan bepalen welke andere kleuren u daar aan toe wilt voegen. Per ruimte kunt u dan de regel aanhouden dat u hier twee kleuren aan moet toevoegen. Zo voorkomt u te veel kleurgebruik en houdt u het wel interessant. Er zijn verschillende manieren waarop u hiermee kunt omgaan.

  • Combineer met neutrale kleuren: kies één donkere en één lichte neutrale kleur om uw accentkleur aan te vullen. Bruin is dan wat warmer dan grijs, wat weer frisser is.
  • Tint op tint: u kunt ook twee tinten van dezelfde kleur uitkiezen. Heeft u als accentkleur bijvoorbeeld geel, dan voegt u hier een donkergele en een lichtgele tint aan toe.
  • Een gewaagde combinatie: als laatste kunt u overwegen juist een erg gewaagde combinatie uit te kiezen en uw accentkleur te combineren met een kleur uit een andere groep. Heeft u rood als accentkleur gekozen, dan kunt u hier een donker- en een licht groene tint aan toevoegen.

Stap 4: probeer het uit

Voordat u grote hoeveelheden verf gaat inslaan is het altijd verstandig om eerst uit te proberen wat u heeft uitgekozen. U kunt dit doen door monsters te kopen en kleine vlakjes op uw muur aan te brengen. Een modernere manier om te kijken of de kleur in uw interieur past is om hier een programma of een app voor te gebruiken. Deze werken met foto’s of echte beelden waarbij u de kleuren van de muren zelf kunt instellen. U kunt dan beter visualiseren hoe het er in het echt uit zal komen te zien en op die manier een uiteindelijke beslissing nemen. Op deze manier kunt u een schitterende kleurencombinatie uitkiezen voor uw interieur.

Vergelijk offertes

Als u dit soort beslissingen liever overlaat aan iemand die er verstand van heeft, dan kunt u de hulp inschakelen van een professionele schilder. Samen kunnen jullie dan bepalen welke kleuren voor uw interieur het beste zijn en kunt u ook het schilderwerken zelf uitbesteden. Vraag daarom nu via onze vergelijkingstool offertes op en u kunt de beste schilder en de goedkoopste prijs uitkiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen