KlussenKlussen

De effecten van kleuren

Als u van plan bent om verfwerkzaamheden in huis uit te voeren, dan is de moeilijkste taak misschien wel om te bepalen welke kleur u zou willen aanbrengen. Schilders hebben hier verstand van, maar voor u kan het lastig zijn om u een voorstelling te maken van hoe uw kamers er uiteindelijk uit komen te zien. Daarnaast kunnen kleuren bepaalde effecten en gevoelens veroorzaken en deze zijn per kleur anders. Hier beneden leest u exact hoe dit in zijn werk steekt.

De verschillende kleuren en het effect ervan

Hier hebben we een aantal gangbare kleuren op een rijtje gezet. U kunt erbij lezen wat de effecten van deze kleuren zijn als u ze in een bepaalde kamer toepast. Daaruit kunt u dan zelf bepalen wat de meest geschikte kleur is voor uw verfklus.

  • Zwart en wit: zwart en wit zijn erg geschikt in combinatie met andere kleuren. Wit kan een kleine kamer groter doen lijken. Het is fris en kalm en stimuleert creativiteit. Zwart is een goede accentkleur die erg goed staat in een moderne inrichting. Te veel zwart kan juist somberheid opwekken, omdat dit te weinig licht reflecteert. Een goede dosering wit en zwart kan echter erg mooi zijn, vooral als u hier een andere kleur naast gebruikt.

  • Roze: roze is niet alleen geschikt voor meisjeskamers, ook al wordt het hier veel voor gebruikt. Het is namelijk een kleur die verschillende gevoelens opwekt bij mensen in die kamer. Het kan kalmte en verzoening opwekken en ook verbondenheid creëren. Het is niet zo verstandig om te veel fel roze te gebruiken. Wat wel mooi is, is om in een kamer verschillende tinten van roze aan te brengen en een tint op tint techniek toe te passen.

  • Bruin: bruin is een kleur die eigenlijk met alle andere kleuren goed samengaat. Dat komt doordat u deze maakt door de primaire kleuren met elkaar te mengen. Bruin wekt gevoelens op van duurzaamheid en stabiliteit. Daarnaast geeft het de mensen in de kamer een ontspannen gevoel en het gevoel veilig te zijn. Daardoor is het een perfecte kleur voor in de woonkamer en dit is ook waar het veel wordt toegepast.

  • Groen: groen is natuurlijk onmiskenbaar de kleur van de natuur. Daardoor is het een kleur die ontspant, maar die direct ook weer energie geeft. De verzachtende werking van groen stuurt gevoelens van evenwicht en harmonie aan. Omdat er veel verschillende groentinten zijn is dit een ideale kleur om te gebruiken als tint op tint, bijvoorbeeld in de woonkamer. Als u hier ook een paar mooie planten bij aanschaft, dan zal u een unieke harmonieuze sfeer creëren.

  • Blauw: net als groen de kleur is van natuur, is blauw de kleur van water en lucht. Hierdoor is het een mooie kleur voor gebruik in de slaapkamer of werkkamer. Het creëert namelijk een gevoel van balans, ruimte en vrijheid. Daarnaast zorgt blauw voor helderheid en vertrouwen.

  • Paars: de kleur paars komt veel voor in meditatieruimtes en daar zijn goede redenen voor. Het symboliseert namelijk spiritualiteit en wijsheid en daarom is het uitstekend geschikt in een kamer waar u zich goed moet kunnen concentreren of waar u tot rust wilt komen na een lange werkdag. Het is erg goed te combineren met mooie aardse kleuren.

  • Geel: geel is een kleur die het licht dat binnenvalt reflecteert en dat betekent dat het fris, vrolijk en zonnig is. U kunt er een anders donkere kamer volledig mee opfleuren en zult versteld staan van het effect. Geel is een sprankelende kleur en het inspireert de mensen in de kamer. Een mooie gele kinderkamer is daarom erg leuk, maar u kunt ook uw keuken of woonkamer in een volledig ander daglicht zetten als u geel gebruikt.

  • Rood: voor het creëren van een intieme en warme sfeer is rood de kleur bij uitstek. Het is levendig en straalt energie uit. Rood staat voor passie en levenskracht en is erg mooi om te gebruiken op één muur. Als u te veel rood aanbrengt in uw interieur dan kan het echter te krachtig worden en kan het gaan overheersen.

  • Oranje: oranje is de kleur van het koningshuis en het heeft een positieve en energieke uitwerking. Daarnaast is het ook warm en voelt de ruimte direct gezellig en knus. Ook hier kunt u het beste de kleur oranje niet laten overheersen. Dit kan te veel energie creëren en zo te overweldigend worden.

Het effect van kleuren kort samengevat

We hebben de bovenstaande informatie nog eens in het kort samengevat in de onderstaande tabel.

Kleur

Effect

Wit

Wit creëert kalmte, creëert ruimte, is fris, kalm en stimuleert creativiteit.

Zwart

Goede accentkleur, is modern en strak, maar te veel zwart kan somberheid veroorzaken.

Roze

Roze creëert kalmte, verbondenheid en een gevoel van verzoening.

Bruin

Creëert een ontspannen gevoel, gevoelens van duurzaamheid, stabiliteit en veiligheid.

Groen

Werkt verzachtend, ontspannend, brengt frisse energie, evenwicht en harmonie.

Blauw

Creëert gevoelens van balans, ruimte, vertrouwen, helderheid en vrijheid.

Paars

Paars symboliseert wijsheid en spiritualiteit, helpt u met concentreren en tot rust komen.

Geel

Met geel kunt u een donkere kamer opfleuren, het is sprankelend en inspirerend.

Rood

Creëert een intieme en warme sfeer, energiek en wakkert passie en levenskracht aan.

Oranje

Oranje is energiek en levendig, maar ook warm, gezellig en knus.

Vergelijk offertes

Een vakman kan u adviseren over het kleurgebruik in uw woning en hier kunt u in contact gebracht worden met een betrouwbare schilder als u onze vergelijkingstool gebruikt. Geef uw opdracht door en u ontvangt snel op maat gemaakte offertes voor u om te vergelijken en om de beste deal uit te kiezen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen