KlussenKlussen

Hoe hang ik een rolgordijn op?

Het ophangen van een rolgordijn is erg gemakkelijk. En uit een rolgordijn haalt u veel functionele en esthetische voordelen. U kunt hem gebruiken om de zon te weren of om het licht te dimmen, u kunt er inkijk mee tegengaan en rolgordijnen zullen ook een klein beetje warmte tegenhouden waardoor ze een isolatiewaarde krijgen. Mooie rolgordijnen kunnen erg sfeervol zijn, vooral als u ze gedeeltelijk open doet of als u een mooie kleur heeft gekozen die bij uw interieur past. Zoals gezegd is het ophangen van een rolgordijn bijzonder simpel, maar het is wel verstandig om eerst over een paar zaken goed na te denken.

In deze kluswijzer:

De ophangmethode

Voordat u naar de winkel gaat om uw rolgordijnen te bestellen, is het verstandig om even stil te staan over welke methode u wilt gebruiken voor het ophangen van uw rolgordijn. Er zijn namelijk twee opties die in verschillende situaties soms de voorkeur krijgen.

 • Op de dag: als u leest over het ophangen van uw rolgordijnen ‘op de dag’ dan betekent dit dat ze voor uw kozijn worden geplaatst. Ze moeten dan dus langer en breder zijn dan uw kozijn en als ze gesloten zijn dan kunt u de kozijnen niet meer zien. U kunt voor deze methode kiezen uit esthetische redenen, maar ook als u HR++ isolatieglas heeft is dit een betere optie. Het gordijn hangt dan niet te dicht op het glas wat betekent dat de temperatuur tussen het gordijn en het glas niet te hoog oploopt. Bij isolatieglas kan dit namelijk een thermische breuk veroorzaken.
 • In de dag: heeft u geen hoogrendementsglas thuis, dan kunt u ook de ‘in de dag’ methode overwegen. Het gordijn komt dan exact in het kozijn te hangen, wat netter en strakker lijkt. Daarnaast blijft het kozijn zichtbaar als u het gordijn dicht doet en dat levert een wat knussere sfeer op. De in de dag methode is de meest gebruikte methode in woningen zonder hoogrendementsglas.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u weinig nodig. Als het goed is worden de bevestigingsmaterialen al geleverd bij de rolgordijnen en vaak hoeft u hier niet eens voor te boren. Het is natuurlijk mogelijk dat de bevestiging van uw rolgordijn niet overeenkomt met de manier hier in het stappenplan beschreven. Gelukkig worden er ook altijd uitgebreide instructies aangeleverd door de leveranciers van rolgordijnen en wij raden dan ook aan om deze te gebruiken samen met het onderstaande stappenplan.

Stap 1: de steunen tegen of boven het kozijn plakken

Bepaal de positie van de steunen en verwijder de tape van de achterkant van de bijgeleverde steunen. Plak de steunen op de gewenste plaats in of boven het kozijn.

Tip: zorg ervoor dat het oppervlak waarop u uw steunen plakt stofvrij is en dat het niet vet of vies is. Dan zullen de steunen veel beter kunnen hechten.

Stap 2: schroef de steunen vast

Gebruik de bijgeleverde schroeven en een boormachine om de steunen verder mee vast te zetten.

Stap 3: het gordijn ophangen

Nu kunt u het rolgordijn tussen de steunen hangen. Doe dan eerst de kant met de ketting in de bijbehorende steun en u schuift de andere kant vervolgens gemakkelijk in de steun. Nu kunt u van uw rolgordijn gebruik gaan maken.

Rolgordijnen op maat maken

Er zijn verschillende manieren waarop u uw rolgordijn zelf op maat kunt maken. Dit kan nodig zijn als u een rolgordijn met standaard maten besteld heeft (in plaats van op maat gemaakt) of als u een rolgordijn van het ene raam naar het andere raam wilt verplaatsen. Het is niet lastig om rolgordijnen op maat te maken, maar er zijn dan wel een aantal gereedschappen die u zal moeten aanschaffen of die u voor de dag zal moeten halen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Rolgordijnen Vanaf €10 Potlood €1
Markeerstift €2
Schaar €5
Rolmaat €15
IJzerzaag €13

Het rolgordijn inkorten in de breedte

 1. Pak de rol met het gordijn er nog omheen en leg deze op een vlakke ondergrond.
 2. Rol het gordijn helemaal af totdat de buis zichtbaar wordt.
 3. Verwijder de stof uit de inkeping van de buis.
 4. Meet de juiste afmeting op met een rolmaat.
 5. Markeer deze plek op de buis en zaag deze af met een ijzerzaag.
 6. Teken op de stof een loodrechte lijn af waarlangs u deze zo meteen af gaat knippen. De breedte van de stof moet gelijk worden aan de breedte van de buis.
 7. Verwijder de onderlat uit het rolgordijn.
 8. Knip het rolgordijn af langs de lijn die u getekend heeft.
 9. Zaag de onderlat op maat en plaats deze terug in de zoom van het gordijn.
 10. Plaats de stof terug in de inkeping van de buis.
 11. Rol het gordijn op en plaats hem in de steunen.

Het rolgordijn in de lengte inkorten

 1. Pak de rol met het gordijn er nog omheen leg deze op een vlakke ondergrond.
 2. Rol het gordijn helemaal af totdat de buis zichtbaar wordt.
 3. Verwijder de stof uit de inkeping van de buis.
 4. Aan de bovenkant van de stof tekent u af hoeveel u wilt verwijderen. Zorg ervoor dat u een loodrechte lijn tekent.
 5. Knip de stof af langs de door u getekende lijn.
 6. Plaats de stof terug in de inkeping van de buis.
 7. Rol het gordijn op en plaats hem in de steunen.

Vergelijk offertes

Het is goed mogelijk dat u deze klus liever uitbesteedt aan een specialist. U kunt dan gemakkelijk de goedkoopste prijs uitzoeken of de beste vakman aanwijzen als u onze vergelijkingstool gebruikt voor het opvragen van offertes voor uw specifieke klus.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen