Dakgoot vervangen

Is je dakgoot flink beschadigd of simpelweg verouderd? Het is verstandig om je dakgoot tijdig te vervangen om vervelende gevolgen te vermijden die hoge kosten met zich mee kunnen brengen. Een beschadigd dakgoot kan namelijk enorme schade aan de ombouw veroorzaken. Lees hieronder verder als je wilt weten over alle zaken die van belang zijn als je je dakgoot gaat vervangen.

Wanneer een dakgoot vervangen?

Als het mogelijk is om je dakgoot te repareren, dan is dit natuurlijk vanwege de kostenbesparing de eerste keuze. Indien het nodig is om je dakgoot in zijn geheel te vervangen, dan is het verstandig om dit pas te doen wanneer je kampt met waterproblemen vanwege een beschadigd dakgoot. Ook een dakgoot dat al flink is gesleten moet je op tijd vervangen. Zo voorkom je dat er lekkages optreden.

Prijsopbouw

Een dakgoot vervangen brengt bepaalde kosten met zich mee. Deze kosten vertalen zich niet alleen in de kosten van de nieuwe dakgoot, maar je betaalt ook voor de bijbehorende onderdelen waaronder de dakgootbeugels. De prijs van het vervangen van een dakgoot is voor gemiddeld 45% opgebouwd uit de loonkosten en ongeveer 55% gaat uit naar de materiaalkosten. Hou ook rekening dat je boven op de totaalprijs nog 21% btw moet betalen.

Kosten

Hoeveel je voor het vervangen van een dakgoot gaat betalen hangt voornamelijk van je wensen en voorkeuren af. Als je de oude dakgoot zelf verwijdert en een nieuwe kunststof dakgoot laat plaatsen ben je ongeveer €600 tot €900 kwijt. Laat je de oude dakgoot verwijderen en vervolgens een nieuwe zinken dakgoot plaatsen dan betaal je tussen de €800 en €1.300. Hieronder tref je een overzicht van de kosten die bij het vervangen van een dakgoot komen kijken op basis van het materiaal:

Materiaal Kosten per meter
Zink €30 – €35
Kunststof/pvc €25 – €35
Koper €40 – €45
Aluminium €30 – €55

Laat je de dakgoot vervangen door een specialist, dan moet je daar natuurlijk nog de loonkosten bij toevoegen. Hoeveel je betaalt aan loonkosten hangt per specialist af.

Voordelen en nadelen dakgoot vervangen

Door je dakgoot te vervangen krijg je met bepaalde voordelen te maken, maar er komen ook nadelen kijken hierbij. De meest voorkomende voor- en nadelen van het vervangen van een dakgoot zijn:

Voordelen Nadelen
Je dak ziet er weer netjes en onderhouden uit. Het vervangen van een dakgoot is niet gratis.
De levensduur van je dak wordt verlengd.
De waarde van je woning gaat omhoog.

Waarom een lokale specialist inhuren?

Ben je van plan om binnenkort je dakgoot te laten vervangen? Dan is het essentieel om de diensten van een lokale specialist in te huren. Lokale specialisten kunnen je namelijk het beste adviseren en weten alles over de voorwaarden voor vergunningen en mogelijkheden van subsidies. Daarnaast zijn er amper wachttijden bij een lokale specialist waardoor je dakgoot sneller vervangen is en ga je naar verhouding minder betalen vanwege het ontbreken van de hoge kilometerkosten.

Garanties

Bij het laten vervangen van je dakgoot behoor je garantie te krijgen op het verrichte werk. Dankzij de garantie ben je gedekt in geval er toch wat verkeerd gaat met je dakgoot na de vervanging. Check de voorwaarden omtrent de garantie heel goed voordat je de specialist aanneemt zodat je verzekerd bent van een optimale garantiebepaling.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je twee linkerhanden bent of niet beschikt over de juiste ervaring en gereedschappen dan ben je niet in staat om zelf je dakgoot te vervangen. Het gaat namelijk om specialistisch werk waarbij vrij wat kennis vereist is. Het is dus sterk aangeraden om deze klus aan een specialist uit te besteden als je verzekerd wilt zijn van garantie en van een optimale vervanging.

Stappenplan

Het vervangen van je dakgoot klinkt als een eenvoudige taak, maar je moet aan allerlei stappen denken. Hieronder volgt een kort maar handig stappenplan om een geschikte specialist te zoeken voor deze taak:

 1. Check welke goede en betrouwbare specialisten er in je regio zijn.
 2. Vraag bij al deze specialisten een offerte aan.
 3. Maak een vergelijking van de offertes.
 4. Kies de offerte uit die je het meest aanspreekt qua prijs, kwaliteit en voorwaarden.
 5. Neem contact op met de specialist en ga met de offerte akkoord.
 6. Spreek met de specialist af wanneer de dakgoot vervangen zal worden.

Valkuilen

Vergeet niet om na te gaan of de specialist die je gaat inschakelen om je dakgoot te vervangen lokaal gelegen is. Dit is belangrijk als je de kosten zoveel mogelijk onder controle wilt houden. Een lokale specialist is veel goedkoper in vergelijking tot een landelijke specialist die veel meer gaat moeten rijden om naar je woning toe te komen voor het verrichten van de werkzaamheden. Meestal moet de specialist eerst langskomen voor een inspectie van de situatie en vervolgens wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor de vervanging zelf. Je betaalt veel meer als je een landelijke specialist gaat inhuren. Let dus op de afstand die de specialist moet afleggen voor het vervangen van je dakgoot.

Bespaartips

Alhoewel het vervangen van een dakgoot geen fortuin hoeft te kosten, is besparen altijd interessant. Wie wil er nou te veel betalen als het ook minder kan? Besparen kan op verschillende manier, onder andere door:

 • Het maken van een vergelijking van specialisten op basis van de prijzen zodat je de goedkoopste uit kunt kiezen.
 • Een specialist inhuren die lokaal gevestigd is om op de kilometerkosten te besparen.
 • Zelf je dakgoot vervangen om de arbeidskosten te vermijden.
 • Een collectief te starten of voor kwantumkorting gaan.
 • Checken welke subsidies er beschikbaar zijn voor het vervangen van je dakgoot.

Offertes vergelijken

Is je dakgoot aan vervanging toe? Dan moet je eerst denken aan het inhuren van een betrouwbare specialist die op professionele wijze te werk gaat. Kies de juiste specialist door het maken van een goede vergelijking op basis van de kosten. Zo weet je zeker dat je de voordeligste deal uitkiest en dat je een specialist aanneemt die goed aansluit bij je wensen en voorkeuren.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen