KlussenKlussen

Hoe kan ik een muur glad maken?

Heeft u een beschadigde muur, heeft u een muur met een structuur of een muur van betonblokken? Dan kan het zijn dat u deze muur glad wilt laten maken. Gelukkig hoeft u hier geen stukadoor voor in te schakelen, maar kunt u dit ook zelf. Wat ook de ondergrond en wat ook de reden dat u van uw structuur af wilt, met muurglad zijn de meeste lichte oneffenheden goed weg te werken. Grotere beschadigingen zal u uiteraard wel van stucwerk moeten voorzien. Hier vind u een stappenplan waarmee u uw muur in een handomdraai weer mooi glad kunt maken.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig materialen en gereedschappen nodig en daarbij zijn deze ook nog eens gangbaar en goedkoop. De onderstaande tabel helpt u met het samenstellen van een boodschappenlijstje.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Muurglad €50 voor 10 l Borstel €2
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 l Muurglad roller en strijker set €11
Vulmiddel €7 per tube Schuurpapier €3 per rol
Sierpleisterreiniger €8 per liter Plamuurmes €7
Ontvetter €10 per 500 ml

Tip: er is niets vervelender dan er tijdens het werken achter te komen dat u niet genoeg materialen heeft gekocht. Dit kunt u voorkomen door wat meer in te slaan dan u in eerste instantie dacht nodig te hebben. Alles wat nog in de originele verpakking zit kunt u gewoon weer terugbrengen. Mits u het bonnetje bewaard heeft, natuurlijk.

Stap 1: maak de muur schoon

Het is erg belangrijk dat het oppervlak waarmee u te maken heeft goed is. Dat betekent dat u deze eerst helemaal schoonmaakt met een ontvetter. Als u een sierpleister op de muur heeft, dan gebruikt u speciale sierpleisterreiniger. Laat alles goed drogen en gebruik een borstel om het stof weg te vegen.

Stap 2: reparaties aanbrengen

Als uw muur beschadigd is, kunt u deze het beste eerst repareren. Sterke uitstekende oneffenheden kunt u wegschuren, gaten en naden dieper dan 2 millimeter kunt u dichtmaken met vulmiddel en loszittende stukken behang verwijdert u.

Stap 3: voorstrijkmiddel aanbrengen

U kunt nu verschillende soorten voorstrijkmiddel aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de muur minder zuigend wordt. U kunt dit controleren door te kijken hoe snel het water wordt geabsorbeerd als u dit tegen de muur aanbrengt. Zorg er wel voor dat u het juiste voorstrijkmiddel gebruikt.

  • Voorstrijk fixeermiddel: dit is een voorstrijkmiddels speciaal voor stoffige muren die afgeven als u er overheen gaat met uw vinger. U kunt dan denken aan een kalkpleister, bijvoorbeeld. Dit middel fixeert dit gruis en zal uw muur ook minder zuigend maken.
  • Sneldrogende voorstrijk: dit is het meest gangbare voorstrijkmiddel dat wordt gebruikt. U kunt er de meeste oppervlakten goed mee behandelen en het droogt daarbij ook sneller.
  • Voorstrijk voor vlekken: als uw muur nicotine-, lekkage-, schimmel- of andere hardnekkige vlekken bevat, dan kunt u beter voorstrijk voor vlekken gebruiken. Deze zullen dan niet doortrekken in uw muurglad.

Stap 4: de laatste keer reinigen

Is uw muur al geschilderd, dan is het een goed idee om deze op te schuren en daarna stofvrij te maken. Als u tevreden bent over de staat van het oppervlak, dan kunt u door naar de volgende stap.

Stap 5: muurglad aanbrengen

Vervolgens kunt u muurglad aanbrengen alsof u de muur aan het verven bent. Roer muurglad altijd goed door en gebruik een roller voor gladde ondergronden om het aan te brengen op de muur. Rol eerst in verticale bewegingen en maak het daarna met horizontale bewegingen egaal en rol alles nog één keer na van boven tot onderen met verticale banen. De hoeveelheid muurglad die u moet gebruiken is afhankelijk van de ondergrond. U kunt hiervoor het beste de gebruiksaanwijzing raadplegen.

Stap 6: de muur gladstrijken

Nadat u de muur voorzien heeft van muurglad, is het tijd om die glad te strijken. Dit doet u met een speciaal daarvoor bestemde strijker en binnen 30 minuten nadat u het heeft aangebracht. Houd hier dus rekening mee. U strijkt eerst het onderste gedeelte van de muur (50 tot 100 centimeter) van boven naar onderen glad. De strijker houdt u dan met het handvat zo dicht mogelijk tegen de muur en u zet zo min mogelijk kracht. Als u het onderste gedeelte heeft gedaan gaat u aan te bovenkant van de muur verder en u strijkt dan de hele muur glad. Eventueel brengt u meerdere lagen aan, zo lang u elke laag maar goed laat drogen.

Stap 7: de muur afwerken

Nadat de muurglad is gedroogd kunt u gaan nadenken over het afwerken van uw muur. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie verfkleur. Metallic verf komt op gladde muren erg goed tot zijn recht. Natuurlijk kunt u ook behangen. Hoe u ook besluit uw nieuwe gladde muur af te werken, er is dan geen voorstrijkmiddel meer nodig.

Vergelijk offertes

Misschien wilt u toch liever de hulp inschakelen van een specialist en besteedt u de werkzaamheden liever uit aan een stukadoor. In dat geval kunt u hier alvast de prijzen opvragen, zodat u weet waar u financieel aan toe zal zijn. Leg de offertes naast elkaar en u kunt de beste prijs vinden en de meest vakkundige specialist.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen