Centrale verwarming aanleggen

Het aanleggen van een centraal verwarmingssysteem is iets dat door een vakman gedaan moet worden. Dat komt doordat alles moet worden aangesloten op de verwarmingsketel en dat laat je uit veiligheidsredenen het beste doen door iemand met de juiste certificeringen. Er zijn planen om het beroep van centrale verwarmingsinstallateur en –monteur beschermd te maken en dat zou volledig terecht zijn. Toch zijn er ook enkele werkzaamheden aan de centrale verwarming die je zelf kunt, zoals het ophangen en aansluiten van een radiator of het plaatsen van een nieuwe leiding. Lees hier verder over het aanleggen van centrale verwarming.

De kosten

Laat je een nieuw centraal verwarmingssysteem aanleggen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, dan zal je hier dus een monteur voor gebruiken. De kosten bestaan dan uit de materialen (verwarmingsketel, radiatoren, pijpen, bevestigingsmaterialen en thermostaat), arbeidskosten en btw. Sommige bedrijven vragen ook om voorrijkosten, maar door een plaatselijke vakman in te schakelen kun je deze vermijden. De onderstaande tabel geeft je een idee van de mogelijke kosten, inclusief btw en plaatsing, voor een volledig nieuw centraal verwarmingssysteem.

Uitgave centrale verwarming Prijs per eenheid
Verwarmingsketel (hr-ketel) €1750 – €3000 per stuk
Radiatoren €50 – €200 per stuk
Thermostaat €50 – €200 per stuk
Pijpen en bevestigingsmaterialen €400
Montage cv-ketel €500 – €1000
Uurloon cv-installateur €50 – €75 per uur
Totale kosten installeren en aansluiten systeem met hr-ketel en 8 radiatoren €5000 – €9000

Nederlandse huishoudens na 2050 gasvrij

Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie laat plaatsen is dat er plannen zijn om Nederlandse huishoudens na 2050 allemaal af te sluiten van het gasnetwerk. Dit is om de CO2-uitstoot die we met zijn allen in Nederland veroorzaken te reduceren. Een maatregel die hierop voorbereidt is dat er vanaf 2021 geen nieuwe cv-ketels op gas meer verkocht mogen worden. De hr-ketel en de hre-ketel zullen dus van de markt verdwijnen. Wil je je huishouden alvast voorbereiden op de toekomst, dan kun je gasvrij worden door een andere verwarmingsketel aan te schaffen. En de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moedigt je hierbij aan met de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Warmtepompen, pelletkachels, zonneboilers en biomassaketels zijn gesubsidieerd en je kunt een gedeelte van je geld terug krijgen als je deze aanschaft en daarna een subsidieaanvraag indient.

Zelf centrale verwarming aanleggen

Het is dus niet de bedoeling dat je zelf je verwarmingsketel aansluit, maar met een beetje doe-het-zelf ervaring kun je wel zelf een nieuwe radiator plaatsen. Het is dan goed om je eerst af te vragen wat daar de ideale plek voor is.

 • Onder het raam: er is een goede reden waarom radiatoren zich meestal onder het raam bevinden. Van daar kan de warme licht het beste door de ruimte circuleren en heeft de radiator het grootste gebruik. Let er wel op dat deze niet te dicht onder de vensterbank komt.
 • Dicht bij de ketel: hoe verder de radiator van de ketel verwijderd is, hoe meer energie er nodig is om het water rond te pompen. Het is dus altijd goed om een plek aan te wijzen die dicht bij de verwarmingsketel ligt.
 • Goed bereikbaar: als laatste is het van belang dat de leidingen niet te veel bochten bevatten en dat deze zo recht mogelijk gelegd kunnen worden. Zo voorkom je dat het warme water niet goed door kan stromen en problemen krijgt om je radiator te bereiken.

Stappenplan radiator aansluiten

Ga je de klus zelf oppakken en een nieuwe radiator inclusief leidingen plaatsen, dan kun je hier het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

 1. Schakel de hoofdkraan en je centrale verwarmingssysteem uit.
 2. Bepaal de beste weg voor de buizen naar de radiator.
 3. Snijd de buizen op maat met een pijpensnijder.
 4. Gebruik een buigijzer om bochten aan te brengen en een t-stuk om de leiding aan de hoofdleiding te koppelen.
 5. Leg de leidingen zo recht mogelijk aan totdat ze de plek van de radiator hebben bereikt. Meestal komen ze dan uit de vloer of liggen ze langs de onderkant van de muur.
 6. Teken de gaten af op de muur voor het ophangen van de ophangbeugels voor de radiator. Zorg ervoor dat de radiator waterpas komt te hangen. Houd minstens 10 centimeter ruimte aan van de vloer naar de radiator en van de radiator naar de vensterbank.
 7. Hang de radiator aan de bevestigingsbeugels.
 8. Sluit de radiator aan op de buizen die je hebt gelegd. Gebruik hennep voor een goede afdichting.
 9. Bevestig de thermostaat op de radiator.
 10. Sluit de aansluitingen op de radiator die je niet gebruikt hebt af met de daarvoor bestemde blinde stop.
 11. Plaats de ontluchtingsdop op de bovenste lege aansluiting.
 12. Neem de radiator in gebruik en controleer de eerste paar dagen goed op lekkages.

Vergelijk offertes

Als jij het aansluiten van je centrale verwarming liever uitbesteedt aan een plaatselijke loodgieter, dan ben je daar niet alleen in. En als je zeker wilt weten dat je hier geen fortuin voor betaalt, kun je offertes opvragen via onze vergelijkingstool. Deze offertes helpen je bij het vinden van de beste vakman en het aanwijzen van de laagste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen