Elektrische vloerverwarming aanleggen

Als u graag vloerverwarming wilt laten plaatsen in uw badkamer of woonkamer, dan kunt u kiezen tussen warmwater verwarming of elektrische verwarming. Bent u van plan om van uw vloerverwarming uw hoofdverwarming te maken, dan is het niet verstandig om elektrische verwarming te kiezen. Dit verbruikt namelijk veel te veel energie als het de hele dag aanstaat. Maar als u de verwarming als bijverwarming wilt gebruiken, zoals in de badkamer of in alleen de woonkamer, dan kunt u overwegen om zelf elektrische vloerverwarming te leggen. Met het volgende stappenplan komt dat dan vast goed.

Wat heeft u nodig?

Allereerst is het nodig om een bezoekje te brengen aan de bouwmarkt. Hier zal u de materialen en gereedschappen aan moeten schaffen die in de volgende tabel genoemd worden. De bijbehorende prijzen zijn gemiddeld en inclusief btw.

Materialen

Prijs

Gereedschap

Prijs

Elektrische vloerverwarming

100 per m2

Beton mixer

11

Inbouwdoos

1,50 per stuk

schroevendraaier

2

PVC buis

0,70 per 4 m

Beitel

10

Voorstrijk

9 per liter

Boormachine

200

Kit

6 per bus

Boorset

7

Egalisatiemortel

1 per kilo

Lasdop

3,50 per 25

Installatiedraad bruin

6 per 10 m

Rolmaat

6

Emmer

3

Kuip 42 liter

8

Spanningtester

3

Plakspaan

3

Multimeter

27

Tip: koop altijd wat te veel materialen in voordat u aan een klus begint. Zo voorkomt u dat u zonder komt te zitten als u al druk bezig bent. De ongeopende verpakkingen brengt u gewoon weer terug naar de bouwmarkt. Doe dit dan wel op tijd en bewaar altijd het bonnetje.

Stap 1: de hoeveelheid vloerverwarming die u nodig heeft bepalen

Als u vloerverwarming in uw badkamer wilt plaatsen, dan moet u berekenen hoeveel u precies nodig heeft. Dit doet u door de gehele ruimte op te meten en het oppervlak van de plaatsen waar geen vloerverwarming komt te liggen hiervan af te trekken. Het is belangrijk dat u dit goed doet, want vloerverwarming is niet in te korten.

Stap 2: zoek de voedingsspanning

Controleer nu of er voedingsspanning in de ruimte aanwezig is en waar deze zich bevindt. Als deze gebruikt kan worden voor het plaatsen van de thermostaat, dan freest u een sleuf van de inbouwdoos naar de vloer. Hierin plaatst u een pijp voor de voedings- en sensordraden die van de elektrische vloerverwarming komen. Wilt u de thermostaat op een andere plaats hebben, dan moet u de voedingsdraden doortrekken naar de plaats waar u de thermostaat zou willen hebben. Daar brengt u dan een nieuwe inbouwdoos aan en maakt u een sleuf voor de draden van de elektrische vloerverwarming.

Stap 3: het voorbereiden van de vloer

U zorgt ervoor dat de vloer volledig kaal is, dat deze vlak is en ook stofvrij. Daarna kunt u de vloer behandelen met een voorstrijkmiddel. Hiervoor gebruikt u de instructies van de fabrikant.

Stap 4: het plaatsen van de vloerverwarming

Vervolgens plaatst u de elektrische vloerverwarming aan op de vloer. U legt het neer op de plaatsen waar dit nodig is. Als u een muur tegenkomt en moet keren, dan knipt u de mat door. Het is erg belangrijk dat u dan geen draden doorknipt. U kunt de mat dan simpelweg in de tegenovergestelde richting rollen. U plakt de matten vervolgens goed vast en u zorgt er dan dat de draden elkaar nooit overlappen of elkaar aanraken. Zo verdeelt u de vloerverwarming zo goed als mogelijk over de ruimte en slaat u de stukken vloer over waar geen vloerverwarming nodig is.

Stap 5: plaats de draad los op lastige plaatsen

Komt u plaatsen tegen waar de mat niet past, dan kunt u daar ook zelf de draad vastlijmen. Dit kunt u ook doen met tape. U probeert dan dezelfde verdeling aan te houden en u zorgt ervoor dat de draden elkaar niet aanraken. Houdt u uiteindelijk draad over, dan zal u de verdeling die u heeft gebruikt moeten aanpassen. Het is namelijk onmogelijk om de draad in te korten.

Stap 6: de weerstand meten

Haal uw multimeter voor de dag en meet de weerstand van de matten. Het is belangrijk dat deze overeenkomt met de weerstand die bij de productspecificaties is aangegeven, want dan weet u zeker dat de draden niet beschadigd zijn. Omdat u hierna de vloer niet meer zomaar open kunt maken is het erg belangrijk dat dit in orde is.

Stap 7: de sensor aansluiten

Leg de meegeleverde sensor bij de sleuf die u eerder heeft aangebracht onder een verwarmingsmat en trek de draden van de sensor via de pijp door naar de inbouwdoos.

Stap 8: de vloer afwerken

Meng het egalisatiemortel zoals aangegeven op de verpakking. Begin in de verste hoek en giet daar een hoeveelheid op de grond. Met uw plakspaan strijkt u dit glad. Vervolgens giet u daarnaast weer een hoeveelheid egaliseermortel neer dat u weer glad strijkt enzovoorts. Breng het niet te dik aan, maar zorg ervoor dat de elektrische verwarming nog vrij dicht onder het oppervlak ligt. Als u de gehele oppervlakte gehad heeft kunt u dit volgens de gebruiksaanwijzing laten drogen. De vloer is nu klaar voor de vloerbedekking.

Stap 9: de thermostaat aansluiten

Schakel de stroom uit en gebruik uw spanningszoeker om te controleren of dit ook daadwerkelijk zo is. U kunt de instructies van de leverancier van uw vloerverwarming gebruiken om te bepalen hoe de sensor- en voedingsdraden moeten worden aangesloten. U monteert de thermostaat op de inbouwdoos en schakelt de elektriciteit weer aan.

Tip: heeft u vloertegels gelegd over uw vloerverwarming heen? Laat dit dan zeker een maand drogen voordat u uw vloerverwarming aanzet. Zo voorkomt u barsten in de lijm.

Vergelijk offertes

Wilt u weten hoeveel u zou moeten betalen als u uw elektrische vloerverwarming laat leggen door een specialist? Dan kunt u dat hier gemakkelijk achterhalen door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. U ontvangt snel een aantal offertes van betrouwbare vakmensen die uw klus graag voor u oppakken.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen