Hoe boor ik een gat in de muur?

Iedereen moet wel eens een gat in de muur boren. Misschien wilt u planken ophangen of een gordijnrails aanbrengen. Gaten boren in de muur is niet moeilijk, maar u heeft hier de juiste materialen, het juiste gereedschap en de juiste kennis voor nodig. Bent u dit van plan, dan kunt u het onderste stappenplan gebruiken om alles voorspoedig te laten verlopen. Het betreft hier muren van steen of beton.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u mogelijk een bezoek moeten brengen aan een lokale bouwmarkt. Bent u iemand die wel vaker klust in huis, dan heeft u de gereedschappen mogelijk al, maar een beginnende doe-het-zelver zal een paar investeringen moeten doen. Het goede nieuws is dat dit allemaal materialen en gereedschappen zijn die u in de toekomst ongetwijfeld weer nodig zal hebben. Hier vindt u een lijst, inclusief de prijs, met mogelijke benodigdheden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Pluggen €3 voor 50 (Accu/klop) boormachine €100
Schroeven €15 (assortiment 550 stuks) Boorhamer €125
Boorkoppen (steen/beton) €10 per set
Potlood €1
Stift watervast €2
Rolmaat €15
Waterpas €20

Stap 1: de plek van het gat bepalen en markeren

Gebruik een rolmaat en bepaal waar het gat moet komen. Gaat u meerdere gaten op een rij boren, dan heeft u een waterpas nodig om te zorgen dat deze loodrecht zijn. Markeer de positie van het gat met een potlood of stift.

Stap 2: bepalen wat het materiaal is van uw muur

Het is erg belangrijk dat u de juiste boor gebruikt voor uw muur. En dat wordt bepaald door het materiaal waarvan uw muur gemaakt is. Bestaat deze uit beton, dan heeft u een betonboor nodig en bestaat deze uit steen, dan pakt u een steenboor. Er zijn overigens ook boorkoppen voor gebruik in hout, metaal en andere materialen.

Stap 3: de juiste boor uitkiezen

Het is de bedoeling dat uw plug netjes past in het daarvoor aangebrachte boorgat. Daarom kiest u de boor die aansluit bij de afmetingen van de plug. De maat moet dus hetzelfde zijn. Vaak is dit 6, 8 of 10 millimeter, maar groter is ook zeker mogelijk. Gaat u in een betonnen muur boren, dan heeft u een boorhamer nodig.

Stap 4: de diepte bepalen en markeren

Bekijk de lengte van de plug. Dit is tegelijkertijd de diepte van het gat dat u moet bereiken. Het is dan handig om de boor naast de plug te leggen en bijvoorbeeld een plakbandje op de boorkop te plakken als deze erg lang is. Zo weet u zeker dat u niet te diep zal boren.

Tip: bij nieuwere klopboormachines kunt u de diepte van het boorgat vaak instellen. Dit wordt een diepteaanslag genoemd en is erg handig. Als u een boor aanschaft, kijk daar dan naar.

Stap 5: het gat boren

Nu kunt u overgaan tot het boren van het gat. Het is belangrijk dat u de boor stil houdt en zo recht mogelijk boort. Begin rustig en als er zich een gat begint te vormen gaat u sneller boren. Wilt u erg brede gaten boren, dan is het verstandiger om met een kleinere boorkop voor te boren en vervolgens met de juiste maat het gat te vergroten. Gaat u grote gaten maken, bijvoorbeeld voor een stopcontact, dan kunt u een gatenzaag gebruiken.

Zelf doen of uitbesteden?

Gaten boren is dus zeker niet moeilijk, maar u moet er wel engszins gevoel voor krijgen. De eerste paar keren dat u zich hieraan waagt kunt u dus een fout maken. Hoe vaker u boort, hoe gemakkelijker het wordt en hoe handiger u erin wordt. Er zijn verschillende redenen waarom u de klus toch mogelijk zou willen uitbesteden, bijvoorbeeld omdat u niet wilt investeren in gereedschap omdat u denkt dat u dat in de toekomst toch niet meer zal gebruiken. Of simpelweg omdat u wilt dat het goed gebeurt en u geen plannen hebt om een doe-het-zelf hobby te beginnen. Gaat u een klusjesman inschakelen voor het boren van uw gaten, geef deze dan direct alle klussen in huis die u wilt laten uitvoeren. U bent er dan in één keer van af, u krijgt een betere prijs en de klusjesman hoeft niet voor een klein klusje op stap te gaan.

Gereedschappen huren

Een andere optie die u heeft is om gereedschap te huren bij een bouwmarkt. Dit is vaak niet duur en het geeft u de kans om te bepalen of u hiervoor bent weggelegd. Bevalt het en vindt u het leuk om zelf in huis aan het werk te zijn, dan kunt u alsnog investeren in een boormachine. Voor het huren van een boormachine betaalt u per halve dag, per dag, per weekend of per week. De prijzen voor verschillende apparaten vindt u in de onderstaande tabel.

Apparaat Per ½ dag Per dag Per weekend Per week
Diamantboormachine €45 €55 €80 €135
Klopboormachine €14 €17 €25 €43
Boorhamer €15 €19 €18 €47

Vergelijk offertes

Wilt u weten hoeveel een klusjesman zou vragen voor het uitvoeren van de werkzaamheden bij u thuis? Dan kunt u bij ons vrijblijvend offertes opvragen bij een aantal vakmensen uit uw omgeving. Vul uw benodigdheden in in onze vergelijkingstool en u ontvangt snel alle financiële informatie die u nodig heeft. Met deze offertes kiest u de beste prijs en de beste persoon voor de klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen