Gestucte muren schilderen

Als u gestucte muren heeft, dan kunt u deze op verschillende manieren afwerken. U kunt bijvoorbeeld kiezen om ze te behangen, maar u kunt ze ook schilderen. Wilt u gestucte muren gaan schilderen, dan is dit niet moeilijk. En als u het onderstaande stappenplan gebruikt weet u ook zeker dat het goed gebeurt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

De materialen die u nodig heeft zijn afhankelijk van de staat van de muur. Als deze in slechte staat verkeert, dan zal u wat meer werk moeten steken in de voorbereidingen dan wanneer alles in orde is. Bekijkt u de onderstaande lijst en u kunt zelf bepalen wat u zal moeten aanschaffen voor het schilderen van uw muren.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Muurverf (latex) €50 voor 10 liter Middelgrof schuurpapier €3 per rol
Afplaktape €3 Kwasten €10
Bouwscheurtape €7 voor 10 m Blokkwasten €15
Ducttape €9 Rollers €20
Folie €5 Verfbakje €3
Ontvetter €10 per 500 ml Telescoopsteel €10
Muurvuller €7 per koker Verfkrabber €7
Grote gatenvuller €12 per kilo Schuurblok €4
Nadenvuller €10 per tube Emmer €3
Voorstrijkmiddel €25 per 2,5 l Kitpistool €10
Acrylaatkit €6 per tube Doek €2
Vlekkenspray €6 per 0,5 l Borstel €3
Voorstrijk fixeermiddel €35 voor 2,5 l Spanningzoeker €8

Stap 1: alles afdekken en afplakken

Gebruik folie om uw vloer mee af te dekken zodat er geen spetters op kunnen vallen. Zet de folie vast met ducttape langs de randen zodat ze niet kunnen verplaatsen. Meubilair kunt u naar het midden van de kamer brengen en afdekken of u kunt het helemaal verwijderen. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft en dat oppervlakten die niet geverfd worden zijn beschermd.

Stap 2: afdekplaatjes verwijderen

Schakel de stroom uit en gebruik een spanningzoeker om dit te controleren. Als alles uit is dan kunt u de afdekplaatjes van stopcontact en schakelaars verwijderen. Dat is gemakkelijker dan ze af te plakken. En het resultaat is ook strakker.

Stap 3: de muur ontvetten

Gebruik een ontvettingsmiddel om de muur te ontvetten. U lost dit op in een emmer met water en gebruikt een doek om het op de muur aan te brengen. Spons het daarna met water na en laat de muur goed drogen. Als uw muur wit afgeeft en poederig is, dan gebruikt u ook een voorstrijk fixeermiddel.

Stap 4: vlekkenspray gebruiken

Als uw muur vlekken heeft die u niet kunt verwijderen, zoals van roet, schimmel, wateroverlast of nicotine, dan kunt u dit behandelen met vlekkenspray. De vlek zal dan niet zichtbaar zijn als u er overheen verft.

Stap 5: de muur repareren

Nu gaat u met een muurvuller de muren af om te kijken of er gaten, deuken, scheuren, naden of andere beschadigingen zijn die u eerst wilt dichten. Dit doet u met een plamuurmes en een geschikte muurvuller. Diepe scheuren dekt u eerst af met bouwscheurtape voordat u ze met grote gatenvuller invult.

Stap 6: schuren

Nadat uw muurvuller goed heeft kunnen drogen, kunt u de muur schuren. Controleer dan of er nog oneffenheden aanwezig zijn en schuur de muur goed op. Zorg dat de muur egaal is en verwijder alle stof die bij het schuren is vrijgekomen.

Stap 7: voorstrijkmiddel aanbrengen

Pak nu uw voorstrijkmiddel en zet uw muur in het voorstrijkmiddel. Dit is handig omdat de zuigende werking van de muren dan minder wordt. Zo heeft u minder verf nodig en zal de kleur evenrediger aangebracht kunnen worden.

Stap 8: scheuren dicht kitten

Als u scheuren aantreft tussen de muur en deurkozijn of tussen het plafond en de muur, dan kunt u deze met acrylaatkit dichtkitten. Dit is overschilderbaar en u kunt er deze kieren volledig mee wegwerken.

Stap 9: tape aanbrengen

De muur is egaal, gerepareerd, vet- en stofvrij en droog, dat betekent dat u kunt gaan verven. Gebruik schilderstape om de randen om de oppervlakten die u niet wilt schilderen mee af te tapen.

Stap 10: de randen schilderen

U gebruikt een ronde kwast en/of een kleine blokkwast om eerst de randen mee te schilderen. U kunt dan het beste een rand schilderen van rond de 4 centimeter breed en vergeet dan de stopcontacten en schakelaars niet.

Stap 11: sausen

Pak nu uw grote roller, want daarmee kunt u de grote oppervlakten invullen. Als u wilt gebruikt u eventueel een telescoopsteel. Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken van 1 vierkante meter en werk deze één voor één af. Eerst gebruikt u horizontale bewegingen en daarna verticale bewegingen om de verf goed te verdelen. Laat de vierkanten enigszins overlappen en stop niet tot u de gehele muur op deze manier heeft geschilderd. Als laatste verbindt u alle vierkanten met elkaar door een laatste keer met verticale bewegingen van boven tot onder over de muur te gaan.

Stap 12: een tweede laag aanbrengen

In de meeste gevallen is er een tweede laag nodig. Op die manier zorgt u voor een complete dekking en een egaal resultaat. Wacht daar altijd mee tot de verf voldoende gedroogd is en die instructies vindt u in uw gebruiksaanwijzing.

Stap 13: afronden

Als u tevreden bent over het resultaat, dan kunt u als verf nog nat is de tape verwijderen. Zo blijven er geen lijmresten achter en trekt u geen verf mee. Verfresten brengt u naar uw klein chemisch afval depot samen met kwasten die nog nat zijn. U kunt ingedroogde kwasten bij uw restafval doen of u kunt ze schoonmaken en opnieuw gebruiken. Verwijder de folie van de grond, zet uw meubilair weer terug en uw muur is klaar om te worden bewonderd.

Vergelijk offertes

U kunt het schilderen van uw gestucte muur ook uitbesteden aan een vakman. Hier kunt u dan offertes voor deze klus opvragen om exact te achterhalen hoeveel dit u gaat kosten en waar de beste deals te vinden zijn.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen