KlussenKlussen

Hoe boor ik een gat in de muur?

Iedereen moet wel eens een gat in de muur boren. Misschien wilt u planken ophangen of een gordijnrails aanbrengen. Gaten boren in de muur is niet moeilijk, maar u heeft hier de juiste materialen, het juiste gereedschap en de juiste kennis voor nodig. Bent u dit van plan, dan kunt u het onderste stappenplan gebruiken om alles voorspoedig te laten verlopen. Het betreft hier muren van steen of beton.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u mogelijk een bezoek moeten brengen aan een lokale bouwmarkt. Bent u iemand die wel vaker klust in huis, dan heeft u de gereedschappen mogelijk al, maar een beginnende doe-het-zelver zal een paar investeringen moeten doen. Het goede nieuws is dat dit allemaal materialen en gereedschappen zijn die u in de toekomst ongetwijfeld weer nodig zal hebben. Hier vindt u een lijst, inclusief de prijs, met mogelijke benodigdheden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Pluggen €3 voor 50 (Accu/klop) boormachine €100
Schroeven €15 (assortiment 550 stuks) Boorhamer €125
Boorkoppen (steen/beton) €10 per set
Potlood €1
Stift watervast €2
Rolmaat €15
Waterpas €20

Stap 1: de plek van het gat bepalen en markeren

Gebruik een rolmaat en bepaal waar het gat moet komen. Gaat u meerdere gaten op een rij boren, dan heeft u een waterpas nodig om te zorgen dat deze loodrecht zijn. Markeer de positie van het gat met een potlood of stift.

Stap 2: bepalen wat het materiaal is van uw muur

Het is erg belangrijk dat u de juiste boor gebruikt voor uw muur. En dat wordt bepaald door het materiaal waarvan uw muur gemaakt is. Bestaat deze uit beton, dan heeft u een betonboor nodig en bestaat deze uit steen, dan pakt u een steenboor. Er zijn overigens ook boorkoppen voor gebruik in hout, metaal en andere materialen.

Stap 3: de juiste boor uitkiezen

Het is de bedoeling dat uw plug netjes past in het daarvoor aangebrachte boorgat. Daarom kiest u de boor die aansluit bij de afmetingen van de plug. De maat moet dus hetzelfde zijn. Vaak is dit 6, 8 of 10 millimeter, maar groter is ook zeker mogelijk. Gaat u in een betonnen muur boren, dan heeft u een boorhamer nodig.

Stap 4: de diepte bepalen en markeren

Bekijk de lengte van de plug. Dit is tegelijkertijd de diepte van het gat dat u moet bereiken. Het is dan handig om de boor naast de plug te leggen en bijvoorbeeld een plakbandje op de boorkop te plakken als deze erg lang is. Zo weet u zeker dat u niet te diep zal boren.

Tip: bij nieuwere klopboormachines kunt u de diepte van het boorgat vaak instellen. Dit wordt een diepteaanslag genoemd en is erg handig. Als u een boor aanschaft, kijk daar dan naar.

Stap 5: het gat boren

Nu kunt u overgaan tot het boren van het gat. Het is belangrijk dat u de boor stil houdt en zo recht mogelijk boort. Begin rustig en als er zich een gat begint te vormen gaat u sneller boren. Wilt u erg brede gaten boren, dan is het verstandiger om met een kleinere boorkop voor te boren en vervolgens met de juiste maat het gat te vergroten. Gaat u grote gaten maken, bijvoorbeeld voor een stopcontact, dan kunt u een gatenzaag gebruiken.

Zelf doen of uitbesteden?

Gaten boren is dus zeker niet moeilijk, maar u moet er wel engszins gevoel voor krijgen. De eerste paar keren dat u zich hieraan waagt kunt u dus een fout maken. Hoe vaker u boort, hoe gemakkelijker het wordt en hoe handiger u erin wordt. Er zijn verschillende redenen waarom u de klus toch mogelijk zou willen uitbesteden, bijvoorbeeld omdat u niet wilt investeren in gereedschap omdat u denkt dat u dat in de toekomst toch niet meer zal gebruiken. Of simpelweg omdat u wilt dat het goed gebeurt en u geen plannen hebt om een doe-het-zelf hobby te beginnen. Gaat u een klusjesman inschakelen voor het boren van uw gaten, geef deze dan direct alle klussen in huis die u wilt laten uitvoeren. U bent er dan in één keer van af, u krijgt een betere prijs en de klusjesman hoeft niet voor een klein klusje op stap te gaan.

Gereedschappen huren

Een andere optie die u heeft is om gereedschap te huren bij een bouwmarkt. Dit is vaak niet duur en het geeft u de kans om te bepalen of u hiervoor bent weggelegd. Bevalt het en vindt u het leuk om zelf in huis aan het werk te zijn, dan kunt u alsnog investeren in een boormachine. Voor het huren van een boormachine betaalt u per halve dag, per dag, per weekend of per week. De prijzen voor verschillende apparaten vindt u in de onderstaande tabel.

Apparaat Per ½ dag Per dag Per weekend Per week
Diamantboormachine €45 €55 €80 €135
Klopboormachine €14 €17 €25 €43
Boorhamer €15 €19 €18 €47

Vergelijk offertes

Wilt u weten hoeveel een klusjesman zou vragen voor het uitvoeren van de werkzaamheden bij u thuis? Dan kunt u bij ons vrijblijvend offertes opvragen bij een aantal vakmensen uit uw omgeving. Vul uw benodigdheden in in onze vergelijkingstool en u ontvangt snel alle financiële informatie die u nodig heeft. Met deze offertes kiest u de beste prijs en de beste persoon voor de klus.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen