Douchebak plaatsen: hoe doe je dat?

Bent u een handige klusser en wilt u in uw badkamer aan de gang? Dan kan het zijn dat u een douchebak moet gaan plaatsen. Dit is in principe gemakkelijk zelf te doen, vooral als het een douchebak van kunststof is. Let er van tevoren op dat u de juiste douchebak aanschaft, dus dat deze de juiste afmetingen heeft, een passende vorm en ook een geschikte instaphoogte. Heeft u dit voor elkaar, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken en zelf uw douchebak installeren.

Wat heeft u nodig?

Een goede voorbereiding is essentieel en dat begint bij een bezoek aan de bouwmarkt. Gebruikt u dan de onderstaande boodschappenlijst met benodigdheden en de bijbehorende gemiddelde prijzen die we voor u hebben opgesteld.

Materialen Prijs Gereedschap Prijs
Douchebak €200 per stuk Boormachine €200
Blokkenlijm €7 per zak Hamer €10
Gasbetonblokken €2 per stuk Kitpistool €10
PVC lijm €6 per pot Steenboor €10
Sanitairkit €7 per stuk Tegelsnijder €40
Schuurpapier €2 Waterpas €15
Tegellijm €1 per kilo Voegrubber €3
Tegels €30 per m2 Spons €1,50
Tegel-paskruisjes Houtboor €5
Voegmiddel €1 per kilo Lijmkam €2
Vuren balkjes 50 x 50 mm €4 per stuk
Magneetsluitingen x2 €4

Tip: koop van uw materialen wat extra in, zodat u niet zonder komt te zitten. Onaangebroken verpakkingen levert u gewoon weer in bij de bouwmarkt. Doet u dit binnen 30 dagen, dan krijgt u uw geld weer terug.

Stap 1: de vuren balkjes plaatsen

Begin met het aftekenen van de douchebak op de muren. Zorg ervoor dat uw lijnen waterpas zijn en dat ze op exact de juiste hoogte aanwezig zijn. Met de houtboor boort u een aantal gaatjes in de balkjes en vervolgens in de muur. U gebruikt spijkerpluggen om de balkjes exact onder de getekende lijn tegen de muur te bevestigen.

Stap 2: de gasbetonnen muurtjes plaatsen

Vervolgens plaatst u de douchebak op de plek waar deze moet komen en tekent u de omtrek exact af op de vloer. Dit vertelt u waar het gasbetonnen muurtje moet komen. Zorg er eerst voor dat u de schroefpootjes van de douchebak goed instelt en dat deze waterpas is. Plaats de gasbetonblokken met blokkenlijm op de juiste plaats. Controleer daarna of u ze waterpas en recht heeft geplaatst en of ze op dezelfde hoogte zijn als de balkjes.

Tip: als u op een later tijdstip nog onder uw douchebak wilt kunnen komen, dan maakt u in het gasbetonnen muurtje nu ruimte voor een serviceluik. Doe dit ter hoogte van de afvoer, want dat is de plek waar u toegang toe moet kunnen hebben, ook als de douchebak is geplaatst.

Stap 3: de douchebak plaatsen en aansluiten

Gebruik de sanitairkit en breng deze aan op de bovenkant van de balkjes en de betonblokken. Laat de douchebak vervolgens rustig zakken op de bestemde plek. Nu kunt u ook de sifon aansluiten en de afvoer vastlijmen.

Stap 4: het serviceluik plaatsen

Het serviceluik maakt u vervolgens zelf. Breng een frame van latjes aan in het gat dat u in de betonblokken heeft achtergelaten. Gipsblokkenspijkers zijn daar het beste voor. Aan de binnenkant van dit frame brengt u vervolgens een magneetsluiting aan. Bevestig de metalen plaatjes van de magneetsluitingen aan op een multiplexplaatje dat u op maat heeft gezaagd. U kunt het luikje nu gemakkelijk op zijn plaats klikken.

Stap 5: tegelen

Nu kunt u de gasbetonnen blokken voorzien van tegels. Hier kunt u het volgende stappenplan voor gebruiken.

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en vlak is. Als het goed is heeft u er zorg voor gedragen dat de gasbetonblokken loodrecht zijn geplaatst.
  2. Pak de tegellijm en breng dit stevig aan tegen de muur. Gebruik hier een lijmkam voor en breng dit aan met horizontale banen. Lijm droogt snel, dus breng niet te veel aan.
  3. De eerste tegel brengt u aan in de hoek tussen de muur en de vloer. Op de hoeken van de tegel legt u een voegkruisje en u drukt deze in de lijm. Controleer dat deze tegel waterpas is.
  4. Nu kunt u de volgende tegel aanbrengen. Zorg ervoor dat deze strak tegen het voegkruisje aangebracht is. Heeft u wat lijm gemorst? Maak dit dan direct schoon met een natte spons. Zo gaat u verder totdat alle tegels en voegkruisjes netjes zijn geplaatst. Eventueel brengt u de tegels op maat met een tegelsnijder.
  5. Na 24 uur is de tegellijm gedroogd en kunt u gaan voegen. U maakt de tegels schoon en brengt het voegmiddel aan met een spaan. Dit moet snel gebeuren, want ook voegmiddel droogt erg snel. De voegkruisjes kunt u gewoon laten zitten. Naderhand verwijdert u het overtollige voegmiddel met een vochtige spons.
  6. Laat alles goed drogen.

Stap 6: afkitten en afwerken

Vervolgens kit u de randen van de douchebak goed af. Als alles droog is, is uw douchebak geplaatst en kunt u verder met het ophangen van het douchegordijn, de douchewand en de douche zelf.

Vergelijk offertes

Met onze vergelijkingstool kunt u een aantal offertes aanvragen voor allerlei werkzaamheden in en rondom uw woning. Zo vindt u ongetwijfeld de laagste prijs en de meest bekwame vakman.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen