Hoe beits ik mijn schutting?

Als u een houten schutting heeft, dan kunt u de levensduur daarvan aanzienlijk verlengen door hem goed te onderhouden. Hout is zonder behandeling niet bijzonder goed bestand tegen de weersomstandigheden buiten en als u het beitst, dan beschermt u het tegen zonnestralen, neerslag, wind en temperatuurverschillen. Het beitsen van een schutting vergt veel voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn. Het bijgevoegde stappenplan kan u helpen bij het correct uitvoeren van deze klus.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor het beitsen van uw schutting heeft u niet veel nodig en u kunt dit allemaal gemakkelijk vinden bij de bouwmarkt. Raadpleeg daarom de onderstaande tabel en beoordeel zo wat u nog aan moet schaffen voor deze klus.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Ontvetter €10 voor 500 ml Schuurpapier €3 per rol
Groene aanslagreiniger €14 voor 500 ml Hogedrukreiniger €100
Tuinbeits €50 voor 2,5 l Spons €2
Kleine platte kwast €3
Blokkwast €5
Verfroller €4
Verfbakje €3
Afdekfolie €5
Zachte borstel €2
Schuurmachine €75

Tip: schaf altijd wat meer tuinbeits in dan u denkt nodig te hebben. Het kan goed zijn dat u meer lagen aan moet brengen dan gedacht of dat u een foutje heeft gemaakt in uw berekening. Het zou vervelend zijn als u tijdens het schilderen zonder zou komen te zitten en de werkzaamheden moet onderbreken om naar de bouwmarkt te gaan. Voor de nog gesloten verfblikken kunt u uw geld weer terugkrijgen als u deze op tijd retourneert.

Stap 1: de schutting schoonmaken

Voordat u kunt gaan schilderen moet u de schutting goed voorbereiden. Anders zal de beits niet goed hechten en kan deze uw schutting niet optimaal beschermen. Verwijder daarom eerst de groenaanslag met een groene aanslagreiniger. Heeft u dit niet, dan is een sopje met soda ook erg effectief.

Stap 2: de schutting ontvetten

Als u alle groenaanslag heeft kunnen verwijderen is het tijd om de schutting te ontvetten. Dit doet u met wat lauwwarm water waarin u een ontvetter heeft opgelost.

Stap 3: de hogedrukreiniger gebruiken

Nu kunt u de schutting afspoelen en goed schoonmaken met een hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat deze op de spray stand staat en dat u geen harde straal gebruikt. Anders kan de straal afdrukken achterlaten en deze kunt u dan altijd blijven zien, ook na het beitsen. Laat de schone schutting goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 4: schuren

Voor de beste hechting is het goed om de schutting te schuren. Dit doet u het gemakkelijkste met een schuurmachine en met een middelgrof schuurpapier (zoals korrel 120). Schuur altijd in de richting van de houtnerf, anders kan het hout gaan splinteren. Verwijder alle stof met een borstel.

Stap 5: folie neerleggen

Pak uw afdekfolie en plaats dit op de grond. Dit kan spetters opvangen en het geeft u een plek om uw gereedschappen neer te leggen. Leg het folie vast met stenen, zodat het niet kan opwaaien.

Stap 6: beitsen

Roer de beits goed door voordat u gaat schilderen. Doe een beetje beits in een verfbakje, pak een kleine kwast en begin bij de randen. De grote oppervlakten verft u met de blokkwast of roller. Laat de beits goed drogen en raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing op uw verfblik.

Tip: als u een schutting deelt met de buren, dan is het geen slecht idee om hen in te lichten van uw plannen. Het is namelijk mogelijk dat de beits ook bij hen zichtbaar wordt en daar zijn ze misschien niet zo blij mee. Eventueel kunt u de buren overhalen hun kant van de schutting ook te beitsen, voor een mooi geheel.

Stap 7: de kwasten tijdelijk opbergen

Als u van plan bent om een tweede laag aan te brengen, dan kunt u uw kwasten en rollers in aluminiumfolie wikkelen. Daarna plaatst u de ze in een luchtdichte zak en windt u tape om het handvat zodat er geen lucht naar binnen kan gaan. Op deze manier kunt u uw kwasten en rollers meerdere dagen bewaren, terwijl uw schutting droogt.

Stap 8: en tweede laag aanbrengen?

Het is vervolgens aan u om te bepalen of u een tweede beitslaag aan wilt brengen. Dit zal ook enigszins te maken hebben met het soort beits dat u heeft uitgekozen.

  • Dekkende beits: dekkende beits heeft vaak een tweede laag nodig voor een optimale dekking en een egaal resultaat. U kunt dit meestal pas na 18 uur overschilderen, dus let hier goed op.
  • Transparante beits: als u transparante beits gebruikt, dan zal een tweede laag een donkerdere kleur opleveren dan wanneer u één laag aanbrengt. Het is dus aan u om te bepalen welk effect u wilt bereiken. Let hier ook weer goed op de droogtijd en op wat het advies is met betrekking tot het overschilderen van de schutting.

Stap 9: afronden

Als u tevreden bent met het resultaat, dan kunt u al uw materialen en gereedschappen opruimen. Natte kwasten en verfresten brengt u naar het klein chemisch afval. Het is ook mogelijk om de kwasten te laten drogen en ze vervolgens bij het restafval te doen. Als u ze schoonmaakt kunt u ze een andere keer opnieuw gebruiken. Verf bergt u het beste op in een luchtdichte pot of container. Grote temperatuurverschillen zijn niet goed voor de verf. Uw schutting zal nu weer een aantal jaren de weersomstandigheden kunnen weerstaan.

Tip: als u de klus uit wilt besteden aan een schilder, huur dan een winterschilder in om dit te doen. Tijdens de maanden november tot en met maart kunt u dan grote kortingen krijgen, omdat het werk voor schilders dan veel moeilijker te vinden is. Tegenwoordig zijn er voldoende maatregelen te nemen waardoor buitenschilderwerk in de winter ook prima kan worden uitgevoerd.

Vergelijk offertes

Laat u het beitsen van uw schutting liever over aan een vakkundige schilder? Gebruik dan onze vergelijkingstool om hier offertes voor op te vragen en om het goedkoopste aanbod aan te wijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen