KlussenKlussen

Hoe betegel ik vloeren?

Tegelvloeren zijn sterk, hygiënisch en waterbestendig. Daarnaast zijn ze goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het is dan ook niet vreemd dat u tegelvloeren veel terugvindt in badkamers en keukens. Ook een woonkamer kan er schitterend uitzien met een mooie natuurstenen tegelvloer, bijvoorbeeld. Hier vindt u een stappenplan voor het betegelen van uw vloeren, zodat u dit ook zelf kunt doen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Er zijn enkele materialen en gereedschappen die u nodig heeft voor het betegelen van uw vloer. We hebben deze samengevat in de onderstaande tabel en hier de gemiddelde prijs bij geplaatst. Zo weet u alvast wat u kunt verwachten en wat u nodig heeft als u naar de bouwmarkt gaat.

Materiaal Prijs Gereedschappen Prijs
Vloertegels €40 per m2 Rolmaat €15
Spandraad €5 per rol Tegelzaag €60
Tegellijm €23 per 25 kg Tegelsnijtang €10
Staalspijkers €2 voor 100 Tegelkniptang €10
Voegmiddel €4,50 per 2 kg Vijl €11
Voegkruisjes €10 voor 100 Troffel €10
Egaline €7 voor 5 kg Spons €2
Rubberen spaan €6
Plamuurmes €5
Lijmkam €4
Profielaftaster €14

Tip: als u zeker wilt zijn dat u voldoende materialen ter beschikking heeft, koopt u beter wat te veel in dan te weinig. U kunt ongeopende verpakkingen gemakkelijk binnen 30 dagen retourneren en het is niet de bedoeling dat u tijdens de werkzaamheden zonder komt te zitten.

Stap 1: de vloer voorbereiden

Het is belangrijk dat u een schone en egale vloer heeft om op te werken. Zorg er dus voor dat u de huidige vloerbekleding verwijdert en de ondervloer mooi bloot legt. In sommige gevallen is het mogelijk om over de bestaande vloer heen te tegelen. Oneffenheden kunt u gemakkelijk wegwerken met egaline. Denk ook aan vloerisolatie.

Stap 2: een berekening maken

Meet de lengte en de breedte van uw vloer op en bereken hoeveel tegels u hier in kunt plaatsen. Uiteraard dient u dan niet te vergeten de voegen ook mee te rekenen. Probeer het zo uit te rekenen dat de randen die op maat gesneden moeten worden aan tegenovergestelde kanten even groot zijn.

Stap 3: spandraden plaatsen

Neem de afmetingen van de op maat te snijden tegels langs de rand, tel daar de breedte van de voeg bij op en span draden rondom de vloer op die afstand van de muur. U heeft nu het stuk afgebakend dat u met hele tegels wilt gaan betegelen. Zet de draden zorgvuldig vast met stalen spijkers. Als uw muren niet helemaal loodrecht zijn, dan volgt u de kant van de deur en zorgt u dat de spandraden daar exact haaks opstaan. Zo is de zichtlijn recht ook al zijn de muren dat niet helemaal.

Stap 4: beginnen met tegelen

Allereerst maakt u de tegellijm aan. U brengt het met een troffel evenredig aan op de vloer en u zorgt er dan voor dat u horizontale lijnen maakt in de lijm. U kunt ervan uitgaan dat tegellijm binnen 20 minuten droogt, dus vooral als u een beginner bent brengt u beter te weinig aan dan te veel.

Stap 5: de tegels leggen

De eerste tegel legt u netjes langs de spandraden en in de hoek. Op het hoekpunt brengt u een tegelkruisje aan en deze drukt u goed in de lijm. De volgende tegel plaatst u strak tegen het tegelkruisje en netjes langs uw spandraad aan. Druk de tegels goed aan en zorg dat ze op gelijke hoogte komen te liggen. Controleer ook regelmatig even of u nog loodrecht aan het werk bent. Overtollige lijmresten werkt u direct weg met een vochtige spons.

Tip: als u tegels uit verschillende dozen door elkaar heen pakt, dan vallen kleurverschillen minder op.

Stap 6: tegels op maat maken

Tijdens het leggen kan het zijn dat u een afvoer tegenkomt of dat u bij de randen bent aanbeland. U heeft dan een aantal gereedschappen tot uw beschikking waarmee u de tegels gemakkelijk op maat kunt maken.

  • Tegelsnijmachine: een tegelsnijmachine maakt een kleine kras in het glazuur van de tegel waarna u deze kunt afbreken. Aangezien tegelsnijmachines vrij duur zijn en u niet elke dag tegels legt, kunt u deze ook huren bij de bouwmarkt. Deze machine heeft u nodig om de tegels van de randen te maken. Leg ze dan altijd met de afgesneden rand naar buiten.
  • Profielaftaster: een profielaftaster is een mal waarmee u een bepaalde vorm kunt overnemen, bijvoorbeeld van de verwarmingsleidingen. Deze tekent u vervolgens probleemloos af op de tegel. De vorm knipt of zaagt u uit met een tegelzaag of een tegelkniptang.
  • Tegelkniptang: als u hoekjes van de tegel wilt verwijderen of kleine stukjes wilt bijwerken, dan kunt u hier een tegelkniptang voor gebruiken. Deze tang ‘eet’ als het ware kleine hapjes van uw tegel af totdat deze de juiste vorm heeft. De rand vijlt u vervolgens bij voor een nette afwerking.
  • Tegelzaag: een tegelzaag is een figuurzaag voor tegels. U kunt hem gebruiken om gaten in de tegel aan te brengen voor een leiding of om figuren uit te zagen die u met de profielaftaster op de tegel heeft overgebracht.

Stap 7: voegmiddel aanbrengen

Minimaal 24 uur nadat u de tegelvloer heeft gelegd is de meeste tegellijm wel droog. Volg altijd de verpakking en als deze droogtijd verstreken is kunt u gaan voegen. Dit doet u door het voegmiddel met diagonale bewegingen over de vloer te bewegen met een rubberen spaan. Zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld zijn en dat u snel werkt. Voegmiddel droogt namelijk erg snel. Maak de tegels schoon met en vochtige spons zonder dat u het voegmiddel aantast. Nadat het voegmiddel is afgehard maakt u de tegels nogmaals schoon en uw vloer is klaar voor gebruik.

Tip: laat de voegkruisjes gewoon zitten tussen de tegels. Als u deze diep genoeg heeft aangedrukt zal u deze na het voegen niet meer zien.

Vergelijk offertes

Heeft u diensten voor een tegelzetter die u liever niet zelf uitvoert? Gebruik hier dan onze vergelijkingstool en ontvang snel een aantal offertes voor uw specifieke opdracht. Dit is ook voor andere werkzaamheden in en om het huis.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen