KlussenKlussen

Hoe kan ik binnen kozijnen schilderen?

Misschien is het minder regelmatig nodig, maar ook uw kozijnen binnen kunnen baat hebben bij een beetje onderhoud en een nieuwe laklaag. Deze staan aan minder extreme omstandigheden bloot dan buitenkozijnen, maar ze hebben ook bescherming nodig tegen bijvoorbeeld hete lucht van de verwarming of verschillen in luchtvochtigheid. Met het onderstaande stappenplan kunt u uw binnen kozijnen weer nieuw leven inblazen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Het is goed om even te gaan zitten en uzelf af te vragen wat u exact zal moeten aanschaffen. Dit zal enigszins afhankelijk zijn van de staat van uw kozijnen en van wat u al in huis heeft. De onderstaande tabel geeft u een compleet overzicht van de mogelijke materialen en gereedschappen die u zal moeten inkopen, inclusief de gemiddelde huidige prijzen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Ontvetter

10 voor 500 ml

Borstel

3

Afplaktape

3 per rol

Emmer

3

Vulmiddel

7 per tube

Spons

1

Grondverf

25 voor 750 ml

Doek

2

Terpentine

4 per liter

Verfbakje

3

Lak voor binnen

30 per liter

Ronde kwasten

10

Folie

5

Lakrollers

15

Houtrotstop

14 voor 250 ml

Schuurblokje

5

Houtrotvuller

10 per kilo

Verfkrabber

8

Verfstripper

15 per 750 ml

Plamuurmes

7

Acrylaatkit

6 per tube

Schuurmachine

75

Verfföhn

50 of €14 per dag huur

Beitel

12

Stap 1: ontvetten

Begin altijd door uw kozijn volledig te ontvetten. Hiervoor zijn ontvetters beschikbaar die u oplost in water. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u bij de volgende stappen het vet verder het hout in werkt en dat de verf niet zal hechten. Laat het kozijn goed drogen.

Stap 2: verfbladders verwijderen

Als de lak van uw kozijnen niet meer intact is, dan kunt u de losse bladders verwijderen met een verfkrabber. Is het echt in een hele slechte staat, dan kunt u de huidige verflaag het beste verwijderen. Dit doet u met een verfföhn of een chemische verfstripper.

Stap 3: schuren

Nu kunt u het gehele kozijn opschuren met een schuurmachine of een schuurblokje. Op dit moment is een grof schuurpapier dan prima.

Stap 4: houtrot uitsteken en repareren

Nadat u de verflaag heeft behandeld kunt u gaan kijken of er ook houtrot in het kozijn aanwezig is. Dit herkent u door zachte en vaak ook verkleurde plekken in het hout. Treft u dit aan, dan steekt u het rotte hout uit met een beitel. U verwijdert dan ook altijd een beetje gezond hout, zodat u zeker weet dat u al het rotte hout heeft verwijderd. De plek spuit u in met houtrotstop en vult u met houtrotvuller.

Stap 4: de rest van het kozijn repareren

Loop nu het hele kozijn langs en ga op zoek naar beschadigingen, scheuren en gaten. Deze maakt u dicht met acrylaatkit of met een geschikt vulmiddel en een plamuurmes. Laat het opvulmiddel en de houtrotvuller goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 5: schuren

Nu is het tijd om het kozijn egaal en glad te maken en dat doet u met een schuurpapier met een middelgrove of een fijne korrel. Voel met uw vingertoppen of er nog oneffenheden op het kozijn aanwezig zijn en verwijder deze met het schuurpapier. Het stof verwijdert u met een zachte borstel.

Stap 6: afplakken

Gebruik schilderstape om de gedeeltes van het kozijn en de aangrenzende muren af te plakken die u niet wilt schilderen. Nu is het kozijn klaar voor de eerste verflaag.

Stap 7: grondverven

Pak uw grondverf en roer deze goed door. Breng de grondverf aan met een kwast en rol de verf na met een verfroller. Vergeet niet om de tape te verwijderen als de verf nog nat is. Dan blijven er geen lijmresten achter en trekt u de verf niet mee. U zal voor elke nieuwe verflaag dus opnieuw tape moeten aanbrengen. Wacht tot de grondverf genoeg gedroogd is dat deze kan worden overgeschilderd. Hoe lang dit is dat leest u in de gebruiksaanwijzing.

Tip: wikkel uw kwasten en rollers na elke verflaag in een stuk aluminiumfolie en zet ze onder water in een potje. Zo blijven ze een paar dagen goed en kunt u ze gewoon weer opnieuw gebruiken nadat uw verflaag heeft kunnen drogen.

Stap 8: schuren

Als de grondverf droog is schuurt u uw kozijn wederom op met een fijn schuurpapier. Zo zal de verf het beste kunnen hechten.

Stap 9: de lak aanbrengen

De lak brengt u vervolgens aan op een soortgelijke manier als de grondverf. Schilder eerst met een kwast en maak dit daarna egaal met een roller. Waarschijnlijk zijn er wel twee lagen nodig, soms ook drie, en tussentijds zorgt u ervoor dat u uw kwasten en rollers goed opbergt. Tussendoor schuurt u uw kozijnen op met een fijn schuurpapier. Als u tevreden bent met het resultaat bent u klaar met het verven.

Stap 10: opruimen

Nu heeft u alleen nog enkele huishoudelijke taken te verrichten. Verwijder de tape als de verf nog nat is. De kwasten laat u indrogen en gooit u weg, u maakt ze schoon en bergt ze op of u brengt ze nog nat naar het klein chemisch afval. Verfresten kunt u een jaar bewaren in een luchtdicht blik, maar u kunt ze ook weggeven of wegbrengen naar het klein chemisch afval. Uw nieuwe kozijn is pas na een week stoot- en krasvast, dus doe er tot die tijd extra voorzichtig mee.

Vergelijk offertes

Het is goed mogelijk dat u er over na denkt om het schilderen van uw binnen kozijnen uit te besteden. Vooral als u veel kozijnen hebt die moeten worden aangepakt, kan een schilder u veel tijd en moeite besparen. Uiteraard gebruikt u onze vergelijkingstool dan om deze vakman te vinden, want zo kunt u zeker zijn dat u de laagste prijs aanwijst.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen