Hoe doe je zelf je tuin ontwerpen? Een lijst met tips

Het is juni 2021 en we stevenen met ons allen langzaam op die langverwachte zomer af. Het weer heeft een ommezwaai gemaakt en eindelijk zie je mensen weer langzaam het gazon bij trimmen en de tuin bijwerken. Je hebt zelf ook een tuin, die zijn beste tijd gehad heeft. Je besluit kortom om een nieuwe tuin te ontwerpen. Met deze tips doe je dit eenvoudigweg zelf.

De trends van dit jaar

Als je toch al van plan bent om je tuin volledig te vernieuwen, dan is het leuk om eens te kijken naar de tuintrends van 2021 om ideeën op te doen. Deze laten zich prima in een woord samenvatten: kleurrijk. Je vindt er warme terracotta kleuren, maar ook knalgroen, grijstinten en natureltinten. Tevens vind je steeds meer organische vormen terug in de tuinen, die rust creëren door hun natuurlijke materialen, zachte texturen en warme tinten. Strakke lijnen zijn verleden tijd en zijn vervangen door kronkelende tuinpaadjes en ronde borders. Sommige tuinen worden juist gekenmerkt door biodiversiteit. Er is een evenwicht tussen beplanting en bestrating in de tuin. Wel vinden er dus meerdere planten, bomen en struiken hun plekje binnen een tuin. Duurzaamheid is echter belangrijker dan ooit en dit vind je ook in de tuinen terug door middel van natuurlijke materialen, een goed watermanagement en duurzame buitenverlichting.

Papier? Check. Pen? Check.

De eerste stap van het creëren van een nieuwe tuin is ouderwets zelf wat ideeën neer te pennen. Maak een lijst met wensen die je nieuwe tuin moet hebben en noteer die direct voor je iets vergeet. In deze fase is het nog niet van belang wat gerealiseerd kan worden of niet. Schrijf gewoon door tot je geen nieuwe inspiratie meer hebt. Laat deze lijst even liggen en schrijf de komende dagen nog ideeën erbij die bij je opkomen. Deze lijst zal je basis vormen.

Volledigheid van je verlanglijst

Het kan zo zijn dat je een lijstje gemaakt hebt, maar er dan in een later stadium pas achter komt dat je iets cruciaals vergeten bent. Daarom volgt hieronder een lijstje van zaken waaraan je gedacht moet hebben:

  • Opbergruimte voor tuinspullen
  • Kindvriendelijke tuin?
  • Waar berg je containers op?
  • Groot terras
  • Overdekt terras
  • Privacy
  • Speelruimte kinderen of huisdieren
  • Parkeerplaats twee auto’s zonder dat deze te dicht op elkaar staan
  • Bestrating
  • Gazon aanwezig?
  • Planten aanwezig?
  • Watermanagement

Inspiratie opdoen

Na je wenslijst neergepend te hebben, wend je je tot tuinbladen of Pinterest om inspiratie op te doen. Knip de interessante foto’s uit of maak een inspiratiebord op Pinterest aan en schrijf er kort onder wat je heeft aangetrokken aan de foto’s. Het gaat hierbij echt om te kijken wat jij mooi vindt; nog niet zozeer om de daadwerkelijke samenstelling van je nieuwe tuin.

Welke stijl?

Ook een tuin heeft een stijl naast je interieur. Welke tuinstijl vind jij mooi? Ga je voor een stijl of een combinatie van stijlen? Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin om te toveren tot een verlengde van de woningstijl, maar dit hoeft niet. Leg je stijl naast je inspiratiefoto’s en kijk dan al wat van je foto’s afvalt.

Maak een inventarisatie

Je moet een ontwerp met afmetingen maken om tot een nieuw tuinplan te komen. Maak daarom een simpele plattegrond van de ondergrond met kavelgrenzen en de plek van je woning. Teken ramen en deuren in. Geef ook aan welke reeds bestaande elementen je wil behouden. Meet alles op en verwerk afmetingen erbij.

Concept maken

Nu ga je schetsen maken van hoe je wil dat je tuin komt uit te zien. Een aanrader is om te werken met kalkpapier, omdat je dit over je plattegrond kunt leggen en je elementen zo precies kunt intekenen met de maten erbij.

Budget vaststellen

Voor het realiseren van je nieuwe tuin heb je niet een oneindig geldpotje, dus stel vast hoeveel geld je kwijt wil zijn aan je nieuwe tuin. Met een budget kun je doelgericht gaan ontwerpen en ga je toewerken naar een haalbaar tuinplan.

Schetsontwerp maken

Dit is een cruciale fase in je tuinontwerp, want hier maak je een definitieve schets met zaken die uiteindelijk uitgevoerd gaan worden. Het is dus het definitieve ontwerp waarin alle wensen, inzichten en ideeën de revue passeren.

Voorwerken

Dit is de fase waarop je eindelijk aan de slag kunt gaan door voorbereidend werk te verrichten. Alle materialen die je schetsontwerp niet gehaald hebben, verwijder je. Ook vegetatie, die je niet meer zult gebruiken, kun je weghalen en afvoeren. Het is raadzaam om dit werk met machines te doen, want handmatig kost je dit ontzettend veel tijd.

Tuin uitzetten

Nu je tuin omgetoverd is tot een grote zandhoop kun je beginnen met het uitzetten van je tuin. Dit doe je met meetband, laser, piketten en touwen. Je gebruikt hiervoor je schetsontwerp met alle onderdelen en afmetingen die in je nieuwe tuin moeten komen.

De aanleg van je nieuwe tuin

Na het voorbereidende werk kun je eindelijk aan de slag met de aanleg van je nieuwe tuin. De vegetatie wordt geplaatst. De paden worden bestraat. Je veranda of terras wordt aangelegd. Het is een fysiek zware fase, maar houd je einddoel goed voor ogen: als je nu volhoudt, dan kun je dadelijk genieten van een wijntje of biertje in een gloednieuwe tuin.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons