Gipsblokken Lijmen ( Muur Plaatsen )

Is er gezinsuitbreiding op komst of ben je toe aan een eigen hobbykamer? Wat de reden ook is, soms is het tijd om je woning van extra kamers te voorzien. Een extra kamer is gelukkig zo gemaakt. Een gipsblokken muur plaatsen en klaar is Kees! Maar wat zijn gipsblokken eigenlijk?En hoe kun je een gipsblokken muur het best plaatsen? Of kun je toch beter voor cellenbeton gaan? Of Ytong? Of gasbeton?

Gipsblokken of cellenbeton?


Een extra muur plaatsen om van één grote kamer twee kleinere kamers te maken, is iets wat je als doe-het-zelver gemakkelijk kunt doen. De vraag is alleen: ga je met gipsblokken of toch met cellenbeton aan de gang?
Beide materialen zijn namelijk geschikt en gemakkelijk om mee te werken. Het is vooral het doel van de muur en de eigenschappen waar deze aan moet voldoen die de doorslag geven voor gipsblokken of cellenbeton.

Gipsblokken

Met gipsblokken kun je snel en gemakkelijk een extra wand plaatsen. Gips is een licht materiaal en de blokken lijm je gemakkelijk als bakstenen op elkaar door middel van blokkenlijm (hierover meer in het stappenplan).
Let er wel op dat je met gipsblokken geen dragende muur kunt maken. Een gipsblokken muur kan bijvoorbeeld geen zware voorwerpen als een wastafel dragen. Ook is een muur van gipsblokken niet volledig thermisch en akoestisch isolerend. Een tussenmuur van gipsblokken voor het creëren van twee slaapkamers kan dus wat gehorige ruimtes opleveren.
Voordeel van gips is dat je het niet hoeft af te werken voordat je het bijvoorbeeld wilt behangen of betegelen. Gips levert namelijk een mooie strakke muur op (als je secuur te werk gaat natuurlijk).
Gipsblokken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen:

  • Witte blokken: normale gipsblokken;
  • Lichtgroene blokken: vochtwerende gipsblokken;
  • Lichtrode blokken: zwaardere gipsblokken.

Gipsblokken zijn geschikt voor het optrekken van voorzetwanden, scheidingswanden en schachtwanden.

Cellenbeton

Soms worden gipsblokken en cellenbeton voor hetzelfde materiaal aangezien, maar dit is niet het geval. Cellenbeton wordt ook wel Ytong of gasbeton genoemd. Dit beton wordt gemaakt van water, zand, kalk, cement en een klein beetje aluminiumpoeder.
Cellenbeton kun je voor zowel dragende als niet-dragende muren gebruiken. Ook kan het materiaal zowel binnen als buiten gebruikt worden. Cellenbeton is een stuk sterker dan gipsblokken en daarbij is het ook thermische en akoestisch isolerend.
Een nadeel van cellenbeton is wel dat je deze eerst moet stuken voordat je hem mooi kunt afwerken met verf of behang. Het is namelijk ruw materiaal en niet zo glad als gipsblokken. Tot slot is cellenbeton brandwerend en vorstbestendig.
Cellenbeton is in verschillende diktes verkrijgbaar:

  • 70 millimeter voor niet-dragende muren;
  • 100 millimeter voor dragende muren.

De beste keuze

Cellenbetonblokken

Het ligt aan jouw wensen welk materiaal het meest geschikt is voor de nieuwe muur. Moet de muur dragend zijn, dan kun je beter voor cellenbeton kiezen. Is dat niet nodig en gaat het om een simpele scheidingsmuur? Dan kun je ook prima voor gipsblokken kiezen.
Duik eens in de specifieke eigenschappen van gipsblokken en cellenbeton. Klik op het materiaal waar je meer informatie over wilt lezen.

Gipsblokken muur plaatsen: 9 stappen

Heb je het juiste materiaal gekozen? Top! Dan kunnen we doorgaan met het daadwerkelijke plaatsen van de nieuwe muur.
Of je nu voor gipsblokken of cellenbeton gekozen hebt: er zijn veel overeenkomsten wat betreft de te doorlopen stappen. Mocht er voor één van beide materialen een afwijking zijn bij een bepaalde stap, dan vermelden we dat. Staat er geen uitzondering bij? Dan kun je de stap met beide materialen op dezelfde manier doorlopen.
Succes!

Stap 1: Vlakke ondergrond

Een gemakkelijke manier om de wand te plaatsen, is door middel van een kunststof U-profiel. In dit profiel kun je namelijk gemakkelijk de blokken plaatsen. Zowel op de vloer als tegen de muur plaats je zo’n handig U-profiel. Hier kun je later de onderste rij blokken in plaatsen. Voor de eerste rij is zodoende geen lijm nodig aan de onderkant.
Let op! Het is voor het aanbrengen van een U-profiel belangrijk dat dit op een vlakke ondergrond gebeurt. Egaliseer de ondergrond zo mogelijk eerst voordat je het profiel aanbrengt.
Geen vlakke ondergrond?

Metselspecie-onder-eerste-laag-gipsblokken
Is de grond erg ongelijk en is het lastig deze egaal te krijgen voor het U-profiel? Dan kun je ervoor kiezen om een strook plastic folie met daar overheen een laag metselspecie aan te brengen. Hierin kun je vervolgens de eerste rij gipsblokken plaatsen.
Tik ze met beleid in de metselspecie en zorg ervoor dat ze op gelijke hoogte komen. Gebruik hierbij een rubberen hamer en een waterpas. Zo creëer je met de eerste rij blokken de rechte en egale ondergrond die je zocht.
Let op! Vergeet de muur niet. De blokken zijn mooi recht van vorm, dus het valt op als ze scheef geplaatst worden. Zorg er daarom voor dat de hoek van de blokken op de eerste rij ten opzichte van de muur 90-graden is.

Stap 2: Span een touwtje

Je wilt natuurlijk dat de muur mooi recht komt te staan. Het is daarom handig om een touwtje te spannen voor de eerste laag blokken. Doe dit op de hoogte waar de bovenkant van de gipsblokken moet komen.
Het touwtje kun je zo als leidraad gebruiken om de blokken goed recht en even hoog te plaatsen. Let er overigens op dat de blokken zowel in de lengte als in de breedte waterpas zijn.
Tip! Herhaal deze stap per laag, zo blijft je muur keurig recht.

Stap 3: Zet de blokkenlijm klaar

Een gipsblokken muur plaatsen lijkt op het metselen van een bakstenen muur. Om de blokken aan elkaar te lijmen, gebruik je speciale blokkenlijm.
Deze lijm is bij verschillende bouwmarkten te koop. Controleer altijd goed of de desbetreffende lijm geschikt is voor het type blok waar jij mee gaat werken (gipsblokken of cellenbeton). Je moet de lijm zelf nog even aanmaken. Hoe je dit precies doet, lees je op de verpakking van de blokkenlijm.

Stap 4: De eerste laag

Je hebt de U-profielen geplaatst, het touwtje is gespannen en de blokkenlijm staat klaar. Dan is het nu tijd om met de cellenbeton of gipsblokken muur plaatsen te beginnen.
De eerste laag blokken plaats in je het U-profiel op de grond of, wanneer je een erg ongelijke vloer hebt, in de metselspecie. Tussen de blokken breng je een laagje blokkenlijm aan (zo’n 3 à 4 centimeter dik).
Plaats de blokken strak tegen elkaar. Let op dat de blokken op gelijke hoogte en waterpas komen te staan.
Maak je geen gebruik van een U-profiel? Onderaan stap 1 leggen we je uit hoe je de eerste rij met metselspecie plaatst.

Stap 5.1: De volgende laag (met U-profiel)

Afgezaagde-stukken-gipsblok
Als je de eerste laag strak hebt geplaatst, is het tijd om de volgende laag te plaatsen. Dit doe je door in halfsteensverband verder te gaan.
Halfsteensverband: Dit is een eenvoudig metselverband waarbij de stenen (in dit geval de blokken cellenbeton of gipsblokken) een halve steen verspringen.
Het eerste blok voor de tweede laag moet om die reden door midden gezaagd worden. Zowel cellenbeton als gipsblokken kun je met een cellenbetonzaag gemakkelijk op maat zagen.
Vervolgens smeer je de onderkant en de zijkanten in met blokkenlijm en plaats je de blokken op de eerste laag. Voor het aanbrengen van de lijm kun je het best een troffel gebruiken.
Zorg ervoor dat het buitenste blok netjes in het verticale U-profiel op de muur valt. Klop ze vervolgens zachtjes aan met een rubberen hamer.
Let op! Vergeet ook nu niet te controleren of de nieuwe laag geheel waterpas is.

Stap 5.2: De volgende laag (zónder U-profiel)

Is het plaatsen van een U-profiel bij jou niet mogelijk of werk je hier sowieso liever niet mee? Dan moet je veerankers gebruiken voor de stevigheid van de muur.
Een veeranker plaats je per drie lagen cellenbeton of gipsblokken en alleen in het blok dat grenst aan de muur (het eerste blok van de laag).
Veeranker plaatsen
Voor het plaatsen van een veeranker zul je een gat moeten boren in de al bestaande muur. Hier stop je vervolgens een plug in. Schroef nu het veeranker aan de muur vast. Het andere gedeelte sla je door middel van speciale verzinkte nagels vast in het cellenbeton of het gipsblok.
Op deze manier heb je een snel en stevig resultaat. De rest van de blokken kun je nu op de gebruikelijke manier verlijmen.

Stap 6: Verwijder lijmresten

Per laag is het belangrijk eventuele lijmresten zo snel mogelijk te verwijderen. Doe je dit niet, dan zul je deze later weg moeten schuren (wel zo gemakkelijk dus om dit direct te doen).
Het verwijderen van de lijm kun je doen met behulp van de troffel.

Stap 7: Herhaal tot het plafond

Gipsblokken-muur-halfsteensverband

Je weet nu hoe je een nieuwe laag aan kunt brengen tijdens de gipsblokken muur plaatsen. De stappen 5 en 6 herhaal je nu tot aan het plafond.
Let op! Vergeet niet om, als je geen U-profiel gebruikt, om de drie lagen een veeranker te plaatsen.
Houd bij het plaatsen van iedere laag rekening met het halfsteensverband. Ook is het goed om per blok en per laag te blijven controleren of alles goed waterpas geplaatst wordt. Op die manier weet je zeker dat je straks een perfecte muur hebt geplaatst.

Stap 8: Bij het plafond aangekomen

Ben je bij het plafond aangekomen? Dan kan het nodig zijn om de laatste blokken door de lengte te zagen, zodat ze tussen de laatste laag en het plafond in passen.
Mocht je een erg kleine ruimte overhouden tussen de laatst geplaatste laag, dan kun je deze opvullen met PU-schuim.

Stap 9: Het afronden

Een cellenbeton of gipsblokken muur plaatsen is nu gelukt! Je hebt succesvol de grote ruimte opgedeeld in twee kleinere ruimtes. Eindelijk een plek waar je rustig aan je nieuwe hobby kunt knutselen.
Nu de muur staat, moet je hem nog wel even afwerken. Dit doe je door een dunne laag van de blokkenlijm over de gehele muur uit te strijken. Voor het uitstrijken van de blokkenlijm kun je het best een plakspaan gebruiken.
Na het drogen van de lijm kun je de muur van gipsblokken behangen, verven of betegelen. Als je de muur van cellenbeton hebt gemaakt, kan dit ook maar zul je de muur eerst moeten stuken voor een gladde ondergrond.

Dit heb je nodig om de klus te klaren

Gipsblokken-strucspatel-en-zaag
Je weet nu precies hoe je de klus moet klaren. Een cellenbeton of gipsblokken muur plaatsen is eigenlijk niet zo lastig. Het is vooral belangrijk om in de gaten te houden of je de boel waterpas plaatst.
Tijdens de verschillende stappen zijn er allerlei materialen voorbij gekomen. Om je een handig boodschappenlijstje mee te geven, hebben we de benodigdheden voor een gipsblokken muur plaatsen voor je op een rij gezet.

Benodigde materialen voor het gipsblokken lijmen

  • Gips-, cellenbeton-, Ytong- of gasbetonblokken;
  • Blokkenlijm;
  • U-profielen (optioneel);
  • Veerankers (optioneel);
  • Verzinkte nagels (optioneel);
  • Metselspecie (optioneel);
  • Pluggen;
  • Schroeven;
  • PU schuim (optioneel).

Benodigd gereedschap

Een cellenbetonnen of gipsblokken muur plaatsen: heb jij dat weleens gedaan?
We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen