KlussenKlussen

Deur Schilderen & Deur Verven

In deze kluswijzer staat beschreven hoe u een deur kunt verven / schilderen. Hieronder wordt stap voor stap uitleg gegeven op welke zaken u dient te letten tijdens het verven van een deur;

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

  1. Keuze van de verf voor de deur
  2. Schilder klaarmaken van de deur
  3. Het verven/schilderen van de deur
  4. Na het verven
  5. Instructie video

Instructie video deur schilderen

In deze kluswijzer:

Keuze van de verf voor de deur

Een binnendeur heeft minder bescherming nodig als bijvoorbeeld de trap in huis. De verf keuze is dan ook een stuk makkelijker. Binnenshuis kunt u gebruik maken van verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Maar voor een buitendeur ligt dit anders. De buitendeur dient beschermt te worden tegen verschillende weersinvloeden. Om de deur de juiste bescherming hiervoor te geven, raden wij u aan om verf te kiezen op terpentine basis (alkydverf) en hoogglans. Dit type verf is sterker en heeft een hardere toplaag die de deur (het hout) beschermt. Tot slot raden wij u altijd aan om extra informatie in te winnen bij de verf winkel waar u de verf aanschaft.

Werkwijze deur schilder klaar maken

deur schilderen

Met een kwast een deur verven

Met het schilder klaarmaken van de deur bedoelen wij dat u de huidige deur helemaal in orde gaat maken waarna u de deur kunt gaan schilderen. In het schuren/plamuren van de deur gaat meestal de meeste tijd zitten, maar hiermee wordt wel de basis gelegd voor het eindresultaat van het schilderwerk. Verwijder in deze fase ook het hang- en slijtwerk.

Allereerst beoordeelt u de huidige staat van de deur. Is de verf aan het bladderen? Zitten er beschadigingen in de deur?

Als de huidige verflaag over de gehele deur is gaan bladderen, dient u de oude verflaag te verwijderen. Mocht dit op een aantal plekken het geval zijn, hoeft de verflaag alleen op die plekken verwijdert te worden. Is dit niet het geval, dan dient u de deur alleen goed te schuren. Let er wel op dat u de deur eerst schoonmaakt met lauw water met daarin een scheutje ammonia. Hiermee wordt het vuil en vet op de deur verwijderd. Tevens gaat het schuren ook wat sneller en bespaart u schuurpapier. Met het schuren zorgt u ervoor dat de oude verflaag wordt opgeruwd, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan hechten. In het hoofdstuk “verf verwijderen” staat beschreven hoe u de verf kunt verwijderen.

Beschadigingen in het hout (van de deur) kunt u het beste herstellen met plamuur. Hiervoor raden wij 2-componenten plamuur aan, omdat dit type plamuur harder is en u hiermee de deur de juiste bescherming geeft. Nadat u de beschadigde plekken op de deur heeft dicht geplamuurd, schuurt u het geheel weer glad. Mocht de plamuur iets zijn ingekrompen, dan dient u de deur nogmaals te plamuren tot dat het geheel mooi glad is en de beschadiging(-en) is weggewerkt. Het plamuren van de deur draagt dan ook bij aan een mooi eindresultaat.

Als de deur goed is geschuurd/plamuurt, kunt u de deur stofvrij maken en ontvetten. Dit doet u wederom met lauw warm water en een scheutje ammonia.. Met een vochtige doek neemt u daarna de deur af, tot dat de deur geheel stofvrij is. De ammonia zorgt ervoor dat de ondergrond vetvrij wordt, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan gaan hechten.

Werkwijze deur schilderen

Voor het verven van uw deur heeft u in principe genoeg aan een roller en een goede ronde kwast. De hoekjes en randjes en de latten in de deur (als er glas in zit), schildert u met de kwast en de rest met de roller. Nadat u de deur goed hebt schoongemaakt, ontdaan van vuil/vet, beschadigingen hebt opgevuld en hebt opgeschuurd (met een korrel 100 schuurpapier) is de tijd voor het verven zelf.

Zet eerst de deur in de grondverf. Wanneer er onvolkomenheden tevoorschijn komen, kunt u deze nog wegwerken. Zodra de grondverf droog is, weer even opschuren (ditmaal met een korrel 150 schuurpapier).

Bij het schilderen van de deur werkt u van binnen naar buiten. Wanneer u glas in de deur heeft zitten, schilder dan eerst deze latten. Daarnaast raden wij u aan om de bovenkant en de onderkant van de deur te schilderen (dit wordt wel eens vergeten). Bij een buitendeur zijn dit juist de zwakke plekken van de deur zelf en bij een binnendeur is dit handig om de deur schoon te houden in de toekomst. Probeer bij het schilderen van de deur met de houtnerf mee te verven. Op deze manier krijgt u het mooiste eindresultaat. Wanneer na het schilderen de eerste laag de deur niet meteen dekt, is dit niet erg. Er moet dan gewoon nog een extra laag worden aangebracht. Twee of meer lagen verf geeft een mooiere uitstraling. Let wel dat u na iedere laag, de verf goed laat drogen. Als de verf droog is, dan lichtjes opschuurt en wederom de deur reinigen met een ammonia en lauw warm water.

Halverwege de verfklus

Het schilderen van een deur is over het algemeen niet binnen een dag gedaan omdat er meestal 2 of meerdere verflagen op gaan. De verf kunt u een dagje bewaren door er een laagje water over te gieten. Als je de volgende dag verder wilt, giet je het laagje water er weer van af en kan er weer worden verdergegaan met de verfklus.
Gebruikte rollers of kwasten kunt u, wanneer de onderbreking slechts een paar uur tot een halve dag duurt, in een plastic zakje verpakken om deze vervolgens op een koele plaats te bewaren. Wanneer u echter het schilderen van de deur voor een iets langere tijd wilt onderbreken dient u de kwast/roller zoveel mogelijk af te strijken om ze vervolgens in een laagje water te zetten. Op deze manier kun je de kwasten en rollers een paar dagen later meteen weer gebruiken.

Deur laten schilderen? Vergelijk vakmannen

Komt u er niet uit? En wilt u de klus uitbesteden? Of heeft u advies nodig van een deskundige schildersbedrijf om uw deuren te schilderen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van schilders in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen