Hoe kan ik een trap verven?

Als u uw trap op een gemakkelijke en goedkope manier nieuw leven in wilt blazen, dan kunt u dit doen door hem te schilderen. U zal er even de tijd voor moeten nemen, maar het resultaat mag er wezen en u heeft weer een trap die u vele jaren dienst kan doen. Als u het onderstaande stappenplan volgt kan er dan weinig verkeerd gaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst krijgt u van ons een lijst met alle materialen en gereedschappen die u voor deze klus in kunt slaan, inclusief de gemiddelde prijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plamuur €10 per tube Spanningzoeker €8
Acrylaatkit €6 per tube Rollers €15
Schilderstape €5 Kwasten €10
Ontvetter €10 0,5 l Verfbakje €3
Folie €5 Emmer €3
Ducttape €4 Schoonmaakdoek €2
Primer €32 per liter Schuurpapier €3 per rol
Terpentine €4 per liter Kitpistool €10
Lijm oplosmiddel €15 per liter Borstel €3
Grondverf €25 voor 750 ml Schuurmachine €75
Traplak €30 per liter Plamuurmes €7
Verfkrabber €8

Stap 1: de trap blootleggen

Indien nodig verwijdert u de huidige bekleding van de trap. Als deze tapijt bevat, linoleum of een andere bekleding, dan moet u deze volledig afnemen.

Tip: is het tapijt op uw trap nog te vastgelijmd? Dan kunt u proberen om deze te doordrenken met een zeepsopje en warm water. Maak de treden goed nat, laat dit intrekken en herhaal dit na drie tot vier uur. Laat het sopje daarna nog eens vier uur intrekken en u trekt het tapijt inclusief de lijm gemakkelijk van de treden.

Stap 2: lijmresten verwijderen

Als u de huidige bekleding heeft verwijderd zal u waarschijnlijk nog te maken hebben met lijmresten. Deze kunt u het beste verwijderen met een plamuurmes.

Tip: lukt het niet om deze er af te krijgen, dan kunt u het proberen met cola. Breng dit riant aan, laat de cola even intrekken en schraap de lijm weg met uw plamuurmes. Indien dit niet helpt zal u een chemisch oplosmiddel moeten gaan gebruiken.

Stap 3: ontvetten

Pak een emmer met water en los hier een hoeveelheid ontvetter in op. Met een doek kunt u de trap daarna volledig ontvetten en vergeet dan niet ook de stootborden mee te nemen. Naderhand sponst u de ontvette treden schoon met water. Laat de trap goed drogen voordat u verder gaat.

Tip: ontvet de trap altijd voordat u deze schuurt, omdat het vet anders nog meer de trap in wordt gewerkt.

Stap 4: verfbladders verwijderen

Gebruik een verfkrabber om loszittende stukken verf te verwijderen. De beschadigde delen schuurt u vervolgens handmatig op met schuurpapier met korrel 80.

Stap 5: afplakken met tape

Gebruik afplaktape om de randen rondom de te schilderen onderdelen af te tapen. Zo voorkomt u dat er verf op plekken komt waar u het niet wilt hebben.

Stap 6: grondverven

Nu is het tijd om de trap in de grondverf te zetten. Hiermee zal uw verf beter hechten en kunt u oneffenheden en beschadigingen beter zien. Wilt u de trap donker gaan verven, kies dan voor een grondverf met een donkere kleur. Gaat u uw trap met een lichte kleur schilderen, dan kiest u voor een lichte kleur grondverf. Laat de grondverf goed drogen voordat u verder gaat.

Tip: het duurt meestal 5 uur voordat u over de grondverf heen kunt lopen op sokken. Verf daarom uw treden om en om, zodat u de trap gewoon kunt blijven gebruiken.

Stap 7: schuren en reparaties uitvoeren

Schuur de trap nogmaals op met een schuurpapier korrel 320. Verwijder het stof en gebruik plamuur om de beschadigingen en oneffenheden van de trap te herstellen. Kieren en naden kunt u vullen met acrylaatkit, want dat is overschilderbaar. Laat dit goed drogen en schuur de trap nog een laatste keer.

Stap 8: verven

Verf de randen van de trap met een kwast en de grotere gedeelten met een roller. Schilder deze om en om, zodat u niet vast komt te zitten en de trap gewoon te gebruiken blijft. Indien u niet tevreden bent met de eerste laag brengt u een tweede en eventueel nog een derde laag aan. Controleer dan altijd op de verpakking hoeveel droogtijd er nodig is. Na elke verfbeurt verwijdert u de schilderstape wanneer de verf nog nat is.

Tip: als u uw kwasten en rollers enkele dagen wilt bewaren, dan kunt u ze nadat u klaar bent met schilderen in het aluminiumfolie wikkelen. Zet ze daarna onder water in een potje of emmertje en u kunt uw kwasten gewoon weer gebruiken voor een volgende laag.

Stap 9: traplak aanbrengen

Zijn al uw treden naar behoren geschilderd, dan kunt u het geheel nog eens overschilderen met een transparante traplak. Daarmee zal de verf beschadigd zijn tegen intensief gebruik. Eventueel is hier ook een antislip versie van. Nadat de traplak goed gedroogd is, kan uw trap er weer vele jaren tegen.

Stap 10: afronden en opruimen

Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is, zodat u geen verf meeneemt als u deze verwijdert. Ook is er dan minder kans dat er lijmresten achterblijven. Kwasten maakt u schoon en bergt u op, laat u drogen en gooit u weg of brengt u nat naar het klein chemisch afval. Verfresten brengt u naar het klein chemisch afval, u geeft ze weg of u bewaart ze in een luchtdichte container.

Vergelijk offertes

Het schilderen van uw trap kost even tijd, maar het resultaat is de moeite waard. U kunt ook besluiten om de werkzaamheden uit te besteden en dat doet u heel gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Als u uw opdracht doorgeeft zullen meerdere schilders hierop antwoorden met een op maat gemaakte offerte. U kiest vervolgens de beste deal en de meest vakbekwame schilder voor het verven van uw trap.

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen