Hoe egaliseer ik een vloer?

Als u een zwevende vloer wil gaan aanleggen in uw huis zult u de vloer in eerste instantie in veel gevallen moeten egaliseren. Dat kan op meerdere manieren en er zijn diverse materialen voor in de handel verkrijgbaar. We keken voor u naar de materialen die er verkrijgbaar zijn en daarnaast keken we naar de werkwijze bij het aanbrengen van deze materialen.

Kies voor u begint het juiste materiaal

Voor het egaliseren van een vloer kunt u het beste een zelfnivellerend egalisatiemortel kiezen. Dit is een materiaal wat vanzelf gelijktrekt na het aanbrengen ervan. De vloer zal dus altijd van onregelmatig naar glad en recht veranderen. Er zijn meerdere soorten egalisatiemortel in de handel. We hebben de soorten voor u toegelicht.

  • Een vloer die naderhand onbedekt blijft. Gaat u een vloer egaliseren om die vervolgens onbedekt te laten, dan kiest u voor een egalisatie-zichtvloer mortel. Dit is een materiaal waarmee u een vloer kunt aanbrengen met een dikte van 4 tot 30 millimeter.
  • Een vloer op een betonnen of steen achtige ondergrond. In dit geval kiest u voor een gewone egalisatie mortel. Deze kan worden gebruikt voor een vloer tussen 1 en 30 millimeter dikte.
  • Een vloer van hout als ondergrond. Daarbij gebruikt u een vezel versterkte egalisatiemortel. U kunt een vloer aanbrengen met een laagdikte tussen 5 en 50 millimeter.

Welke materialen heeft u nodig voor de klus

  • Cement. Het gaat in dit geval om snelcement
  • Geschikte schroeven
  • Spaanplaat
  • Een mortel voor egaliseren
  • Een middel om schoon te maken
  • Een boormachine
  • Een mixer voor beton
  • Een bezem voor binnengebruik
  • Een paar werkhandschoenen
  • Een kuip voor de specie
  • Een spackspatel
  • Een primer voor de vloer
  • Een kwast, liefst een blokkwast.

Stap 1: de vloer voorbereiden

Wanneer u een vloer gaat egaliseren zult u eerst de diepste scheuren in de vloer moeten opvullen. Dat doet u met behulp van snelcement. U smeert vervolgens tegen de zuigende werking van de vloer een primer op de vloer. Voor deze stap maakt u gebruik van de blokkwast. U kunt er ook een zachte bezem voor gebruiken.

Tip: let hierop bij snelcement

Snelcement is een materiaal wat al in een paar minuten zal uitharden. Het is dan ook zaak dat u het in een kleine hoeveelheid tegelijk klaarmaakt. Het materiaal is redelijk agressief waardoor werkhandschoenen van rubber geen overbodige luxe zijn. Denkt u er ook aan dat u uw kleding afschermt tijdens deze werkzaamheden of dat u een overall draagt tijdens de klus.

Stap 2: het stabiel maken van een houten vloer

In het geval van een houten vloer zult u deze eerst stabiel moeten maken. Dat doet u door allereerst alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden te verwijderen. De vloerdelen die bewegen zet u vast met behulp van de extra schroeven. Daarna brengt u een toplaag aan die bestaat uit spaanplaat met een dikte van 12 millimeter. De platen worden in een halfsteensverband gelegd en om de 30 centimeter zet u de platen met verzonken schroeven vast. Een halfsteensverband houdt in dat iedere plaat in dit geval verspringt waardoor de planken niet recht naast elkaar liggen. Kieren in het spaanplaat kunt u met snelcement wegwerken en u strijkt de platen daarna met een vloerprimer voor.

Stap 3: Het aanmaken van de egalisatiemortel

In de speciekuip maakt u de egalisatiemortel aan. U gebruikt hiervoor exact de verhoudingen die zijn aangegeven op de verpakking van het materiaal. U giet voor deze klus eerst het water in de speciekuip en pas daarna voegt u de mortel toe. De specie zal dun blijven, maar dit hoort zo. Met de mixer mengt u het mengsel door en daardoor voorkomt u dat er klontjes in het materiaal blijven zitten.

Stap 4: de egalisatiemortel uitgieten over uw vloer

Giet vanuit de speciebak het middel over uw vloer uit. Daarbij kunt u het beste in banen werken want dan komt u overal gemakkelijk bij. Het cement is vloeibaar en dun van structuur waardoor het gelijkmatig zal uitvloeien.

Tip: het uitvloeien van het cement bevorderen

Als u het uitvloeien van het cement wil bevorderen doet u dat met een brede spackspatel of een spackmes. Dit is een breed plamuurmes wat gemaakt is van rvs. Daardoor zullen er in uw vloer geen roestvormende metaaldeeltjes achterblijven. De hoekjes moeten goed opgevuld zijn. Indien mogelijk brengt u meerdere lagen egalisatiecement over elkaar heen aan. De eerste laag moet gedurende 24 uur kunnen drogen voor u de tweede laag aanbrengt. Na de klus maakt u gelijk uw gereedschap schoon en droog. Dit doet u gewoon met water en een schoonmaakmiddel.

Bekijk ook: gietvloer aanleggen

Een vloer laten egaliseren

Ziet u het niet zitten om zelf uw vloer te egaliseren dan kunt u de klus ook uit handen geven. In dat geval vraagt u eerst offertes op. Zo weet u zeker dat u voor deze klus niet teveel zult gaan betalen. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen