KlussenKlussen

De 10 Voordelen en nadelen van waterontharders

De apparaten in uw huis hebben doorgaans een kortere levensduur dan u er van zou verwachten. De reden hiervan is heel eenvoudig. Het water in Nederland wat uit de kraan komt bevat relatief veel kalk en daar zijn de apparaten in uw huis niet op gebouwd. Het is dan ook goed om het kalk uit het water te verwijderen. Dat kan u doen door een waterontharder te plaatsen. Waterontharders zijn in ons land nog relatief nieuw en dat zorgt voor flink wat onduidelijkheid bij de gebruikers. We hebben de voordelen en de nadelen op een rij gezet. Ook informeerden we naar de prijs van waterontharders. We kregen een aantal offertes toegestuurd.

Hoeveel kost een waterontharder

We vroegen de prijzen op van waterontharders en kregen de volgende prijsopgaven binnen.

Wat voor model waterontharder kiest u Werking Prijs van de waterontharder
Een waterontharder als magneet Door de magneet wordt voorkomen dat calcium moleculen zich kunnen binden tot kalk  Tussen 75 en 200 euro
Een waterontharder met twee cylinders Uit het water wordt het calcium verwijderd door actieve kool. Wanneer de kool verzadigd is wordt het geregenereerd met zout Tussen 900 en 1100 euro
Een waterontharder met twee cilinders en scherm Uit het water wordt het calcium verwijderd door actieve kool. Wanneer de kool verzadigd is wordt het geregenereerd met zout. U kunt de vorderingen van de waterontharder en het zout peil volgen op een app en op een display Tussen 1200 en 1500 euro

Lees ook: elektronische waterontharders

De voordelen van een waterontharder

 • Uw apparatuur gaat langer mee. Kalk zal zich hechten aan het verwarmingselement van uw apparatuur. Die is daar niet op gebouwd waardoor uw apparatuur de maximale levensduur doorgaans niet behaalt. Wanneer u water heeft waar geen calcium in zit zal de apparatuur met veel zachter water werken waardoor het beter blijft functioneren. Zonder kalk blijft niet alleen de apparatuur langer heel, maar zal ook het resultaat van het werk veel beter zijn. Een wasmachine die zonder kalk mag wassen zal een veel schoner resultaat leveren en een vaatwasser die zonder kalk werkt laat geen witte sporen achter op de vaat. Kortom: u heeft meer profijt van uw dure apparatuur met een waterontharder.
 • Minder kosten aan anti kalk middelen. Anti kalk middelen voor de douche kunnen behoorlijk prijzig zijn. Ook de middelen om uw wasmachine vrij van kalk te houden zullen flink drukken op uw huishoudbudget. Door een waterontharder te kopen bent u veel minder kwijt aan al deze anti kalk middelen. U verdient dus al met al de aanschafprijs van een waterontharder vroeg of laat weer terug. Beschouwt u het maar als een investering in plaats van als een aanschaf.
 • Water smaakt beter. Kalk geeft een schrale smaak aan het water in uw huis. Wanneer u een waterontharder koopt zult u bemerken dat het water uit uw kraan net zo lekker is als het flessenwater wat u in de supermarkt kunt kopen. Wanneer u dat eenmaal heeft ontdekt komt u er achter dat u geen bronwater meer nodig hebt. Ook dit zijn kosten die u zich dus bespaart.
 • Water is beter voor uw huid. Water waar kalk in zit zorgt bij de meeste mensen voor een droge en schrale huid. Wanneer u een waterontharder gaat gebruiken zult u bemerken dat de natuurlijke vetlaag van uw huid beter zijn werk zal doen. U heeft dan ook een betere huid en dat werpt zijn vruchten af. Een betere huid betekent dat u minder hoeft te besteden aan bodylotion en badolie.
 • Magneet: gemakkelijk te plaatsen. De magneet is het systeem wat het gemakkelijkste te plaatsen is. U klemt het simpelweg om de waterleiding heen waarna u voor één apparaat het water zonder kalk kunt gebruiken. Heeft u echter meer apparaten in huis dan vormt de magneet een nadeel; daar komen we straks op terug.

De nadelen van een waterontharder

 • Minder waterdruk tijdens regeneratie. Een waterontharder die met twee cilinders werkt zal om de paar uur moeten regenereren. Doorgaans ligt die tijd rond de 8 a 10 uur. Wanneer dit net op een piekmoment is bij het verbruik van water heeft u te maken met een verminderde waterdruk in huis. U kunt dan ook het beste één of meerdere bypasses laten aanleggen bij uw waterontharder. Dat zorgt ervoor dat er alsnog water om de waterontharder heen kan worden getransporteerd wanneer de waterontharder aan het regenereren is. De druk zal alsnog niet zo hoog zijn als wanneer er geen regeneratie is maar het is wel gelijk veel minder hinderlijk.
 • Magneet: werkt maar voor een paar meter. Het systeem van water ontharden met een magneet zal maar voor een paar meter werken. Vaak mag u met een straal van 3 meter rekening houden. U zult dan ook bij een huis met meerdere apparaten meerdere waterontharders moeten plaatsen. Houdt u in de gaten dat u op een bepaald moment mogelijk beter af bent met een waterontharder met twee cilinders.
 • Zout toevoegen. U zult bij het waterontharder systeem met twee cilinders zout moeten toevoegen om het water goed te laten ontharden. Dit zout koopt u in grote zakken in, en u vult het tweede reservoir bij wanneer het zout op is. De tip is dan ook dat u dit apparaat zo plaatst dat u geen grote verbouwing hoeft uit te voeren om bij de waterontharder te kunnen komen. Op die manier voorkomt u dat u met het aanvullen van het zout nodeloos veel tijd kwijt bent.
 • Zonder scherm: veel werk aan het onderhoud. Een waterontharder met een scherm zal voor u bijhouden wanneer het zout moet worden bijgevuld. Wanneer u een dergelijk scherm niet hebt zult u dit zelf in de gaten moeten houden. Dit zorgt, zeker wanneer u het apparaat nog niet zo lang hebt, voor een hoop extra onderhoud. Heeft u de waterontharder al wat langer dan weet u ongeveer wat de periode is tussen het aanvullen van het zout in de tweede cilinder.
 • Twee cilinders: groot apparaat. Een waterontharder met twee cilinders is een apparaat ter formaat van een keukenkastje. Het laat zich dan ook niet zo heel gemakkelijk ergens plaatsen. Een magneet heeft dit probleem niet; dit is juist een uitermate klein toestel.

Vergelijk eerst de prijzen

Een waterontharder kan behoorlijk kostbaar zijn. Wilt u er één aanschaffen dan is het zaak dat u eerst de prijzen vergelijkt. Dat doet u met deze button. De offertes vergelijkt u op de volgende punten:

 • Vergelijk de materiaalkosten
 • Vergelijk de kosten van het arbeidsloon van het plaatsen en het onderhoud
 • Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW staan aangegeven.

 

 

 

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen