Hoe bouw ik een tuinhuis?

Een tuinhuis is een gewild object. Veel mensen schaffen een tuinhuis aan om er bepaalde zaken in op te bergen die je niet iedere dag nodig hebt. U kunt dergelijke pakketten bij de bouwmarkt aanschaffen. Het plaatsen van een tuinhuis is een klus die u goed moet voorbereiden. We maakten voor u een stappenplan om u hier gemakkelijk doorheen te loodsen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Materialen die u nodig heeft voor de klus

  • Een bouwpakket voor een tuinhuis
  • Bouwfolie
  • Een lat
  • Een tacker met brede nieten
  • Hoeksteunen en RVS steunen
  • Een rubberen hamer
  • Een boorhamer
  • Een betonboor
  • Een rolmaat
  • Een waterpas en een bezem

Stap 1: Mag u zomaar een tuinhuis plaatsen

Een tuinhuis mag u aan de achterkant van uw woning doorgaans gewoon plaatsen. Zolang het niet vanaf de straatkant zichtbaar is, is er niets aan de hand. Het wordt een ander verhaal wanneer het tuinhuis aan de zijkant of de voorkant van uw woning wordt geplaatst. Dan heeft u in een aantal gevallen een vergunning nodig. Voor dat u een tuinhuis gaat plaatsen doet u er dan ook altijd verstandig aan om bij de gemeente naar deze regels te informeren.

Stap 2: Maak de ondergrond voor uw tuinhuis schoon

De ondergrond van uw tuinhuis zult u eerst moeten prepareren voor u het tuinhuis kunt gaan plaatsen. Dat doet u door de tuintegels schoon te maken. Dat kunt u met de borstel of met de hogedruk reiniger doen. Wanneer u dit heeft gedaan kunt u verder gaan met de bouw van uw tuinhuis. U plaatst een stuk folie op de grond waar u het tuinhuis gaat bouwen.

Tip: maak de ondergrond waterpas

De ondergrond moet u geheel waterpas maken voor u het tuinhuis kunt gaan plaatsen. Dit kunt u gemakkelijk controleren met een waterpas of een touw wat u aan een stokje vastmaakt. Op die manier weet u zeker dat u op een rechte ondergrond gaat bouwen.

Stap 3: Leg de onderkant van het frame uit

De onderste wandbalklaag legt u nu uit. Deze moet exact haaks komen te liggen. Om te kijken of dit ook echt zo is meet u de beide diagonalen op. Deze moeten exact gelijk zijn voor u het tuinhuis verder gaat bouwen.

Stap 4: Maak de onderste wandbalken vast

Dit doet u door de balken aan de tegels vast te maken met de boormachine en betonboren. U gebruikt hiervoor schroeven en pluggen. Deze zijn doorgaans meegeleverd. Mochten ze niet geschikt zijn voor uw tuin dan dient u deze zelf nog extra bij te kopen.

Stap 5: Plaats de eerste wandbalklagen

De eerste wandbalklagen bevestigt u om en om en u werkt daarbij de hele laag af voor u met de nieuwe plaatst. Zorg ervoor dat de balken goed op elkaar aansluiten. Met de rubberhamer zorgt u hiervoor. Leg een stukje hout tussen de rubberhamer en de wandbalken in om te voorkomen dat u afdrukken van de hamer in de wandbalken terugziet. Een rubberhamer zal namelijk altijd wat sporen achterlaten.

Stap 6: Plaats de deur

nadat u vier lagen heeft afgewerkt is het tijd om de deur te plaatsen. De metalen strip monteert u pas naderhand op de bodem waar de deur komt te zitten. In de wandbalken zit een uitsparing waarin u de deur kunt plaatsen. De deur van een tuinhuisje is doorgaans voorzien van een valraam. Dit moet zo worden geplaatst dat het gelijk valt met het raamkozijn in uw huisje.

Stap 7: Werk door tot de gevelpunten

Wanneer u de voorgaande stappen hebt doorlopen plaatst u de verdere wandbalken tot u aan de gevelpunten bent toegekomen. De planken zijn doorgaans genummerd.

Tip: maak stapels voor u aan het werk gaat

Zijn de wandbalken genummerd, dan is het prettig wanneer u deze in de juiste volgorde neerlegt voor u aan de klus begint. Op die manier hoeft u niet steeds te zoeken naar de juiste wandbalk. U kunt op die manier sneller doorwerken tijdens de bouw.

Stap 8: Plaats de gevelpunten

De gevelpunten dient u nog niet gelijk helemaal vast te slaan bij de montage. De gordingen plaatst u in de uitsparingen die in de gevelpunten zijn aangebracht. Gordingen zijn de horizontale balken die voor het dak een dragende constructie zijn. Zorg ervoor dat de dakgording op alle punten gelijk ligt vergeleken met de bovenkant. Op het moment dat u alsnog wat ruimte houdt tussen de inkeping op het dak en de gording vult u dit op. U kunt daar een klein stukje resthoud of wat kneedbaar hout voor gebruiken. Het geheel moet in elk geval goed aansluiten.

Stap 9: Het dak monteren

Voordat u hieraan begint plaatst u eerst een tijdelijke lat onderaan het dakbeschot. Dit is die plek die zich bevindt tussen de constructie van het dak en het dakleer. Dit is een lat die dient om de planken niet te laten wegglijden. De dakplanken zet u nu vast. Op iedere gording zet u een plank met twee spijkers stevig vast om een stabiel dak te bouwen.

Stap 10: de dakvoetlijst

Deze maakt u stevig vast aan de onderkant van het dakbeschot. Het dakleer wat is meegeleverd buigt u er overheen. Sla deze fase niet over; het dak zal in dat geval gaan lekken bij een regenbui.

Stap 11: Monteer het dakleer

Dit monteert u met behulp van de tacker. U plaatst er brede nieten in De gevellijsten plaatst u aan de voor en achterkant van de gordingen. Na het verrichten van deze klus kunt u het tuinhuis gaan gebruiken.

Als u er niet zelf uitkomt

Het bouwen van een prefab tuinhuis klinkt als een eenvoudige klus. Toch kan het in de praktijk behoorlijk tegenvallen. Wanneer u tegen de klus opziet of wanneer u de constructie niet goed kunt maken schakelt u de hulp van een vakman in. Met de onderstaande button vraagt u gelijk meerdere offertes op die u kunt vergelijken. Het levert u een behoorlijk voordeel op het arbeidsloon op.

Tip: werk het tuinhuis af voor een duurzaam effect

Een tuinhuis of serre kunt u afwerken met een beits die ervoor zorgt dat het hout veel langer mooi blijft. Beits is er in een dekkende vorm maar ook in een transparante vorm.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen